Bucurie duhovnicească pentru comunitatea din Voila

Voila Bis1Credincioșii Parohiei Voila din Protopopiatul Făgăraș s-au bucurat de prezența ierarhului lor, duminică, 17 martie 2024, când Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a săvârșit Sfântă Liturghie arhierească și a resfințit masa Sfântului Altar de la biserica parohială. Din soborul slujitor, sub protia Înaltpreasfinției sale, au făcut parte pr. Iulian David, protopopul de Făgăraș, preotul paroh Sebastian Nicolae Ivan, împreună cu alți slujitori ai sfintelor altare din zonă și diaconi.

Alături de mulțimea de credincioși au fost prezenți în sfântul lăcaș și reprezentanți ai autorităților județene și locale. Grupul coral format din tineri teologi originari din Țara Făgărașului a adus prinos de armonie liturgică prin răspunsurile pe care le-au dat la Sfânta Liturghie.

Voila Bis3În cuvântul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit despre necesitatea intensificării rugăciunii și a faptelor bune în perioada postului, ale cărei criterii ne sunt prezentate în Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica Lăsatului Sec de brânză, numită şi Duminica Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Duminica Lăsatului sec de brânză, de astăzi, numită și a Izgonirii lui Adam din Rai –, ne aduce aminte că am fost în rai, că am pierdut raiul, dar prin Hristos, putem să-l redobândim, pentru ca să ajungem cu toţii la fericirea veșnică. Pericopa evanghelică rânduită în această duminică dinaintea postului ne prezintă trei teme de meditaţie: iertarea pe care să o oferim altora, ca să fim și noi iertați de Dumnezeu, practicarea postului cu smerenie și strângerea de comori cerești. Sfânta Evanghelie de astăzi ne atrage mai întâi atenția asupra importanței covârșitoare pe care Mântuitorul o acordă iertării, pentru pacea noastră cu Dumnezeu și cu aproapele, pentru mântuirea sufletelor noastre…  Virtutea iertării este foarte importantă pentru câștigarea Împărăției Cerurilor și ea trebuie să ne însoțească mai ales pe toată durata nevoințelor noastre spirituale. De aceea, a doua îndrumare din Evanghelia de astăzi, a doua poruncă pe care trebuie să o împlinim este cea a postului, a unei postiri cu smerenie, nu spre lauda și aprecierea din partea altora. Mai întâi de toate, postul este un act de cinstire adusă lui Dumnezeu, cu suflet smerit și înlăuntrul sufletului. Există acest sens tainic al postului pe care trebuie să îl înţelegem astăzi așa cum se cuvine. n Sfânta Evanghelie de astăzi suntem îndrumaţi să ne comportăm ca oameni obișnuiţi, să nu ieșim cu nimic în evidenţă în fața oamenilor în această perioadă a împlinirii nevoințelor noastre duhovnicești, decât cu credinţa și cu smerenia noastră: „Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc” (Mt. 6, 16). a spus ierarhul.

Voila Bis6Preotul paroh Sebastian Nicolae Ivan a mulțumit Părintelui Mitropolit Laurențiu pentru biencuvântarea adusă în mijlocul comunității și a prezentat principalele etape ale lucrărilor ce au fost binecuvântate și încununate de slujirea arhierească din această duminică. În semn de prețuire și de mulțumire, Înaltpreasfințitul Laurențiu a primit din partea comunității o bederniță cu Sf Ierarh Laurențiu.

La final, Înaltpreasfinția Sa a oferit Ordinul „Mitropolit Ioan Mețianu” domnului Adrian Nițu Solomon, Ordinul „Anastasia Șaguna”  doamnelor Gheorghina Comșulea, Maria Marinca și Maria Ivan, iar toți cei implicați activ în lucrările ce s-au efectuat au primit acte de cinstire din partea ierarhului.

Voila Bis5Locașul de cult a aparținut comunității greco-catolice din Voila până în anul 1940, când, prin iconomia proniei divine, în vremea preotului Gheorghe Vasu, a revenit comunității ortodoxe. Prima atestare documentară se regăsește într-un document din anul 1733. Într-un alt document, din anul 1800, se menționează anexarea la biserica existentă a pronaosului și a pridvorului de la intrare, deasupra căruia a fost ridicată o turlă-clopotniță. Locașul de cult are formă de navă, fiind zidit din piatră și cărămidă. În anul 1943, s-au efectuat lucrări de reparație la turnul-clopotniță și la altar. Cu acest prilej s-a realizat și un iconostas de stejar, ale cărui icoane au fost pictate ulterior de către pictorul Ioan Căzilă din Sibiu. În anul 2023, sub coordonarea actualului preot paroh, Sebastian Nicolae Ivan, biserica a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare.

sursa: mitropolia-ardealului,ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *