Medicii veterinari asigură permanența, pe perioada inundațiilor. Proprietarii de animale, sfătuiți să nu ignore pericolul de epidemii
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis instrucţiuni către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene pentru adoptarea măsurilor de profilaxie generală, profilaxie specifică, de ecarisare şi de sănătate publică, pentru prevenirea şi limitarea efectelor inundaţiilor, asupra stării de sănătate a animalelor.
Recomandăm tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare de necesitate. Inundaţiile din ultima perioadă, ne determină să atragem atenţia deţinătorilor de animale din zonele cu potential inundabil sau calamitate, asupra pericolului de apariţie şi evoluţie a unor boli grave, care se pot transmite de la animale la om. Importanţa acţiunilor sanitare veterinare (în special a vaccinărilor) rezidă din faptul că incidenţa unor boli, care în mod normal sunt ţinute sub control, ar putea să crească (un pericol real fiind antraxul).
Au fost transmise avertizări pentru toate obiectivele cu profil zootehnic precum şi medicilor veterinari concesionari din localităţile situate în zonele inundabile, mai ales pe cursul raului Olt, asupra pericolului reprezentat de apariţia de viituri.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov, acţionează prin aplicarea de măsuri pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale, a celor transmisibile la om şi controlul sanitar veterinar al produselor alimentare, măsuri care se referă la:
- recomandarea mutării animalelor din gospodăriile afectate în zone sigure;
- acţiuni imunoprofilactice (ex. vaccinarea împotriva antraxului);
- coordonarea activităţii de strângere a cadavrelor şi dirijarea acestora la incinerare;
- dezinfecţia zonelor de unde s-a retras apa şi au fost colectate cadavre de animale;
- controlul potabilităţii surselor de apă pentru adăparea animalelor si a apei folosite în industria alimentară.
D.S.V.S.A.Brasov recomandă primărilor şi consililor locale, respectarea legislaţiei în vigoare privind colectarea şi neutralizarea cadavrelor de animale din zonele inundate, inclusiv reactualizarea contractelor cu unitați specializate în acest sens.
In contextul actual, s-au nominalizat un numar de 10 medici veterinari oficiali, din cadrul D.S.V.S.A.Brașov, care în condiții de permanență, sunt capabili să intervină în caz de necesitate, pe teritoriul județului și dacă situația o impune să colaboreze cu serviciile veterinare din județele vecine.