29 august: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc

Ziua de 29 august este o zi extrem de importantă pentru creştinii ortodocşi și catolici, care prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este ultima din anul bisericesc, întrucât, pe 1 septembrie, începe un nou an. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post, potrivit calendar ortodox.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa era descendentă a lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau.

Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Atunci când Sfântul Ioan propăvăduia, Galileea era condusă de Irod Antipa. Sfântul Ioan nu s-a sfiit să-l înfrunte şi pe rege, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău.

Irod îi pune gând rău, mai ales că prorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre el şi soţia fratelui său. Temându-se totuşi de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, acesta se mulţumeşte să-l închidă pe Sfântul Ioan într-una din cetăţile lui.

În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulţi oameni importanți. În timpul petrecerii, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă posibilitatea să-și aleagă până la jumătate din împărăţie. La influența mamei sale ea refuză averile şi cere să i se dea în dar capul lui Ioan Botezătorul.

În miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura.

Rugăciune puternică de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Potrivit tradiției ortodoxe, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune o rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul despre care se spune că îndeplinește orice dorință.

Această rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul trebuie rostită 9 zile la rând pentru îndeplinirea tuturor dorințelor. Potrivit preoților, este bine ca această rugăciune puternică să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.

„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *