Cum să fii mai activ anul acesta – rutina este cheia unei vieți sănătoase

E 31 decembrie 2023, aproape de miezul nopții, și îți propui ca în anul ce vine să fii mai activ din punct de vedere fizic; e prima săptămână din 2024, și îți spui că anul începe „pe bune” peste câteva zile; e februarie și ai început să faci mai multe activități fizice, dar nu e ceva constant și tot nu ești mulțumit, fiindcă progresele nu se potrivesc cu planul pentru acest an pe care l-ai stabilit de Revelion. Îți sună cunoscut acest istoric ipotetic al activității fizice pe ultimele 2 luni? E normal să îți dorești să faci mai mult sport, din motive evidente de sănătate și alte beneficii pe care le aduce această practică. Și e la fel de normal ca inițiativa de a fi mai activ să se dilueze în mici încercări ce nu sunt urmate de progrese constante. Unul din factorii ce pot îmbunătăți consecvența ta în practicarea de activități sportive e selectarea unui tip specific de activitate, pentru care să te echipezi corespunzător și în jurul căreia să îți creezi o rutină. Pentru a afla câteva tipuri de activități de acest fel, citește în continuare acest articol.    

 Activități fizice în jurul cărora să îți creezi o rutină

 O primă activitate este alergatul, care, exersat în contextul potrivit, evocă în sine consecvență și practică constantă. La ce se referă totuși acest context potrivit? La echipamentul folosit, care trebuie cu necesitate să conțină încălțăminte pentru alergat, pentru a preveni accidentările; la locul unde se aleargă, fiind recomandate spațiile în care aleargă și alți oameni (terenuri publice, parcuri), fiindcă prezența altora de obicei modelează creșterea efortului; dar și la contextul alimentar, mai exact la o dietă echilibrată în carbohidrați, grăsimi și proteine.

O activitate fizică foarte populară în alte țări, dar care „câștigă teren” și în România, este mersul cu bicicleta, sau, practicată mai sportiv, ciclismul. Primul sfat pentru a îți organiza cât mai bine activitatea zilnică în jurul mersului cu bicicleta este să deții una. Dacă nu ai una potrivită, merită să știi că la Altex găsești biciclete pentru orice tip de efort ești dispus să depui, că e vorba de ciclism amator sau dacă te ambiționezi la o practică de performanță. Al doilea sfat e să alegi bicicleta ca mijloc de transport pentru distanțe medii, nu doar scurte. Spre exemplu, mergând cu bicicleta 4 km până la locul de muncă vei învăța să te bazezi pe bicicletă ca mijloc de transport primar și astfel o vei folosi mai des și în mai multe situații.

O altă activitate fizică ce permite crearea de rutine în jurul ei este înotul. Dacă îți faci un abonament la bazin, va exista o tendință mai pronunțată de a bifa toate sesiunile incluse. Tot ce mai trebuie e să îți plasezi orele de înot în zile în care ai un program mai lejer, pentru ca activitatea fizică să nu se prezinte ca o corvoadă în rutina ta săptămânală. Înotul e o activitate fizică ce poate fi practicată atât la niveluri ce favorizează relaxarea, cât și la niveluri ce promovează solicitarea multor grupe de mușchi. Astfel, deși e mai dificil de integrat cu ușurință în rutina personală decât alergatul sau mersul pe bicicletă, înotul își merită locul în această listă din cauza proprietăților benefice pe care le are.

În concluzie, toți oamenii au dificultăți în a fi consecvenți cu planurile de a fi mai activi din punct de vedere fizic. Un factor ce favorizează păstrarea unui ritm constant este alegerea unor activități care permit crearea de rutine în jurul lor, precum alergatul, ciclismul sau înotul.

(articol de la partener)

foto: Pxhere.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *