Bursele brâncovenești la final de an școlar, în Făgăraș

De Rusalii, tinerii bursieri ai Bisericii Sf. Nicolae – Brâncoveanu din Făgăraș au primit ultima tranșă din Bursele brâncovenești. După perioada de restricții în care sumele au fost transmise prin preoții lor parohi, tinerii s-au reunit la biserica brâncovenească pentru finalul de proiect. Aflat la a doua ediție, acesta a implementat acordarea a 23 de burse în valoare totală de 37.000 lei.

 Proiectul „Bursele brâncovenești“ a fost inițiat în 2019 de comunitatea bisericii brâncovenești, după modelul ctitorilor, familia Brâncoveanu – susținătoare fermă a culturii și educației. Dorința a fost aceea de a-i susține pe tinerii comunității printr-o rețea de sprijin atât financiar, cât și motivațional și profesional. Obiectivele programului sunt: încurajarea performanței; sprijinirea elevilor de liceu/studenților cu rezultate școlare bune dar posibilități financiare reduse; construirea unei rețele de sprijin pentru tinerii comunității, în cadrul căreia aceștia să se simtă încurajați să își dezvolte abilitățile, să investească în pregătirea lor profesională și să se implice activ în viața comunității.

Burse de studiu și de performanță

burse 2Este o inițiativă firească. În țara noastră Biserica a susținut întotdeauna educația, pornind de la faptul că primele școli românești au fost înființate în Biserică, având drept cadre didactice personalul clerical. Într-o eră a ajutoarelor sociale este necesar să încurajezi munca. Ne dorim să îi încurajăm pe copiii și tinerii lipsiți de posibilități materiale să muncească prin învățare. Bursele brâncovenești vin în întâmpinarea celor care vor să se realizeze prin educație, într-un mediu care încurajează speculația. Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu a susținut cultura, educația și bunul gust într-o vreme în care peșcheșul, ciubucul și interesul propriu deschideau ușile Porții Otomane. Trebuie să investim în educație, în cei care vor să învețe!”,  a spus preotul Ioan Paroș, unul din parohii bisericii.

Bursele de studiu sunt acordate elevilor/studenților care aparțin de parohiile bisericii organizatoare sau fac parte din comunitățile parohiale rurale din Țara Făgărașului. Pe lângă acestea, această ediție a venit și cu o noutate: burse de PERFORMANȚĂ. La inițiativa unei familii din comunitatea bisericii, care s-a oferit să susțină această secțiune a proiectului, s-a constituit și un fond de burse special. Bursele de performanță sunt acordate elevilor și studenților bisericii brâncovenești care au rezultate excepționale.

IMPACT în rândul bursierilor

burse3Proiectul Bursele Brâncovenești mi-a fost de mare folos și anul acesta. Pe lângă că am știut tot timpul că am o “rezervă” de bani din care când am nevoie de ceva pentru școală, pot folosi liniștit, am reușit să-mi achiziționez și alte obiecte de care am nevoie spre educația mea, atât cea formală cât și cea non-formală. Pensule, diferite culori, mari/mici, pătrate sau rotunde pânze, adidași pentru orele de sport, chiar și un șevalet sau multe altele de acest fel am reușit să achiziționez. Vă mulțumesc că sunteți alături de noi, de tinerii care avem diferite necesități sau dorințe care cu ajutorul dumneavoastră ajung să ne fie accesibile! Mulțumim!”, a spus Andrei.

Ce înseamnă Bursa Brâncovenească pentru mine? Aș putea simplu să rezum însemnătatea sa la trei cuvinte: sprijin, motivație și îmbrățișare. Și o să încep cu SPRIJINUL. Studentă în primul an, diferențele nevoilor în trecerea la acest stadiu sunt mari, atât financiar, cât și sufletește. Bursa mă ajută să acopăr o parte din banii de care am nevoie să îmi continui studiile, să îmi procur materiale necesare, dar îmi insuflă și un sentiment de ajutor pentru familie; în procesul devenirii mele pot prin ajutorul primit să-i ușurez pe părinții mei de eforturile pe care le fac pentru educația mea. În același timp, Bursa Brâncovenească înseamnă pentru mine MOTIVAȚIE. Văzând bunătatea oamenilor care ne ajută ducând acest proiect mai departe, crește în mine dorința de a da tot ce e mai bun pentru a nu dezamăgi și pentru a putea, prin rezultatele mele, să le răspund bunătății pe care aceștia ne-o dăruiesc. De asemenea, ceea ce mi se pare extrem de important, este ÎMBRĂȚIȘAREA a oamenilor implicați în proiect, pe lângă ajutorul financiar. Să simiți ajutorul, să simți că munca ta este apreciată, să ai o întreagă comunitate care îți deschide calea către reușită și succes nu te poate face să te simți altfel decât îmbrățișat. Îmbrățișat în sprijin și responsabilitate ca într-o zi să ajuți la fel, și să începi de azi să ajuți cum poți.”, spune Nicoleta.

Din punctul meu de vedere, Bursele Brâncovenești reprezintă un proiect care susține elevii și studenții și merită cu desăvârșire susținut! Acest proiect motivează tinerii să aprofundeze mai mult ,să se simtă sprijiniți, în ciuda problemelor sistemului de învățământ și a altor factori. Această bursă m-a ajutat destul de mult, fiind elev de clasa a XII-a. Au fost multe cheltuieli în acest sens pe care bursa m-a ajutat sa le acopăr. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea și consolidarea acestui proiect!”, declară Ștefan.

burse5Datorită acestei burse am putut cumpăra un laptop mai bun. În primele module, pentru disciplina de anatomie, s-a folosit o aplicație 3D Complete Anatomy pentru a putea înțelege mai ușor anatomia. Pentru ca aplicația să poată fi folosită, computerul trebuie să îndeplinească anumite cerințe de performanță. Fără acest laptop nu știu cum m-aș fi descurcat. Pe lângă aceasta, l-am folosit încontinuu pentru orele de curs online și în procesul de învățare, fără să am nici o problemă tehnică, ceea ce m-a ajutat mult! Le mulțumesc mult tuturor sprijinitorilor!“, spune Mihai.

 

„Din punctul meu de vedere, această bursă are o dublă valoare. Prima, evident, cea materială – care este un real sprijin și care până acum mi-a acoperit cele mai mari cheltuieli legate de studiu. M-a ajutat tare mult și sunt profund recunoscător pentru asta, întregii comunități.

A doua valoare este una spirituală. Să simți că ai o familie foarte mare în cadrul Bisericii Brâncovenești care se jertfește pentru tine și care dorește să-ți susțină și să contribuie la educația ta, este un lucru mare și demn de apreciat. Asta mă responsabilizează și mă motivează și mai tare să învăț! Proiectul este unul plin de roade si de dragoste!“ , spune Darius.

(Natalia Corlean)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.