Parcul Regina Maria și Casa de Cultură, modernizate cu fonduri europene. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat contractul pentru finanțarea nerambursabilă

Cândva, unul din principalele puncte de atracție ale Făgărașului,  Parcul Regina Maria, fostul Parc 1Mai, a  rămas de izbeliște zeci de ani la rând. Pe ici-pe colo s-au mai realizat câteva reabilitări, însă nu suficiente pentru a atrage făgărășenii în număr mare aici. Dacă în anii 60-70, în Parcul 1 Mai, în fiecare duminică, se organizau  teatru de vară cu reprezentații ale Casei de Cultură, jocuri populare, muzică ușoară, acum mai poți zări prin parc doar câțiva făgărășeni.

Pentru a-i reda strălucirea de altădată și a-l transforma într-un loc menit activităților cultural-educative și recreative, autoritățile locale au început demersurile pentru obținere de fonduri europene încă din anul 2018. La trei ani distanță, perioadă necesară parcurgerii tuturor pașilor, pentru a primi finanțare europeană, în urma evaluărilor și a tuturor procedurilor obligatorii, ieri a venit vestea cea bună. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attilla a semnat contractul pentru finanțarea nerambursabilă în valoare de 23.271.978,33 de lei, pentru proiectul „Integrare socială prin dezvoltarea activităților cultural-educative și recreative  în Municipiul Făgăraș“, proiect ce cuprinde pe lângă reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură, și modernizarea parcului „Regina Maria.

IMG-20210527-WA0002„Am primit vești bune de la București. Municipiul Făgăraș a obținut finanțarea de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură și a parcului Regina Maria, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Domnul ministru Cseke Attila a semnat contractul pentru finanțarea nerambursabilă în valoare de 23.271.978,33 de lei, diferența până la valoarea totală a proiectului de 26.125.743,11 lei reprezentând contribuția din bugetul local al municipiului.
Următorul pas va fi semnarea contractului și de către celelalte părți implicate în proiect, respectiv ADR Centru – Romania și Municipiul Făgăraș.“, a scris pe pagina de socializare Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

parcProiectul prevede modernizarea aleilor pietonale, cu pavaj  iar unde există spațiu disponibil, să fie prevăzută și pistă pentru biciclete. Aleile existente sunt din beton asfaltic și pământ, iar cele din beton sunt degradate și distruse de rădăcinile arborilor din apropiere.

Un alt obiectiv inclus în proiect este modernizarea podului pietonal peste râul Berivoi și peste lacul 1 Mai, pod aflat în stare de degradare.

Realizarea de parcări, dar și amenajarea spațiilor verzi și dotarea cu echipamente sunt alte obiective ale proiectului. Sunt prevăzute locuri de joacă pentru copii, dotate cu leagăne, balansoare, castele și jocuri recreative; spații pentru relaxare și socializare, dar și amenajarea unei scene de teatru în aer liber.

De asemenea, proiectul prevede sistem de monitorizare video, conectat la dispeceratul local, dar și zone de picnic.  Nu vor lipsi nici băncuțele și coșurile de gunoi sau refugiile sau copertinele. În parc vor fi amenajate și grupuri sanitare mobile, racordate la rețeaua de canalizare.

„Sunt lucrări de amenajare a aleilor, de reabilitare a podului metalic de trecere spre acea insulă, iar insula va fi amenajată ca zonă de agrement. Se va dota parcul cu o scenă fixă pentru evenimentele Municipiului Făgăraș și va fi mobilată cu elemente pentru tineri, cu părculețe pentru copii, cu iluminat arhitectural, cu băncuțe, vor fi plantați pomi, se vor igieniza arborii existenți. Vrem să realizăm un parc în adevăratul sens al cuvântului, pentru a avea făgărășenii unde să-și petreacă timpul liber și să se recreeze“, ne-a declarat primarul Făgărașului.

Proiectul cuprinde și modernizarea integrală a Casei de Cultură

Tot în același proiect este cuprinsă și modernizarea  Casei Municipale de Cultură. Nici aici nu s-au făcut lucrări ample de aproximativ 50 de ani. În urmă cu patru ani s-au realizat câteva reparații în sala de spectacole, când au fost schimbate și scaunele iar podeaua a fost raşchetată şi paluxată.

Propunerea tehnică de modernizare, reabilitare și consolidare a Casei de Cultură presupune în primă etapă realizarea unei expertize tehnice, prin care să se stabilească măsurile de intervenție asupra structurii existente atât în parte de subsol, cât și în zona de suprastructură. De asemenea, se vor efectua reparații la tencuieli, reparații la instalaţiile sanitare, termice și electrice. Aleile din jurul instituției vor fi reabilitate și adaptate și pentru persoanele cu dizabilități.

În proiect se mai propun și echipamente antifoc și antiefracție. De asemenea toate sălile vor fi modernizate pentru activități artistice: pictură, dans, cursuri de teatru, conferințe, spectacole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.