„FACILITAREA ÎNVĂȚĂRII PRIN TEHNOLOGII EDUCAȚIONALE MODERNE” – simpozion didactic național pentru cadre didactice
Colegiul Național „Radu Negru“ a găzduit weekendul trecut a treia ediție a simpozionului didactic național pentru cadre didactice “FACILITAREA ÎNVĂȚĂRII PRIN TEHNOLOGII EDUCAȚIONALE MODERNE”. Evenimentul s-a desfășurat la Cetatea Făgărașului și a reunit în jur de 200 de cadre didactice din Făgăraș și Țara Făgărașului, dar și din Brașov, Sibiu, Cluj Napoca, București, Piatra Neamț, Moreni Dâmbovița, Republica Moldova.
Trăim vremuri în care tehnologia şi internetul ocupă un loc important în activităţile de zi cu zi, la serviciu, la şcoala şi acasă. O mulţime de job-uri implică utilizarea unui computer, în timp ce alte profesii sunt specializate în domenii digitale, de la IT la Social Media.
Mai mult, elevii au nevoie sa cunoască modul corect în care să utilizeze internetul în aşa măsură încât să se poată folosi de resursele online pentru a afla informaţii utile la şcoală şi pentru dezvoltarea unei culturi generale solide.
Astfel, bagajul de cunoştinte tehnice pe care cei mici este bine să-l acumuleze încă din şcoala primară s-a lărgit considerabil.
Pentru a se putea acorda schimbării, ideal este ca educaţia să asimileze direcţia, conţinutul şi ritmul dezvoltării societăţii, prefigurând noile conţinuturi în funcţie de exigenţele societăţii viitorului şi pregătind omului bagajul necesar adaptării la schimbare în condiţii optime. Educaţia ţine în mâini cheia cu care se poate preveni sau se limitează şocul schimbării pentru tânăra generaţie.
Proiectul simpozionului oferă cadrul dezbaterii active asupra câtorva soluţii generale şi particulare pentru rezolvarea problemelor actuale ale învăţământului, în acord cu direcţiile MEN, cum ar fi:
- noile educaţii în era digitală– provocări pentru învăţământul și educația contemporană
- schimburi de informaţii între cadre didactice cuprinse în sistemul de învăţământ de masă şi privat, pentru promovarea iniţiativelor de succes
- ateliere de formare, tematice
Învăţământul în contextul actual are nevoie de tehnologii educaţionale moderne însuşite de cadrele didactice şi aplicate în mod inteligent şi constructiv în derularea actului educaţional.
Activitatea a fost una oportună în contextul în care evoluţia inovaţiilor care susţin rutina zilnică (calculatorul, telefonul) dar şi cele pentru uzanţa didactică (tableta, tabla interactivă, platformele educative virtuale, manualele digitale ş.a.) se înnoiesc de la o zi la alta. Din această perspectivă beneficiarii indirecţi (elevii – nativi digital) sunt bucuroşi să acceseze noua tehnologie, iar dascălii sunt obligaţi să acceadă la cunoştinţe de mânuire a noilor tehnologii.