Tinerii din Șercăița s-au aruncat în apa rece, pentru a prinde crucea

Tradiția este dusă mai departe la Șercăița și așa cum au primit-o din moși-strămoși, în localitatea de la poalele munților Făgăraș, tinerii cetași se aruncă în apa pârâului care traversează satul, pentru a prinde crucea aruncată de preot.  Se spune că cel care o prinde se va însura în acest an.

În unele sate din Țara Făgărașului, tradițiile de Bobotează se păstrează și în ziua de astăzi. Pe malul apelor, credincioșii s-au adunat cu mic cu mare să asiste la slujba de sfințire a apei. Și la Șercăița, zeci de localnici s-au adunat astăzi la slujba din biserică. Însă momentul mult așteptat de toți este slujba de pe malul pârâului atunci când tinerii se aruncă în apă după cruce.

Tinerii păstrează an de an acest obicei. Cetașii din Șercăița se reunesc înaintea Bobotezei pentru a împlini obiceiurile ultimelor sărbători. Și asta pentru că sătenii așteaptă ca botezul dat de preot să fie completat cu tradiția veche a satului, scăldatul în pârâul ce traversează localitatea. În acest sens, feciorii își pregătesc „Burduful“. Cu o zi înainte, ei amenajează pe pârâul satului un fel de baraj, care să adune apa astfel încât să poată înota de Bobotează. Noaptea stau de pază ca apa să nu înghețe.

După slujbă,  intră în acțiune cetașii. Preotul aruncă  crucea în „burduf“, după care cetașii trebuie să sară să o aducă înapoi. Primul care ajunge la cruce și o scoate din apă se întoarce la preot care îi dă binecuvântarea.

E ca o binecuvântare, se spune că cine prinde crucea o să aibă parte de un an prosper, plin de împliniri și bucurii. Mă simt mult mai bine de la an la an iar anul acesta a fost ultimul an când am sărit în apă, fiind vătaf mare. Tradiția este ca după ce ești vătaf în ceată, să nu mai poți să intri apoi în ceată“, ne-a spus Raul Bărbat, vătaf mare în ceata din Șercăița.

 

 

 

 

În fiecare an facem Burduful și sărim după cruce. Când prinzi crucea, se zice din moși-strămoși că o să te însori, dar în cazul nostru suntem prea tineri și nu avem cum. Apa este destul de rece, ți se taie respirația la primul impact, dar după ce te obișnuiești puțin este bine“, ne-a spus Florin Roșca.

 

 

 

Burduful, obicei străvechi de Bobotează

În unele sate din Țara Făgărașului, tradițiile de Bobotează se păstrează și în ziua de astăzi. Pe malul apelor, credincioșii se adună cu mic cu mare să asiste la slujba de sfințire a apei.Cetașii din Șercăița se reunesc înaintea Bobotezei pentru a împlini obiceiurile ultimelor sărbători. Și asta pentru că sătenii așteaptă ca botezul dat de preot să fie completat cu tradiția veche a satului, scăldatul în pârâul ce traversează localitatea. În acest sens, feciorii își pregătesc „Burduful“. Cu o zi înainte, ei amenajează pe pârâul satului un fel de baraj, care să adune apa astfel încât să poată înota de Bobotează. Noaptea stau de pază ca apa să nu înghețe.După slujbă, intră în acțiune cetașii. Preotul aruncă crucea în „burduf“, după care cetașii trebuie să sară să o aducă înapoi. Primul care ajunge la cruce și o scoate din apă se întoarce la preot care îi dă binecuvântarea

Publicată de Fagarasul Tau pe Luni, 6 ianuarie 2020

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *