Autostrada Sibiu-Făgăraș: „Execuția va începe în acest an, cu siguranță“

Concernul de firme turcești care lucrează la construcția Autostrăzii Sibiu-Făgăraș a devansat deja graficul fazei de proiectare.

Autostrada Sibiu–Făgăraș reprezintă un tronson din A13, Autostrada Sibiu – Făgăraș – Brașov – Bacău, în lungime de aproximativ 300 km, care va lega Moldova de celelalte regiuni ale țării, după A7.

Tronsonul cuprins între județele Sibiu și Făgăraș prevede construirea a 68,5 kilometri de autostradă, fiind împărțit în patru loturi atribuite unui singur antreprenor, care în realitate reprezintă un concern de firme turcești.

Deși startul a fost mai greoi, din cauza birocrației, a lipsei de finanțare și documentației deficitare, toate secțiunile se află acum la faza de proiectare.

Pentru tronsoanele 1 și 2 această etapă a început la finele lunii februarie 2024, pe tronsonul 3 a demarat în toamna anului trecut, iar pe lotul 4 – la jumătatea lunii ianuarie a acestui an. După finalizarea Proiectelor Tehnice se va demara faza de execuție a lucrărilor pe toate tronsoanele, prevăzută a dura trei ani. Altfel spus, în 2028 ar trebui să circulăm de la Sibiu la Făgăraș pe noua autostradă.

Oficialii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov susțin că până la finele acestui an vor demara lucrările pentru construirea acestui proiect de infrastructură rutieră. Investiția este de peste 1 miliard de euro.

„Concernul turcesc lucrează ca un tot unitar”

Potrivit purtătorului de cuvânt al DRDP Brașov, Robert Elekes, o explicație în privința modului alert în care avansează lucrurile pe Autostrada Sibiu–Făgăraș îl reprezintă atribuirea tuturor celor patru loturi de autostradă aceluiași antreprenor – Makyol.

„S-au mișcat foarte bine antreprenorii turci – înainte să se dea ordinul de începere a activității de proiectare, au și făcut partea de cercetare arheologică, deminarea, studii geotehnice și restul de proiectare care, de obicei, dacă nu se face din timp ocupă și din perioada construcției propriu-zise. Sunt avansați, deci, pe partea de proiectare pe toate tronsoanele. Fiind vorba despre aceeași firmă, în toate cele patru loturi, au devansat graficul. Lucrează ca un tot unitar. Sperăm să devanseze graficul nu doar la proiectare cât și la execuție, și până în toamnă să se înceapă lucrările la Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș”, a explicat pentru „Adevărul” Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov.

Șeful regionalei de drumuri a dat însă ca sigură vestea începerii lucrărilor în acest an.

„Cert este că din toamnă vom vedea lucrări pe acest tronson. Începutul  execuției, pe Autostrada Sibiu–Făgăraș, va fi anul acesta, cu siguranță!”, a menționat și directorul DRDP Brașov, Tudor Duțu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *