Anularea obiceiului „Fuga Lolelor“- explicație din partea HOG Großschenk și a Comitetului ales al Lolelor.

În urma anunțului postat pe o rețea de socializare privind anularea evenimentului de la Cincu „Fuga Lolelor“, prin care unul din organizatori scrie că motivul este cităm : „După lungi discuții contradictorii cu o parte dintre membrii HOG-Großschenk din Germania, care se cred unici moștenitori a unei tradiții săsești, Fuga Lolelor, ce aparține unui neam și unui loc, de comun acord cu membrii Asociației Culturale Scaunul Cincului, am hotărât anularea evenimentului de pe data de 11.02.2023, în totalitate.“(vezi AICI intreaga declaratie), HOG Großschenk și Comitetul ales al Lolelor au transmis un drept la replică cu privire la această situație.

„În legatură cu anularea obiceiului Fuga Lolelor din acest an, vă transmitem o scurtă explicație din partea HOG Großschenk și Comitetul ales al Lolelor.
După reluarea cu succes a obiceiului Fuga Lolelor în Cincu, în anul 2017, cu sprijinul localnicilor, cu sprijin din partea HOG Großschenk și al membrilor săi în ceea ce privește istoria obiceiului, organizarea programului, desfășurare, etc. (succes pe care cu siguranță l-ați observat și dumneavoastră), am înființat un comitet de organizare, așa cum cere obiceiul, care are sarcina și responsabilitatea de a organiza Fuga Lolelor.
În anul 2019, o parte dintre membrii comitetului au înființat Asociația Culturală Scaunul Cincului, cu ideea inițială de a sprijini organizarea obiceiului Fuga Lolelor.
După unele divergențe de opinie cu membrii asociației Scaunul Cincului în 2020, asociația, fără nicio consultare cu întregul comitet al Lolelor, fără nicio consultare cu HOG Großschenk, în mod secret, a organizat/planificat Fuga Lolelor pentru acest an la Cincu. Această știre am aflat-o abia în data de 17 ianuarie 2023, când anunțul a fost publicat pe internet, totul fiind deja organizat.

Cu acest fapt, o parte din membrii comitetului Lolelor a fost ignorată în totalitate, ceea ce este inacceptabil, contrar înțelegerii și regulilor bine cunoscute. Solicitările noastre, din decembrie și începutul lunii ianuarie, cerând informații în legatură cu organizarea evenimentului, au fost ignorate sau adresate cu scuze inadmisibile.
In urma acestei acțiuni, HOG Großschenk s-a adresat într-o scrisoare deschisă asociației Scaunul Cincului și reprezentantului acesteia, solicitând o declarație prin care să explice de ce a organizat pe cont propriu, prin excluderea unor membri principali și fondatori ai comitetului Lolelor, și fără consultarea HOG, Fuga Lolelor pentru acest an.
De asemenea, au fost menționate o serie de puncte a căror respectare este importantă pentru continuarea și prezervarea obiceiului.
HOG NU a solicitat nicidecum anularea evenimentului din acest an. Chiar mai mult, în scrisoare a fost precizat și accentuat următorul lucru:
„Vrem și suntem dispuși să continuăm organizarea acestui obicei conform tradiției seculare săsești, în concordanță și împreună cu localnicii actuali din Cincu – în măsura în care este posibil și rezonabil”.
Tradiția și obiceiul nu pot fi continuate decât în comunitate, nu pe cont propriu, nu în lipsa celor care au cunoștințele necesare și experiența de generații a acestui obicei, nu fără grupul etnic căruia îi aparține obiceiul. Acest obicei săsesc trebuie prezervat și organizat așa cum o făceau strămoșii noștri, cu respectarea regulilor, drepturilor și obligațiilor pe care le impune.
Din partea HOG Großschenk s-a comunicat în mod clar nevoia pentru clarificarea situatiei, de fiecare dată fiind subliniată disponibilitatea și dorința pentru dialog în vederea clarificării divergențelor și în vederea elaborării unei soluții pașnice și comune.

După un răspuns superficial din partea asociației Scaunul Cincului, HOG Großschenk a adresat o a doua scrisoare către asociație, cu aceeași rugăminte, de a da o explicație pentru faptele săvârșite, și de a accepta regulile și cerințele prezentate în prima scrisoare, în vederea asigurării unei continuări comune si pașnice a organizării obiceiului. Doar pe această bază este posibilă și acceptabilă o cooperare corectă și onestă. De asemenea au fost menționate punctele incomode din perspectiva HOG Großschenk.
În data de 27 ianuarie, unii membrii ai asociației au publicat anularea evenimentului, acuzând pe nedrept HOG Großschenk de interzicerea desfășurării evenimentului.
În cele din urmă HOG Großschenk a luat atitudine față de postarea făcută și s-a adresat din nou asociației și reprezentantului acesteia, prin intermediul unei scrisori.
Asociația a fost rugată și sfătuită să-și retragă postarea și să-și rectifice declarațiile false astfel:
1. să numească adevăratele motive pentru divergențele create, acestea fiind:
• organizarea de către asociație a obiceiului, pe cont propriu, fără înstiințarea intregului comitet, fără consultarea HOG Großschenk;
• multiplele solicitări în legatură cu organizarea evenimentului au fost ignorate sau adresate cu afirmații false;
• aceste acțiuni pe cont propriu nu sunt acceptate și nu sunt tolerate într-o comunitate’
2. acuzațiile publice și neadevărate la adresa HOG Großschenk și a membrilor săi nu sunt acceptate.
3. să nu denatureze istoria poporului nostru săsesc transilvănean, să nu răspândească neadevăruri populiste și să nu semene ură între populația noastră și cea românească, prin intermediul afirmațiilor false făcute în postare.
4. să nu dăuneze reputației obiceiului Fuga Lolelor prin acțiunile precum cea de anul acesta.

La final precizăm că vom face tot ce ne stă în putință și dorim să continuăm organizarea acestui obicei, conform tradiției, în anul 2024 și în viitor.Pentru mai multe detalii și informații vă stăm la dispoziție pe adresa
HOG-Grossschenk@gmx.net .“, se arată în comunicatul de presă semnat de Comitetul Lolelor împreună cu HOG Großschenk.

2 comentarii la „Anularea obiceiului „Fuga Lolelor“- explicație din partea HOG Großschenk și a Comitetului ales al Lolelor.

  • Boghian Uwe
    februarie 4, 2023 la 3:23 pm
    Legătură permanentă

    În această declarație care o numes o poveste neadevărată în total ,o dezinformare ,care lipsesc niște dovezi.Ca să excluzi pe cineva trebuie să fie fizic prezent.ca să organizezi în secret nu trebuie să știe nimeni.Fals.Cei din HOG GRoßschenc nu recunosc ,și nu publică amenințările de a da în Judecată ,că nu au dreptul Asociația Scaunul Cincului să organizeze Lolele.Evenimentul sa anulat pentru lipsa de înțelegere cu cei din Germania ,care primesc informați false,cosmetizate.O declarație fără dovezi este o poveste interpretată.Așa mulțumeșc Cei din Germania și asta este recunoștința ,pentru ce sa făcut pentru ei,2017-2020.Așa se mulțumește.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *