Lansare festivă de proiect: spectacol și concurs de gătit la Cincșor

Peste 300 de copii, de la cei de grădiniță și până la cei de clasa a IV-a și inclusiv localnici care vor să-și continue școala, vor beneficia din luna noiembrie de o masă caldă, dar și de activități educative în cadrul unui proiect intitulat „Învăț, mă joc, sunt fericit la școală“ și care se va desfășura timp de trei ani în comuna Voila. Vineri, copiii alături de părinți și cadre didactice au participat la Căminul Cultural din Cincșor la o activitate de promovare a acestui proiect. Așadar, copiii au prezentat pe scenă un program artistic cu cântece și poezii iar afară s-au încins ceaunele,în cadrul unui concurs intitulat „Bătălia ceaunelor“.

 

În școala noastră gimnazială Voila, începând din anul acesta, din 2 iulie și până în 2021, se va desfășura proiectul „Învăț, mă joc, sunt fericit la școală“. În cadrul acestui proiect sunt prinși elevii din clasele 0-4, precum și preșcolarii din grădinițele comunei Voila. Mai exact pot să spun că avem cinci locații, în care acest proiect se va desfășura: Grădinița Dridif, Grădinița Voivodeni, Grădinița și Școala primară Cincșor și Grădinița și Școala Primară Sâmbăta de Jos. Ca o particularitate, activitățile care se vor desfășura la Voivodeni, preșcolarii vor și dormi, astfel că programul nu este identic la toate grădinițele, o singură grădiniță va avea programul de patru ore iar celelalte doar câte două ore, la fel și la învățământul primar. În acest interval, copiii vor servi și masa caldă, care se va aduce la prânz și după aceea se vor desfășura activități didactice, dar nu doar pregătite de cadrele didactice pe care le au la clasă, ci și de alți specialiști psihologul, medicul, mediatorul școlar. Astfel cadrele didactice implicate în proiect, vor desfășura în patru locații în fiecare zi, câte două ore iar într-o singură grădiniță, patru ore, în care copiii și dorm. Toate aceste activități se vor derula pe parcursul a cinci semestre. După vacanță, din 5 noiembrie, vor începe activitățile la clase. Este o muncă care cred că ne aduce rezultatele și mă gândesc că aici la faptul ca elevii să nu mai abandoneze școala, ci să vină cu drag la școală. Să știți că sunt copii din familii defavorizate, chiar și suportul material, hrana este o problemă și pe lângă hrana pe care o primesc, vom dota cu jucării, rechizite, materiale didactice, chiar echipamente IT, pe care doamnele educatoare, învățătoare le vor folosi în procesul educativ. Totul în scopul ca acești copilași să vină cu drag la școală și să nu mai abandoneze școala. Printre copiii din grupul țintă, descris în proiect există și din etnia romă iar la noi la școală nu există o separare între copii, deci e o conviețuire bună și noi milităm să nu discriminăm pe niciun copil, toți suntem egali“, ne-a spus Daniela Șerban, directorul Școlii Gimnaziale Voila.

Este un proiect extrem de interesant, care are un obiect extrem de important pentru educația copiilor, obiectivul sperăm să contribuie la reducerea abandonului școlar. Avem în grupul țintă preșcolari, școlari, dar și tineri și adulți care au abandonat școala și care nu și-au finalizat învățământul obligatoriu. Acest proiect se implementează în parteneriat de către o asociație care este leaderul de parteneriat, Asociația Egalitate de Șanse și Nediscriminare iar ceilalți doi parteneri sunt Primăria Voila și Școala Gimnazială Voila. Această acțiune este doar o etapă care se derulează în cadrul unei campanii de promovare a proiectului, al cărui scop principal de a informa pe potențialii membrii au grupului țintă, de a-i conștientiza despre importanța educației“, ne-a spus Maria Nedelcu, managerul de proiect.

„Astăzi am derulat un punct din proiectul „Învăț, mă joc, sunt fericit la școală“. Activitatea a fost desfășurată în locația Căminului din Cincșor, un spectacol de cântece, poezii, am avut un spectacol de dansuri populare și a cântat folk o formație din Codlea. Ne bucurăm că profesorii au mobilizat copiii și au venit în număr atât de mare cu părinții. Am avut și invitați și Consiliul Local și toți colaboratorii primăriei. E un proiect binevenit care se derulează pe o perioadă de trei ani și pe urmă prin bani bugetați de la primărie o să continuăm acest proiect, proiect prin care se dorește reducerea abandonului școlar, încurajarea altor categorii de persoane care nu au avut șansa să termine 8 clase, să le termine prin integrarea în acest program. Sper ca acest proiect să aibă mare succes, grupul țintă numără undeva la 300 de persane, deja avem 160 cuprinși, la șansa a doua, deja sunt 30 de cereri“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

Este un proiect foarte binevenit din punctul nostru de vedere, al cadrelor didactice. Copiii sunt foarte impresionați, astăzi au participat în număr mare și am rămas foarte plăcut surprinsă de cât de bine sunt pregătiți“, ne-a spus Claudia Mateoniu, psiholog.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa prioritară 6:„Educație și competențe”cod apel POCU/74/6/18. Valoarea totală a proiectului este de 3.010.073,92   lei, din care finanţarea nerambursabilă este în valoare de 2.973.026,46 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *