Măieruş, Părău şi Rupea, locurile în care vor ajunge prima data gunoaiele din judeţul Braşov

Consiliul Judeţean Braşov va depune în primăvara acestui an cererea de finanţare din fonduri europene pentru realizarea investiţiilor incluse în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Finanţarea va fi solicitată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027 (PDD), asta după ce documentaţia nu a putut fi depusă prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020 din cauza problemelor legate de identificarea terenurilor pentru realizarea investiţiilor.
Investiţia va trece de 100 de milioane de euro, însă valoarea finală va fi stabilită când Consiliul Judeţean Braşov va avea studiul de fezabilitate în formă finală.
Un raport privind stadiul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din municipiul Braşov a fost prezentat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Szenner Zoltan joi, 16 februarie, într-o conferinţă de presă.
Astfel, el a anunţat că, după mai bine de doi ani, în care au fost verificate zeci de terenuri şi au fost purtate discuţii cu primari, consilieri locali şi proprietari, au fost stabilite amplasamentele pentru cele mai importante investiţii din SMID, potrivit bzb.ro.
Astfel, pe teritoriul comunei Măieruş (la aproximativ 3 km de satul Măieruş, într-o vale izolată, la 2,5 km de drumul naţional) se va realiza o instalaţie integrată de tratare a deşeurilor reciclabile colectate separat şi a celor reziduale, în vederea valorificării materiale şi energetice, aceasta urmând a deservi zona municipiului Braşov. Instalaţia va asigura realizarea sortării, tratării mecano-biologice şi compostării deşeurilor, dar şi digestie anaerobă şi cogenerare, urmând să fie dotată inclusiv cu o staţie de epurare. Noua staţie va deservi municipiul Braşov şi localităţile limitrofe. Această investiţie este estimată la aproximativ 50 de milioane de euro.
Zona Rupea va fi deservită de o staţie de transfer deşeuri, care va fi construită pe un teren cu o suprafaţă de 5 hectare, situat pe teritoriul administrativ al comunei Hoghiz.
Pentru zona Făgăraş va fi realizat un centru de sortare şi pregătire a deşeurilor pentru valorificare materială şi energetică pe teritoriul comunei Părău. La acest centru se vor realiza sortarea, tratarea mecano-biologică şi compostarea deşeurilor, urmând să dispună şi de o staţie de epurare.
Pentru cele trei locaţii am obţinut Hotărâri de Consiliu Local prin care unităţile administrativ-teritoriale au încuviinţat realizarea investiţiilor, iar în cazul terenurilor de la Părău şi Măieruş, care sunt în proprietate privată, avem încheiate acorduri notariale cu proprietarii”, a anunţat reprezentantul administraţiei judeţene.
Practic, după ce vor fi gata investiţiile de la Măieruş, Părău şi Hoghiz, deşeurile de la populaţie nu vor mai fi duse la depozitul de deşeuri ci la aceste staţii, unde vor fi selectate, urmând ca numai ce nu va putea fi valorificat să ajungă la rampa ecologică de la Săcele. „La niciuna dintre cele trei staţii nu se vor depozita deşeuri. Potrivit reglementărilor legale, la nivelul judeţului Braşov nu avem posibilitatea să autorizăm un alt depozit de deşeuri în afară de cel existent, administrat de SC Fin-Eco SA, pe care îl vom integra în SMID”, a explicat Szenner Zoltan.

Cererea de finanţare pentru realizarea investiţiilor ar urma să fie depusă în cursul acestui an, însă un termen nu a putut fi estimat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.