„Este singura modalitate prin care vom putea elimina taxa de salubritate“

Colectarea selectivă, acasă la fiecare dintre noi, este foarte importantă. O spun și specialiștii, care trag semnale de alarmă, dar și autoritățile locale, care caută soluții pentru protejarea mediului, sănătății locuitorilor orașului și pentru reducerea costurilor. Cifrele sunt clare și ne arată că nu colectăm nici suficient, nici corespunzător. Consecințele sunt resimțite de noi toți: mediu poluat și mai mulți bani cheltuiți cu gestionarea deșeurilor pe care le producem.

La Făgăraș a început implementarea unui proiect-pilot prin care administrația locală, împreună cu operatorul de salubritate și poliția locală, încearcă să-i determine pe cetățeni să arunce corect gunoiul. Sistemul ales este unul simplu, cu o cheltuială redusă, însă care a generat nemulțumiri în rândul locuitorilor.

În cartierul Câmpului Nou, zona aleasă pentru desfășurarea proiectului „Făgărașul reciclează”, sacii și găletușele cu gunoi vor fi așezate pe stative amplasate de primărie lângă blocuri. În acest fel se poate monitoriza mult mai bine dacă cetățenii selectează pe 5 fracții gunoiul generat. În faza a doua a  proiectului, după ce făgărășenii se vor adapta la condițiile impuse prin lege, administrația locală intenționează să achiziționeze containere cu coduri de bare – cel mai probabil cu fonduri de la Agenția de Mediu, pentru că investiția în astfel de sisteme este foarte mare. Despre acest proiect-pilot am stat de vorbă cu primarul Municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

Din această lună se implementează un proiect pilot în zona Câmpului Nou- Câmpului Vechi. De ce acest proiect „Făgărașul reciclează“?

201837394_2962025237346899_6129838648336870825_nAcest proiect are două ținte. În primul rând, fiecare cetățean va plăti atât cât produce și vom putea elimina taxa de salubritate, dacă respectăm regulamentul. În al doilea rând, trebuie să reducem cantitatea de gunoi, care este uriașă. Prin reducerea cantității de gunoi scad și cheltuielile operatorului și, implicit, cheltuielile pe care le au cetățenii. În prezent este singura modalitate prin care vom putea elimina taxa de salubritate. Vrem să găsim soluții în acest sens și le putem căuta prin acest proiect, pe care, cel mai probabil, îl vom multiplica la nivelul municipiului Făgăraș.

Suntem obligați să colectăm selectiv? Cât gunoi s-a colectat selectiv în ultimul an la Făgăraș?

Conform legislației europene și naționale, suntem obligați de mulți ani să colectăm selectiv deșeurile. Până anul trecut, existau patru fracții: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și rezidual. Din acest an, gunoiul menajer, adică cel din găleata de sub chiuvetă în majoritatea cazurilor, trebuie să îl împărțim în deșeu biodegradabil (n.r. resturi de mâncare) și deșeu rezidual (n.r. gunoiul care nu poate fi reciclat sau transformat în compost), plus deșeurile reciclabile pe care le-am amintit mai devreme și le recunoaștem după culorile galben, verde și albastu. Procentul deșeurilor selectate de populație este extraordinar de mic la nivelul Făgărașului: sub 3% .

Ce se întâmplă când nu îndeplinim procentul de colectare selectivă?

Sumele achitate de cetățeni sunt utilizate pentru acoperirea costurilor aferente colectării și gestionării deșeurilor din municipiu. Însă, primăria plătește suplimentar din bugetul local sume considerabile, stabilite în funcție de gradul de îndeplinire a indicatorilor. Din cauza lipsei infrastructurilor de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Brașov, dar și a gradului scăzut de colectare separată direct la sursă, cea mai mare parte a deșeurilor ajunge la singurul depozit licențiat. Prin faptul că se depozitează cantități peste limita indicatorilor, la rândul său operatorul de salubritate plătește suplimentar la fiecare depozitare. Sumele achitate atât de primărie, cât și de operator, sunt rezultatul prevederilor legale naționale și europene, prin care se dorește determinarea creșterii gradului de responsabilizare a oamenilor și a instituțiilor.

Așadar, dacă nu vom colecta selectiv, vom plăti tot mai mult pentru gunoi?

Da. Și nu pentru că vrea primarul, ci pentru că trebuie. De aici a pornit și proiectul-pilot.

Cum au primit făgărășenii acest proiect-pilot? Pe rețelele de socializare au fost discuții legate de acest sistem nou, mai ales legate de stativele pe care vor fi puși sacii cu gunoi.

187465044_115626327312269_6568003210665387091_nHaideți să facem o descriere succintă a proiectului. Fiecare apartament va primi un număr de saci, va primi două găleți de o anumită capacitate: una aerată, care poate fi ținută în casă, și una închisă ermetic, care va fi așezată pe stativ în ziua în care se ridică deșeul biodegradabil. Fiecare sac va avea un cod QR cu adresa locației unde este repartizat. Acei saci și găleata se vor așeza pe stative conform graficului cu frecvența de ridicare. Pe parcursul a 30/60/90 de zile vom monitoriza dacă se colectează corect. Când peste 90 – 95% dintre locuitorii din cartierul Câmpului vor respecta regulamentul, vom ridica stativele și le vom înlocui cu containere. În funcție de banii de care vom dispune, vor fi containere care vor scana un cod pentru a se deschide sau containerele pe care le știm deja.

Stativele sunt pentru ca gunoierul să poată constata dacă în sacul respectiv sunt sau nu deșeurile colectate corespunzător. În cazul în care nu sunt, va lipi un sticker cu mesajul „neconform”, apoi Poliția Locală va scana codul QR și îl va informa pe aparținător la ce trebuie să fie atent data viitoare.

De ce? Pentru că, deși avem acele clopote pentru colectare selectivă, la sticlă se găsesc și deșeuri reziduale, la hârtie și plastic la fel. Este de ajuns ca o singură persoană să arunce gunoiul menajer unde nu trebuie și deșeurile care ar trebui reciclate nu mai pot trece prin acel proces.

Nu va mai fi posibil ca deșeurile să se amestece, pentru că în fiecare zi se ridică un singur tip de deșeu. În ziua în care se scoate doar plasticul și metalul, operatorul va ridica doar sacii de culoare galbenă. La fel și în cazul celorlalte tipuri de deșeu. La rândul lor, cei de la Salco vor fi monitorizați.

Mai există și posibilitatea, tot datorită discuțiilor pe care le-am avut cu cetățenii, ca deșeurile reciclabile voluminoase și cele biodegradabile să fie duse la centrele de colectare din fiecare cartier, dacă cineva nu vrea să aștepte ziua din graficul stabilit. Pentru reciclabilele pe care le duc la aceste puncte primesc și bani.

Sunt persoane care nu vor să colecteze selectiv, dar asta înseamnă că își vor asuma consecințele impuse de lege. Ne-am gândit să oferim mai multe posibilități, iar cetățeanul să aleagă. De preferat ar fi să aleagă colectarea selectivă, iar Salco Serv să-și facă treaba mai departe.

Proiectul-pilot nu este perfect, însă tocmai din acest motiv am mers împreună cu colegii din primărie pe teren. Pe lângă faptul că le-am explicat cetățenilor ce înseamnă „Făgărașul reciclează”, am ascultat și sugestiile lor, ca să putem face ajustări unde este necesar. Spre exemplu, am modificat frecvența de ridicare pe care o stabilisem inițial la cererea locuitorilor, în urma discuțiilor pe care le-am avut. Chiar dacă nu este ușor și poate neplăcut, alte soluții nu mai avem. În alte țări se colectează și pe 7 fracții…

Făgărașul este primul municipiu care încearcă un asemenea proiect, însă pe site-ul Asociației Zero Waste, partenerii noștri, veți vedea că sunt alte localități care au ales aceeași soluție, nu am inventat noi nimic. Și, cel mai probabil, se va adopta la nivel național, nemaiexistând soluții pentru reducerea gunoiului și pentru a plăti atât cât produci.

Credeți că va funcționa?

192229594_2135460769938196_2320650312382031650_nDepinde doar de noi, de fiecare în parte. Sper că vom conștientiza că facem asta pentru noi înșine. Acest proiect va determina minusurile și plusurile și îl vom adapta. Dacă funcționează în alte localități, la noi de ce nu ar merge? Este singura soluție pentru a întoarce gunoiul pe care noi îl producem în economia circulară, de a produce cât mai puțin gunoi și de a plăti efectiv cât producem. Noi suntem singurii care putem să gestionăm aceste lucruri, acasă.

Cât vor plăti cei din zona pilot?

Procedura de plată rămâne aceeași, pentru că toată cheltuiala aferentă proiectului este în sarcina primăriei. După ce sistemul va fi implementat la nivelul întregului oraș, cheltuielile cetățeanului se vor reduce: va plăti doar sacii pe care îi va folosi și vom elimina taxa de salubritate.

Varianta cea mai bună sunt acele containere pentru colectarea selectivă. În acest moment este posibilă o astfel de investiție? Știm că sunt destul de costisitoare.

Este adevărat, sunt destul de scumpe acele containere, tocmai de aceea încercăm să găsim alternative. Dar așteptăm ca Agenția Fondului de Mediu să deschidă linia de finanțare prin care vom putea achiziționa acele „insule ecologice” sau containere cu cititoare de coduri, care costă mii de euro bucata.

De unde v-ați inspirat când ați ales acest sistem cu stativele?

Avem un parteneriat cu Asociația Zero Waste, care a ajutat la implementarea unui astfel de proiect în localitatea Valea lui Mihai din județul Bihor. Pentru că nici ei nu au avut banii necesari pentru containere moderne, au realizat astfel de stative.

Vor fi afișe și în scările de bloc cu graficul de ridicare?

Este afișată deja frecvența de ridicare, iar pe parcurs probabil o vom mai modifica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.