Liberalii făgărășeni au marcat „Înfăptuirea unui ideal – România Mare“,

Liberalii făgărășeni au organizat aseară, în turnul Tomory din Cetatea Făgăraș un eveniment dedicat Marii Uniri, eveniment intitulat „Înfăptuirea unui ideal – România Mare“,  la care au luat parte zeci de invitați printre care deputatul Mara Mareș, primarul Făgărașului Gheorghe Sucaciu, consilieri locali, dar și preoți care au vorbit despre aportul Bisericii la Marea Unire. 

Aspecte legate de Marea Unire de perioada premergătoare și de înfăptuirea acestui ideal au fost evocate aseară în Cetatea Făgăraș, la evenimentul organizat de PNL Făgăraș.  Au participat și au vorbit despre Marea Unire preoții Ursu Cornel și Liviu Negrea, punând în evidență rolul bisericii la înfăptuirea Marii Uniri, consilierul local PNL, Col. Mazilu Alexandru, care a expus delegația Țării Făgărașului la Marea Adunare Națională și consilierul local Bobeș Mircea, prezentând biografia Generalului Ioan Boeriu. De asemenea, Iulian Burghis, în calitate de vicepreședinte PNL Făgăraș, a prezentat aportul adus de către liberali la înfăptuirea Marii Uniri, iar Magdalena Cențiu, reprezentant al tinerilor liberali, a povestit despre mișcările studențești care au contribuit la realizarea marelui ideal.

Ziua de 1 Decembrie este sărbătorită de liberali la Făgăraș iar partidul unirii sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire. Avem invitați doi preoți de la Bisericile ortodoxă și greco-catolică, care vor prezenta implicarea bisericilor la unirea din 1918. Am vrut să fie o sărbătoare a noastră a făgărășenilor, a liberalilor. Nu vreau să politizăm acest eveniment, dar trebuie să spunem că motorul unirii au fost Brătenii și Partidul Național Liberal“, ne-a spus Ioan Mareș, președ. PNL Făgăraș.

 

 

Să nu uităm că anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, dar de fapt Marea unire a început în urmă cu 200 de ani, cu marele român Inocentiu Micu Klein. Atunci a fost pentru prima oară un român vizionar care a știut ce înseamnă să fi un om politic, de fapt a fost un om de stat pentru că omul politic vede doar prezentul, omul de stat vede viitorul. Tocmai datorită lui Inocentiu Micu Klein și Școlii Ardelene am ajuns ca în anul acesta binecuvântat de Dumnezeu să trăim 100 de ani de la Marea Unire. Marea Unire, care de fapt nu ar mai fi atât de mare pentru că Basarabia este unde este, Republica Moldova este unde este, așa că noi, cei de astăzi și cei pe care noi îi pregătim astăzi vor trebi în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat să facă din nou România mare“, ne-a spus pr. Liviu Negrea, protopopul greco-catolic din Făgăraș.

La eveniment a luat parte și deputatul  PNL, Mara Mareș. 

Simt bucuria că România a ajuns până aici. Se împlinesc 100 de ani de când s-a format România mare, însă vă spun sincer că simt și mâhnire că diferența dintre România de astăzi și România de acum 100 de ani, România lui Ionel Brătianu, a lui Ferdinand, totuși e diferită față de România lui Dăncilă de astăzi. Evenimentul de astăzi dorește să celebreze cei 100 de ani de România la Făgăraș, în inima României, Transilvania, locul unde s-a făcut unirea. Astăzi nu vom face politică, astăzi vom sărbători țara noastră așa cum este ea“, ne-a spus deputatul PNL, Mara Mareș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *