Recomandate

Gheorghe Prunduș, cetățean de onoare al Municipiului Făgăraș

La venerabila vârstă de aproape 104 ani, generalului de brigadă(r) și veteranului de război, Gheorghe Prunduș, i-a fost înmânat astăzi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Făgăraș. Domnul Prunduș reprezintă o importantă filă de istorie , o întruchipare a bunătății și un om trecut prin multe de-a lungul vieții sale și care la această vârstă se poate mândri că încă mai are putere de a ne povesti cu lux de amănunte experiențele trăite. Fost dascăl, inspector școlar și veteran de război, făgărășeanul pare că a descoperit secretul longevității. 

Astăzi, primarul Făgărașului i-a înmânat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Făgăraș.

Img 20240426 Wa0022„În data de 26 aprilie 2024, cu profundă emoție, am onorat un erou al neamului nostru, un om care a dat dovadă de curaj excepțional, sacrificiu și devotament pentru țară. Domnului general de brigadă (r) Gheorghe Prunduș, veteran de război, i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Făgăraș.
Viața sa fost marcată de curaj și patriotism. La o vârstă fragedă, a răspuns chemării datoriei și a luptat cu bravură pentru a apăra independența țării noastre. Sacrificiile sale, îndurate pe câmpul de luptă, au contribuit la libertatea și pacea de care ne bucurăm astăzi.
Ajuns la venerabila vârstă de aproape 104 ani, generalul Prunduș este un model de demnitate, perseverență și dragoste pentru țară. Patriotismul său ne inspiră pe toți și ne reamintește importanța respectării valorilor fundamentale ale neamului nostru.
Sacrificiul său ne reamintește importanța păstrării păcii și a apărării valorilor democratice. Este de datoria noastră să onorăm memoria eroilor noștri și să transmitem generațiilor viitoare mesajul unității, patriotismului și dragostei de neam.
Acordarea titlului de cetățean de onoare este un gest simbolic, de recunoștință pentru tot ceea ce a făcut domnul gen.bg. (r) Gheorghe Prunduș pentru țara noastă“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Învățătorul Gheorghe Prunduș s-a născut  în 16 iulie 1920, în comuna Cășeiu, din județul Someș – actualul județ Cluj.

Img 5843Absolvent al Școlii Normale de Învățători, în 1941 a fost încorporat în Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuș, apoi s-a perfecționat la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș. Un an mai târziu, a fost avansat și trimis la Batalionul 103 Munte, de unde a plecat pe front, în Moldova. Împreună cu unitatea, a participat la luptele de rezistenţă până la primirea ordinului de retragere. La 6 ianuarie 1945, în timpul luptelor din Munții Bukk pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei, a fost rănit și spitalizat.

Pentru curajul său a fost decorat cu Ordinul „Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară clasa a 2-a, cu frunze de stejar”. În decursul anilor, pentru activitatea sa a fost avansat onorific până la gradul de colonel în retragere. În luna mai a aceluiași an, s-a întors la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș, iar în orașul nostru a cunoscut-o pe cea care urma să-i devină soție pentru tot restul vieții.

După ce s-a sfârșit Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Prunduș a fost decorat cu Ordinul „Steaua Republicii clasa a 5-a” și alte 4 medalii. A devenit, apoi, cadru didactic și și-a dedicat întreaga viață profesională copiilor făgărășeni. Învățătorul s-a evidențiat permanent prin acțiuni sociale și prin promovarea patriotismului în rândul tinerilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *