FOTO-VIDEO. Făgărașul, capitala cetelor de feciori din Țara Făgărașului

Sărbătorile de iarnă din Țara Făgărașului se încheie de 14 ani, cu tradiționalul „Festival al cetelor de feciori“. Anul acesta, doar 15 cete din zona noastră, dar și din județul Sibiu au fost prezente la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul“, dar și la parada portului și a tradițiilor pe străzile municipiului nostru.

Sute de cetași  au ajuns în această dimineață la Făgăraș pentru a lua parte la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului cetelor din Țara Făgărașului“. Totuși mai puține față de anii anteriori, asta după ce în mai multe localități din Țara Făgărașului, nu s-au organizat cete de feciori sau tinerii, mulți studenți, au fost nevoiți să plece la facultate.

Cetașii și fetele din ceată au purtat cu mândrie portul popular tradițional satului lor. Nu au lipsit din ținută vâstra sau steagul, frumos împodobite cu ciucuri, vâsc sau bujori.

Și pentru că este unul din inițiatorii acestui festival, de la eveniment nu a lipsit IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului care a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți.

Autoritățile locale trebuie să fie atente față de aceste tradiții, pentru că dacă le păstrăm  noi, vom păstra și neamul. Dacă noi le dăm de-o parte, vor veni alții cu alte tradiții să le înlocuiască. Pe tinerii care au înfrumusețat sărbătorile noastre îi binecuvântăm și le dorim din tot sufletul sănătate și dorința de a rămâne aici și de a nu pleca în alte părți. Voi sunteți bucuria noastră și dacă sunteți mândri de lucrul acesta, veți iubi mai mult ce e al nostru“, a spus IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

 

 

Este a XIV-a ediție a Festivalului Cetelor de Feciori, inițiat de IPS Laurențiu Streza. Noi îl promovăm și este un lucru foarte important pentru noi, pentru Făgăraș și pentru Țara Făgărașului. Acești tineri feciori care duc mai departe tradiția demonstrează că în Țara Făgărașului încă mai există tradiții și se păstrează cu sfințenie. Eu le spun tuturor făgărășenilor și tuturor locuitorilor Țări Făgărașului un la mulți ani și sănătate multă pentru anul 2020 iar astăzi fiind Sfântul Ioan, le transmit tuturor sărbătoriților „un călduros la mulți ani!“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

E ultima zi a sărbătorilor de iarnă. Am venit la această manifestare cu o singură ceată din trei câte s-au organizat în comuna Voila. E un eveniment frumos, e al paisprezecelea an în care se organizează, toți tinerii sunt îmbrăcați în portul național, fiecare localitate cu colindele specifice. Să dea Dumnezeu să se păstreze și de acum înainte aceste obiceiuri. E important ca autoritățile locale să sprijine păstrarea acestor tradiții. De când sunt primar, am pus suflet pentru acest eveniment, să se strângă ceata de feciori, am contribuit și cu sume de bani, e frumos să fie an de an ceată, pentru că aduce un plus de energie în comună, se organizează jocuri, baluri iar aceste tradiții nu trebuie să se piardă“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

Am venit astăzi cu ceata de la Șercaia, pentru că cei de la Vad au fost puțini iar cei care sunt studenți au plecat la facultate, dar vin și mă mândresc cu ceata din Șercaia, pentru că au colinde specifice și le păstrează. Ne bucurăm că suntem prezenți aici și vom fi alături de această acțiune și sper să rămână tradiție ani buni de acum încolo“, ne-a declarat Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

 

 

Suntem în ultima zi de sărbători. Am venit cu două cete, de la Șinca Veche și Șercăița, în comună sunt trei. E frumos, încheiem anul cu bucurie, cu joc și voie bună și ar fi minunat să păstrăm acest obicei.“, ne-a spus Victor Bârlez, primarul comunei Șinca.

Catedrala a fost neîncăpătoare pentru sutele de făgărășeni veniți să asiste la slujbă, dar și să asculte minunatele colinde interpretate de cetele așezate la balcoanele locașului de cult. Timp de mai bine de o oră, cetașii au colindat rând pe rând spre bucuria celor prezenți. Primii care au dat startul, așa cum cere tradiția, au fost cetașii care au donat și împodobit bradul de Crăciun. este vorba de cei din satul Ileni.

Momentul mult așteptat de toți făgărășenii a fost parada celor câteva sute de cetași și fete, însoțiți de primari, viceprimari sau preoți.

Festivalul s-a încheiat cu o demonstrație a cetașilor de joc și voie bună.

Festivalul cetelor de feciori din Țara Făgărașului!

Publicată de Fagarasul Tau pe Marţi, 7 ianuarie 2020

 

Festivalul cetelor de feciori din Țara Făgărașului!

Publicată de Fagarasul Tau pe Marţi, 7 ianuarie 2020

Galerie foto:

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *