Consilierii locali au votat noul Regulament de salubritate și cuantumul taxei speciale

Consilierii locali întruniți în ședința ordinară a lunii ianuarie au votat noul regulament pentru salubritate, dar și taxa specială pe care o vor plăti făgărășenii din această lună.

Romania are al treilea cel mai slab procentaj de colectare al deșeurilor din Uniunea Europeană  și ar putea intra în infringement pentru nerealizarea reducerii cantității de deșeuri depozitate cu 50% până în 2020, urmând să plătească penalități până la 200.000 de euro pe zi din anul 2021. Legislația națională privind gestionarea deșeurilor s-a modificat în 2018 și din acest motiv, toate localitățile sunt nevoite să se alinieze noilor cerințe. Acesta a fost și motivul pentru care, la sfârșitul anului trecut, a fost pus în dezbatere publică un nou regulament privind acest serviciu, inclusiv cu transformarea tarifului plătit către Salco, în taxă specială pe care o vom plăti la Primăria Făgăraș, respectiv la Serviciul de Taxe și Impozite.

Discuții în plen

După două dezbateri publice pe acest subiect, ultimul pas a trebuit făcut în plenul legislativului. În seara zilei de 30 ianuarie, pe masa consilierilor locali au ajuns două proiecte de hotărâre privind noul regulament și cuantumul acestei taxe speciale.

Cele două proiecte au fost aprobate de Consiliul Local, însă au fost și consilieri care s-au împotrivit.

În urmă cu mai mulți ani, acest subiect legat de taxele salubrizării a fost pus pe masa consiliului. Atunci m-am opus și de atunci am venit într-o luptă pe care presa a înțeles-o că eu aș avea un interes personal. Interesul meu a fost și atunci ca și acum, să nu punem o presiune financiară pe cetățenii Făgărașului. Din păcate majoritatea colegilor mei au stabilit că începând de astăzi această taxă să fie mai mare. Din păcate, colegii consilieri nu s-au informat suficient și nu cred că își dau seama ce o să însemne aceste taxe. În momentul acesta, mă gândesc foarte serios dacă să mai fac parte din acest Consiliu Local, pentru că îmi dau seama că singur nu am cum să apăr interesele cetățenilor“, a spus Cătălin Cârje, consilier local.

În replică, primarul Făgărașului spune  că ani la rând nu s-a făcut nimic pentru gestionarea conformă a gunoaielor din municipiu, acestea fiind depozitate ilegal până în 2016 la groapa de pe Dealul Galațiului.

Din punctul meu de vedere, același om, același consilier, care a uitat cum a administrat el Făgărașul până acum. Uită tot ce a făcut el împreună cu echipa lui, de au adus aceste societăți de râpă și mă refer la Ecoterm. Acum, el încearcă să nu voteze acest Regulament, cu toate că este legislație, este impus acest regulament să-l votăm  și să-l implementăm de legislația națională, care e în vigoare de anul trecut. Dacă vorbim de taxa de salubritate și de acel regulament, vreau să-i reamintesc domnului consilier local Cătălin Cârje, că până în anul 2016, nu au respectat legislația nici măcar 10%. Nu se presta acest serviciu corect, conform în Municipiul Făgăraș. Vă amintiți câtă mizerie era în municipiu. În momentul de față se face curățenie cu aceleași utilaje pe străzi, se ridică gunoiul regulat, nu mai sunt atât de multe probleme iar gunoiul se duce și se depozitează legal și corect. Bineînțeles că pentru acest lucru trebuie să plătim. Dar aceasta este legislația și nu cred că avem nevoie de amenzi, pe care noi trebuie să le plătim tot din banii făgărășenilor, din bugetul local. Noi nu am făcut decât să respectăm legislația, să ne aliniem legislației ca în viitor să avem un oraș curat, să ne aliniem orașelor care colectează selectiv și să fim până la urmă să fim dați exemplu pozitiv, nu negativ“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

O ședință cu scântei și e și normal, pentru că la om  când îi mărești o taxă sau îi scumpești ceva, așa se întâmplă. Taxa trebuie mărită și de fapt la ei rămân 8 lei pentru că restul reprezintă taxe sau TVA sau bani care se duc în economie circulară, în taxa de depozitare. Dacă noi nu reușim să facem ceva pentru societatea respectivă, să ducem la nivel de plutire și să facă servicii de calitate pentru Făgăraș, nu o să avem un oraș curat, un oraș cu servicii de calitate.“, ne-a spus Mircea Bobeș, consilier local.

Și în mediul rural va crește tariful

De asemenea, consilierul local Cătălin Cârje, a adus în discuție faptul că în localități din Țara Făgărașului, tariful pentru salubritate este mult mai mic.

Acest tarif nu va rămâne așa pentru că ne-am concentrat atenția pentru Făgăraș, pentru a aplica Regulamentul. La Făgăraș, Regulamentul a fost aprobat, acum o să încercăm să discutăm cu primăriile cu care avem contract de concesiune și bineînțeles să găsim cele mai bune soluții. Tarifele au fost tot timpul mai mici la localitățile limitrofe față de oral și prin fundamentarea de preț și prin modul de ridicare, pentru că se ridică o dată la două săptămâni, la o săptămână iar cantitatea  e mai mică. Atunci e normal ca tarifele să fie mai mici. De exemplu, la Beclean se merge o dată pe săptămână, în comuna Hârseni de două ori pe lună și bineînțeles sunt cheltuieli mai mici. Pe de altă parte, gradul de generare a deșeurilor, conform planului național de gestiune a deșeurilor, este mai mic în mediul rural față de mediul urban. Vor fi modificări de preț și pentru mediul rural. Sunt fundamentările făcute, așteptăm decizia Consiliului Local“, ne-a spus Dragoș Bârsă, director Salco Serv.

Persoanele fizice plătesc la Primărie, cele juridice la Salco Serv

Reamintim că potrivit noului regulament, plata acestui serviciu se va transforma într-o taxă specială, pe care o vom plăti la Primărie, la Serviciul de Taxe și Impozite. În acest sens, trebuie să depunem o declarație pe propria răspundere privind numărul membrilor unei familii, declarație care se poate depune până la sfârșitul lunii iulie.  Pentru cei plecați în străinătate, care nu depun declarație de impunere la Serviciul Venituri Bugetare(Taxe și Impozite) și care se poate face și online, se va achita din oficiu taxe pe trei luni, pentru o persoană. În cazul în care se va depune această declarație, se va achita taxa pentru perioada în care vor sta la Făgăraș.

Noua taxă va fi de:

  • 13 lei /persoana fizică – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.

În schimb, persoanele juridice vor plăti tariful de 160 lei/ mc lei(TVA inclus) iar cantitatea minimă va fi 0,5 mc. Plata se va face în continuare la casieria Salco. În acest sens, persoanele juridice sunt așteptate la sediul societății Salco Serv pentru încheierea actelor adiționale la contractul de prestări servicii.

Valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.

Colectezi selectiv, reduci factura la salubritate

Făgărășenii, care vor avea de acum obligația colectării selective, vor primi o bonusare dacă vor preda deșeurile la unul din cele 11 puncte de precolectare cu cântărire de pe raza municipiului.

Valoarea bonusării:

– pentru deșeuri de tip PET si doze – 1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg

– pentru  deșeuri de tip carton & hârtie – 2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg

–  pentru deșeuri de tip sticlă – 3 lei/ sac cu greutatea minimă de 10 kg

Astfel fiecare cetățean își va putea recupera parțial sau total din costurile serviciului de salubritate achitate prin taxă. Sacii pentru colectarea selectivă vor putea fi ridicați gratuit de la unul din cele 11 punte de precolectare, stabilite în primă fază pe raza Făgărașului.

Începând de luni, 4 februarie, cele 11 puncte de precolectare vor fi deschise, potrivit programului din fotografia atașată. Acestea au fost stabilite în principal la centralele Ecoterm din cartiere.

Alte modificări

Următoarele categorii de deșeuri nu vor mai fi colectate în amestec și prețul pentru gestionarea acestor fluxuri nu este inclus în valoarea taxei special de salubritate:

  • Deșeurile verzi/vegetale din gospodării, deșeurile din construcții și desființări deșeurile voluminoase.

Acestea vor fi preluate vor fi preluate cu titlu gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.

Dacă se dorește ca acestea să fie ridicate de la sursă, se vor efectua comenzi pentru servicii suplimentare și se vor practica următoarele tarife propuse:

  • 70 lei/mc pentru deșeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • 70 lei/mc pentru deșeurile din construcții și desființări– valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • 49 lei/mc pentru deșeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • Deșeurile periculoase din deșeul menajer .
  • Deșeurile de echipamente electrice și electronice

Acestea vor fi ridicate cu titlu gratuit de către operator pe bază de comandă.

SANCȚIUNI APLICABILE pentru gestionarea neconformă a deșeurilor sunt între 1.000 și 3.000 lei pentru persoane fizice respectiv între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.