Doar 31 de porci înregistrați la Făgăraș. Gheorghe Sucaciu: „Într-o situaţie nefericită, eu cred că despăgubirile nu se vor face decât pe animale identificate“

foto: jurnalul.ro

Faptul că pesta porcină africană a ajuns într-un judeţ vecin cu Braşovul – Buzău – a determinat inspectorii sanitari veterinari din judeţul nostru să ia măsuri drastice pentru a preveni răspândirea bolii care ucide cu repeziciune patrupedele care constituie principala hrană a românilor, scrie bzb.ro. 
Astfel, moartea oricărui porc, fie că se află într-o fermă, fie în gospodăriile populaţiei, trebuie raportată în cel mult 24 de ore.
În plus, fermele mari au primit recomandarea ca porcii care se apropie de 100 de kilograme să fie sacrificaţi.

Cazurile de porci morţi sau bolnavi trebuie anunţate de îndată medicului veterinar.
De asemenea, este interzis consumul sau vânzarea de carne de porc sacrificat în gospodării, precum şi achiziţionarea de porci fără avizul medicului veterinar oficial. De asemenea, este interzisă creşterea porcilor în zone în care aceştia pot intra în contact cu porcii mistreţi.
Extrem de grav este faptul că nimeni nu cunoaşte numărul de porci din judeţ, la Făgăraş, de exemplu, fiind înregistrate doar 31 de animale.
Întâlnirea a fost un mini-scenariu de luptă împotriva pestei porcine africane. S-au discutat atribuţiile fiecărei instituţii, responsabilităţile autorităţilor locale şi ale cetăţenilor.
La graniţa cu judeţul Braşov au fost confirmate deja două focare de pestă porcină. Cum virusul se răspândeşte foarte rapid, între 3 şi 15 zile, toată lumea trebuie să fie în alertă, iar fermele mari au primit recomandarea de a tăia porcii care se apropie de greutatea de 100 de kg.

Doar 7.100 de porci declaraţi oficial în gospodăriile populaţiei
La nivelul judeţului Braşov sunt crotaliaţi 7.100 de porci în gospodăriile populaţiei, un număr mult mai mic decât efectivele reale, după cum admit chiar şi autorităţile. La Făgăraş, de exemplu, sunt înregistraţi doar 31 de porci. „Cred că populaţia, cetăţeanul care are un astfel de animal, are porcul în curte ar trebui să meargă la doctorul veterinar, dacă nu este identificat, să-l identifice. Într-o situaţie nefericită, eu cred că despăgubirile nu se vor face decât pe animale identificate. Oamenii nu au mai făcut identificarea pentru că, de primăvara şi până la Crăciun, când îşi taie porcul, ei au o anumită mentalitate şi este greu să le-o schimbăm”, a precizat primarul din Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, citat de bzb.ro.
În judeţul Braşov sunt 10 ferme comerciale, din care 7 sunt populate şi avem înregistraţi în judeţ 67.000 de porci. Epidemia de pestă porcină africană  a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români iar bilanţul ravagiilor continuă să crească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *