Întregul personal de la Dializă a vrut să-și dea demisia după ce aseară a fost anunțat că va fi trimis un bolnav de la Brașov

Mariana Câju, președinta Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal a susținut astăzi o videoconferință de presă prin care a expus situația în care spitalul din municipiu a fost desemnat ca spital suport COVID-19. Aceasta a adus acuze factorilor de decizie de la Brașov, care au transmis și propus la Ministerul Sănătății și spitalul din Făgăraș, deși  printr-o adresă, dar și numeroase discuții autoritățile locale și reprezentanții spitalului au cerut ca unitatea din orașul nostru să nu fie inclusă pe această listă, fiind neadecvată îngrijirii acestor bolnavi, dar și faptul că în Țara Făgărașului nu există în acest moment nicio persoană pozitivă. 

Mariana Câju a prezentat în cadrul unei conferințe de presă situația actuală a Spitalului din Făgăraș, situație pe care a prezentat-o și autorităților de la Brașov, atunci când trebuia să se facă propunerile pentru unitățile medicale care vor fi spitale suport COVID-19. Reprezentanții Făgărașului au adus argumente pertinente pentru ca Spitalul din Făgăraș să nu fie pus pe această listă.

Potrivit acesteia, încă de săptămâna trecută a fost trimis un memoriu către DSP Brașov, Prefectură și Ministerul Sănătății în care au fost expuse concret motivele pentru care spitalul „dr. Aurel Tulbure”  nu poate fi spital suport.

Datorită documentului trimis, conducerea spitalului și autoritățile locale au fost informate  că au decis ca Făgărașul să nu fie inclus pe această lista unităților COVID-19. Doar că ieri, Făgărașul s-a văzut în fața faptului împlinit: bolnavii cu coronavirus vor fi aduși la spitalul din municipiu.



În municipiul Făgăraș și Țara Făgărașului, zone deservite de spitalul nostru, până în acest moment sunt 34 de persoane aflate în carantină și 706 persoane aflate în autoizolare. Dintre acestea, 104 sunt în municipiul Făgăraș. Până în acest moment, nimeni din personalul medical, asistente, infirmiere, personal auxiliar, personalul administrativ, pacienții care s-au prezentat la Centrul de Primiri Urgențe, nimeni nu are acest virus. În Țara Făgărașului, acest virus, până în acest moment nu a fost confirmat. Vă spuneam că am primit cu stupoare vestea că am fost incluși de către Ministerul Sănătății pe lista spitalelor suport, pentru pacienții testați pozitiv cu COVID-19, tocmai pentru că această decizie contravine spiritului Ordonanței Militare nr. 6 care izolează municipiul Suceava și localitățile limitrofe. Opinia medicilor, a autorităților centrale, este și a fost până în acest moment că virusul trebuie izolat și nu diseminat. Nu înțelegem de ce acest virus trebuie importat de la Brașov la Făgăraș la 75 de kilometri. De aceea, cerem Ministrului Sănătății să revină asupra acestei decizii. Fac un apel și acest mesaj este adresat domnului prim-ministru al României,  pentru a opri acele persoane din administrația județeană, din conducerea județeană, care au luat această decizie, au indus în eroare pe ministrul Sănătății, să oprească această incompetență și iresponsabilitate și să revină asupra acestui ordin. Până atunci, noi nu vom primi niciun pacient transferat de la un spital din Brașov, care este infectat cu acest virus. Vom trata în continuare toți pacienții care se prezintă la Centrul de Primiri Urgențe. De asemenea, putem trata pacienții care vin de la spitalele din Brașov și nu au acest virus.“, a spus Mariana Câju.

În cadrul videoconferinței de presă de astăzi, Mariana Câju, președinta Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș a cerut personalului medical să rămână la locul de muncă. Acest lucru, după ce aseară, când cei de la Brașov au anunțat că vor să trimită un bolnav la Făgăraș, la Centrul de Dializă, personalul medical din Făgăraș, de la acest centru a amenințat că își va da demisia.

Vreau să mă adresez angajaților Spitalului Făgăraș  și le cer cu tărie să rămână la locurile de muncă. Am avertizat organele de aplicare a legii că este posibil ca această decizie iresponsabilă a conducerii județului Brașov  să provoace acte de dezordine în special în municipiul Făgăraș și împrejurimi.  De aceea m-am adresat primului ministru, cerându-i să oprească iresponsabilitatea acestor domni și în voi numi: numitul președinte al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea și numitul prefect al județului Brașov, Cătălin Văsii, care se fac  responsabili dacă acest ordin se aplică la Făgăraș, de acte cu caracter criminogen și vor răspunde în acest sens. Ați văzut că la Suceava s-a început urmărirea penală. Nu este logic ca acest virus să fie diseminat la 75 de km distanță. De asemenea, îi solicit managerului Spitalului Județean Brașov să impună cu cea mai mare urgență angajaților  spitalului județean din Brașov și să le interzică să mai sune personalul Spitalului Municipal  Făgăraș, pentru că ieri seară și mă refer la Centrul de Dializă, au vrut să transfere un pacient iar întregul personal de la Dializă a vrut să-și dea demisia. Repet! Le solicit angajaților Spitalului Municipal Făgăraș să rămână la locul de muncă. Vom trata toți pacienții, care ni se vor aduce și de asemenea nu îi vom abandona pe pacienții noștri de la Dializă. Vreau să-i asigur că toate eforturile pe care le-am făcut pentru ei, pentru ca să nu facă pe lângă cele 4 ore de terapie, încă trei ore pe drum la Centrele de Dializă din Brașov, că vor fi tratați la Făgăraș.“, a spus Mariana Câju.

 Mariana Câju are un mesaj și pentru cetățenii Făgărașului.

„Vreau să le cer cetățenilor municipiului Făgăraș și Țării Făgărașului, să rămânem uniți și să cerem  primului ministrul să punem capăt acestor decizii iresponsabile luate la nivelul conducerii județene Brașov. Până atunci, nicio ambulanță nu va intra în Spitalul Municipal Făgăraș, aducând pacienți din celelalte spitale infectați cu COVID-19. 

Prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, nu ne-a răspuns pentru un punct de vedere cu privire la aceste acuzații aduse, iar președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, ne-a comunicat că în cel mai scurt timp va transmite poziția lui.

VIDEO INTEGRAL MAI JOS:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *