Șansă europeană pentru dezvoltarea turismului. Țara Făgărașului ar putea să facă parte din rețeaua Convenției de la Faro
Țara Făgărașului prin bogăția obiectivelor culturale și naturale ar putea reprezenta un punct important în turismul românesc și nu numai. Acesta este și motivul pentru care se caută soluții pentru atragerea vizitatorilor în zonă, dar și pentru conservarea și promovarea acestor obiective. Drept pentru care timp de două zile, la Făgăraș, dar și în câteva localități din Țara Făgărașului se desfășoară o conferință de promovare a principiilor Convenției de la Faro, în cadrul evenimentului „Patrimoniul cultural şi natural, o resursă pentru dezvoltarea durabilă a societăţii”.
Iniţiativa organizării evenimentului aparţine Asociaţiei Intercomunitare Ţara Făgăraşului, iar la conferinţa care a debutat în această dimineață, participă autorităţi regionale, naţionale şi internaţionale, reunite pentru recunoaşterea valorilor patrimoniului cultural şi natural pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor multiculturale din zona noastră. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Francesc Pla Castelltort-reprezentantul Consiliului Europei, Ştefan Bâlici – director al Institutului Naţional al Patrimoniului, Leoncio Orellana Vivanco – expert internaţional, Sabrina Ciancone – primar Fontecchio (Italia), Lacziko Eniko Katalin – secretar de Stat, Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
„Această conferință de două zile dorește să identifice potențialul patrimoniului cultural și natural din Țara Făgărașului și dacă principiile Convenției de la Faro, care este o convenție pentru a pune patrimoniul în slujba comunității, deci pentru dezvoltare, pentru binele comun, așa spune foarte pe scut, Convenția și ne dorim foarte mult ca această conferință să fie primul pas pentru promovarea acestei zone minunate din țara noastră, să identificăm acele lucruri mâine când o să facem vizita în diverse locații. Dar deja, domnii primari au răspuns la întrebări, au trimis poze de la diferite locații, pe care din păcate, nu putem să le vizităm pe toate și dorim în pașii următori ca obiectivele dumneavoastră din zona Făgărașului, fie să intre în rețeaua Convenției de la Faro, unde experții care au dezvoltat acel proiect, cum sunt eu la Viscri, fac parte din această rețea și de două ori pe an, ne întâlnim cu oameni din toată Europa, care la fel au pus în valoare patrimoniul pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor, poate beneficia și Asociația Intercomunitară a Țării Făgărașului de această expertiză, a celorlalți, dar la concluzii considerăm că sunt unele locații la care se aplică convenția de la Faro, vor fi promovate pe site-ul Consiliului Europei. Cred că o promovare mai bună nu există.“, ne-a declarat Caroline Fernolend, președinte al Fundației Mihai Eminescu Trust.
„Este un proiect extraordinar din punct de vedere al promovării turistice iar dacă noi reușim ca microregiunea Țara Făgărașului să intre în această rețea a Convenției de la Faro, după cum vedeți, cum s-a întâmplat și la Viscri, la altă dimensiune, se poate întâmpla și la noi, în Țara Făgărașului. Eu cred că după această conferință, aceasta este direcția, ca acești experți care au venit la acest eveniment și vizitând Țara Făgărașului, ne vor nominaliza ca și parteneri ai acestei rețelei a Convenției de la Faro“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
Timp de două zile, astăzi și mâine, în cadrul conferinţei vor avea loc schimburi de experienţă între toţi participanţii. Discuţiile vor continua, de asemenea, în timpul mesei rotunde şi pe durata vizitei de recunoaştere a studiilor de caz şi a atelierelor de lucru. În cadrul mesei rotunde, invitaţii şi participanţii vor dezbate subiecte precum importanţa patrimoniului cultural şi natural, precum şi motivele pentru care acesta poate fi important pentru comunităţi, primari şi cetăţeni, şi modul prin care comunele pot face parte din reţeaua Convenţiei Faro – Faro Network Convention. Sabrina Ciancone, primar în Fontecchio, Italia, va prezenta oportunităţile pe care Convenţia de la Faro şi Reţeaua Convenţiei Faro (FCN) le-au adus comunităţii ei.
