FOTO-VIDEO. Făgărașul, din nou capitala cetelor de feciori din Țara Făgărașului

Sărbătorile de iarnă din Țara Făgărașului se încheie de 15 ani, cu tradiționalul „Festival al cetelor de feciori“. Reluat, după doi ani de pauză din cauza pandemiei, evenimentul a adunat astăzi, de Sfântul Ioan, la Făgăraș, în jur de 30 de cete de feciori și fete din Țara Făgărașului, dar și din județul Sibiu .

Sute de cetași, însoțiți de fete, preoți și primari  au ajuns în această dimineață la Făgăraș pentru a lua parte la cea de-a XV-a ediție a Festivalului cetelor din Țara Făgărașului.

IMG_5125Așa cum cere tradiția, catedrala Ortodoxă „Sf. Ioan Botezătorul“ a fost locul de întâlnire a sute de tineri, dar și a făgărășenilor, veniți să asiste la slujbă, dar și să asculte minunatele colinde interpretate de cetele așezate la balcoanele locașului de cult. Timp de mai bine de o oră, cetașii au colindat rând pe rând spre bucuria celor prezenți.

„Primăria, Consiliul Local, Casa de Cultură, împreună cu catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Făgăraș au organizat cea de-a 15 -a ediție a Festivalului Cetelor de feciori, care la prima ediție a fost organizat la inițiativa Înalt Preasfințitului Laurențiu Streza, care este din Țara Făgărașului, din Sâmbăta de Sus.  În cazul Festivalului Cetelor de feciori, pandemia a făcut un lucru foarte bun, pentru că înainte de pandemie s-au organizat foarte puține cete de feciori. Dar după doi ani de pauză, s-a reușit organizarea a 35 de cete. La festival au fost în jur de 30 de cete, unele nu au reușit să ajungă. “, ne-a spus Diana Gribincea, managerul Casei Municipale de Cultură Făgăraș.

Momentul mult așteptat de toți făgărășenii a fost parada celor câteva sute de cetași și fete, însoțiți de primari, viceprimari sau preoți. Anul acesta, parada s-a desfășurat pe promenada Cetății Făgăraș.

”Este a XV-a ediție. A fost o pauză în perioada pandemiei și mă bucur că cetașii au dat curs invitației noastre, primarii au fost un factor important în a organiza cete și în a veni la această paradă, a cetelor din Țara Făgărașului. Este un eveniment care a fost lansat de Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului iar acest eveniment a devenit o tradiție și se desfășoară anual. E un eveniment foarte important prin care încercăm să păstrăm tradiția și portul popular din Țara Făgărașului” a declarat primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.

În comuna Beclean am avut doar o ceată, una și bună. Sperăm ca anii viitori și ceilalți feciori să se învrednicească să intre în ceată. I-am îndemnat încă din vară să facă acest lucru și i-am admirat astăzi pe toți cetașii din Țara Făgărașului, unici în felul lor și speciali. Îi felicităm și suntem mândri că poartă tradiția mai departe“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul com. Beclean.

Păstrăm tradiția la Mândra, într-adevăr. Avem ceată în satul Mândra și în satul Toderița. Din păcate, în restul satelor nu s-a organizat cete, dar sperăm că în anii următori să avem mai multe cete de feciori“, ne-a spus Emil Moraru, viceprimarul com. Mândra.

Se păstrează tradiția la Voila și mă bucur că i-am putut susține, pentru că trebuie să le dăm puțin curaj pentru a se păstra aceste evenimente de sfintele sărbători. Sunt aici cu 11 feciori din ceata Voila, cu 11 fete, cu echipa de cântăreți și mă bucur că și în acest an am putut participa la acest festival. “, ne-a spus Gherghe Osalciuc, primarul com. Voila.

Suntem prezenți la festival și la paradă cu ceata de la Copăcel. Suntem mândri că se păstrează tradițiile în comuna noastră și sperăm ca anii viitori să fie mai multe cete în comună, pentru că doar în satul Copăcel s-a organizat ceata“, ne-a spus Daniel Dâmboiu, primarul com. Hârseni.

Mulțumim lui Dumnezeu că avem și că putem să ducem înainte tradițiile și obiceiurile strămoșești. La noi în comună sunt patru sate, două sunt pe malul stâng al Oltului: Comăna de Jos și Comăna de Sus, unde e organizată turca iar pe malul drept al Oltului, în Crihalma și Ticușu Nou, ceată de feciori. E foarte frumos, și toate la un loc au un numitor comun: prevestesc Nașterea Domnului și motivează credința noastră strămoșească, ne țin aproape de Dumnezeu, aproape de oameni și numai pentru asta trebuie să mulțumim tuturor că sunt aproape de noi“, ne-a spus Viorel Grusea,  primarul com. Comăna.

Festivalul s-a încheiat cu o demonstrație a cetașilor de joc și voie bună.

 

GALERIE FOTO:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *