DIICOT: Înșelăciuni de peste un milion de lei, la Brașov

Înșelăciuni de peste un milion de lei, cercetate de DIICOT Brașov. O femeie a fost reținută în caz.

„La data de 26.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unei inculpate cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals informatic în formă continuată (19 acte materiale) și alterarea integrității datelor informatice (33 acte materiale), infracțiuni comise în stare de recidivă”, au informat reprezentanții DIICOT.

În cauză s-a reținut faptul că, la începutul anului 2021, pe raza municipiului Brașov, a fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune prin atragerea unor clienți care își doreau să acceseze fonduri europene, dispuși să plătească diferite sume de bani pentru consultanță.
În acest scop, a fost folosită o societate comercială administrată de un inculpat, clienților fiindu-le prezentată ca având în portofoliu numeroși clienți ale căror proiecte au fost admise în trecut, situație care nu corespundea adevărului. În această modalitate au fost atrași mai mulți clienți care au semnat contracte de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare obținerii de fonduri europene, chiar dacă era evident că proiectele lor nu îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate.
După respingerea proiectelor, membrii grupului infracțional organizat au modificat scrisorile de respingere, creând impresia că acestea sunt de aprobare, și le-au trimis persoanelor vătămate pentru a-i induce în eroare și a le determina să încheie în continuare noi contracte de consultanță sau să le recomande serviciile și altor cunoștințe/parteneri de afaceri.

Pe parcursul urmăririi penale au fost identificate până în prezent 19 persoane vătămate, cărora le-a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de peste un milion de lei”, au mai informat procurorii DIICOT.

Înșelăciuni de peste un milion de lei…

La data de 27.01.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov care a dispus arestare preventivă a inculpatei, potrivit datelor făcute publice astăzi de anchetatori. Se efectuează cercetări față de alți doi inculpați. Aceștia se află sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov.

Persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.