„Vreau să urez bun venit oaspeților noștri, speră să se simtă cât mai bine. De asemenea, vreau să-i felicit pe colegii mei, primarii din Țara Făgărașului, pe domnul primar Sucaciu, în calitate de gazdă, cât și pe ceilalți reprezentanți ai acestei asociații, care reprezintă o organizație activă, organizație la care am participat la multe întâlniri și mă bucură că există o astfel de preocupare. De asemenea, vreau să salut faptul că acest gând pe care l-am avut în urmă cu câteva luni, a prins contur astăzi și eu sper să nu fie ultima întâlnire, sper ca astfel de evenimente să fie cât mai dese în Țara Făgărașului și în județul Brașov“, a spus Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
„Este foarte important ca fiecare comunitate sau grupuri de comunități să aibă capacitatea să-și pună în valoare avantajele competitive pe care le are. Faptul că la Făgăraș și în Țara Făgărașului există această asociație Intercomunitară în care toate primăriile sunt prinse, este un lucru foarte bun, un lucru care creează un avantaj competitiv, lucru care se și vede prin faptul că există aceste perspective de a fi primiți ca asociație în Convenție“, ne-a spus Mihai Veștea, consilier județean.
Evenimentul a debutat cu o vizită a invitaților Comisiei Europene, dar și a primarilor din Țara Făgărașului la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“.
„Este un lucru foarte bun, suntem bucuroși că am fost invitați. Scopul principal al acestei întâlniri este de a ne sincroniza cât mai bine, de a avea proiecte comune, pentru dezvoltarea durabilă a Țării Făgărașului și nu numai, pentru incluziunea categoriilor defavorizate și pentru o dezvoltare a turismului cât mai bună. Ne ajută foarte mult, pentru că trebuie să avem un numitor comun și să colaborăm foarte bine între unitățile administrativ teritoriale, pentru a putea ieși în față, pentru a face față provocărilor care ne așteaptă, lucru foarte bun care sperăm să fie de bun augur și vom merge mână în mână pentru a dezvolta toată Țara Făgărașului nu doar din punct de vedere turistic, ci și economic“, ne-a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.
„Cred că este ceea ce ne lipsește nouă, la ora actuală, trecând peste faptul că suntem în urmă cu infrastructura pe țară, dar trebuie să ne și promovăm ceea ce avem și noi ne-am putea înscrie cu trei obiective mari: Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag, de fapt cea mai veche biserică din sud-estul, noi zicem Europei, de la 1170-1230 și care e funcțională și e mare lucru. Mai este și bustul împărătesei Sisi acolo, foarte bine conservat, iar ceea ce ne lipsește probabil suplinim acum prin construcția podului peste Olt. Mai avem Biserica Evanghelică din Șercaia, care sigur va trebui să-i facem lucrări de conservare, nu știm dacă vom găsi o înțelegere cu preotul Klein, care o administrează, depinde de dânsul, noi avem toată deschiderea. Mai avem aria naturală protejată Poiana Narciselor, pe care o putem integra și există deschidere totală din partea comunității din Șercaia“, ne-a declarat Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.
„Strategia ar fi să promovăm la pachet Țara Făgărașului. Dacă mergem individual, atunci se va risipi energia. Noi trebuie să mergem pe un întreg: Țara Făgărașului și atunci turiștii sau oamenii interesați își pot alege singuri obiectivele și așa vom insista să refacem unitatea pe care am avut-o odată, chiar dacă acum suntem împărțiți administrativ în două județe, nu contează, avem forța prin această asociație, sper să avem și istețimea de a face pachete de promovare a Țării Făgărașului care chiar să aibă efect“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.
În prima zi a conferinţei, participanţii vor vizita ca studiu de caz satul Viscri, o referinţă de bună practică a principiilor Convenţiei de la Faro.
În cea de-a doua zi vor avea loc vizite în diferite sate şi comune din Ţara Făgăraşului pentru identificarea aplicării principiilor Convenţiei de la Faro. Participanţii vor analiza activitatea unor meştesugari, diferite monumente şi ferme din Sâmbăta de Jos, Lisa, Drăguş, Cârţişoara şi Sâmbăta de Sus. Tot în cea de-a doua zi a conferinţei vor fi organizate grupuri de lucru pentru stabilirea concluziilor şi a următorilor paşi în vederea includerii obiectivelor sau comunelor din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Făgăraşului pe lista exemplelor de bună practică a principiilor Convenţiei de la Faro.