22 martie: Ziua Mondială a Apei. Ce înseamnă apa pentru fiecare dintre noi?

Explozie de bucurie și culoare în grădinițe și școli din județele Sibiu și Brașov, unde sute de copii au sărbătorit rolul pe care apa îl are pe Pământ. Sub îndrumarea educatorilor, învățătorilor sau profesorilor, micii artiști au reușit să surprindă ”lichidul vieții” așa cum este el: curat, aducător de viață și speranță dar și în nuanțe întunecate, copleșit de poluare și nepăsarea semenilor. Mesajul copiilor este simplu: ”Fără apă, viață nu există!”

            ”Este un efort neîntrerupt pe care-l facem în a furniza o apă sigură și suficientă. Acest lichid, ce întruchipează însăși viața, a devenit un agent de relaționare interumană  în această perioadă dificilă pe care omenirea o traversează. Avem restricții în contactul cu cei din jurul nostru însă apa este elementul comun la care apelăm cu toții spre a ne proteja și menține sănătoși. Ar trebui ca fiecare dintre noi să reflectăm la felul în care utilizăm și protejăm ”lichidul vieții”, fie chiar și preț de… o picătură”, a directorul general al Apă Canal Sibiu SA, ing. Vasile Maier.

IMG_20210322_103932 Activitățile din săptămânile premergătoare Zilei Mondiale a Apei, marcată în fiecare an pe 22 martie, fac parte din Proiectul educațional ”Prietenii Apei” pe care Apă Canal Sibiu SA îl derulează în parteneriat cu instituțiile de învățământ, scopul principal al acestuia fiind educare a tinerei generații cu privire la utilizarea corectă și protejarea resurselor de apă.

La ediția din acest an au dorit să participe copii de la Grădinițele nr. 15, 16 și 22 din Sibiu, Grădinița nr. 1 Cisnădie, Grădinița Agnita, Grădinița Șercăița, Grădinița ”Mateiaș Brâncoveanu” Făgăraș, precum și Grădinița ”Piticot” din Mediaș, dar și elevi de la Școlile Gimnaziale nr. 6, 13, 21, ”Regina Maria” și ”Ioan Slavici” din Sibiu, Școala ”G.D. Teutsch” Agnita, Școala ”Mihai Viteazul” Șelimbăr, Școala Gimnazială Movile – Iacobeni, Școala Gimnazială Viștea de Jos, Școala Gimnazială ”Ovid Densușianu” Făgăraș, Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, Colegiul Tehnologic Mârșa și Colegiul ”Aurel Vijoli” Făgăraș.

Creioanele colorate și pensulele sunt ”armele” cu care copiii militează pentru dreptul la o apă sigură și suficientă dar și la un mediu sănătos în care pot crește în siguranță. ”Ne preocupă în mod constant dialogul cu beneficiarii serviciilor noastre, le suntem alături prin campaniile de educare și conștientizare pe care le derulăm în localitățile aflate în aria noastră de operare. Fie că sponsorizăm persoane aflate în dificultate medicală, că sprijinim excelența în educație sau sport, fie că arătăm oamenilor cum ar trebui să utilizeze corect apa potabilă sau rețeaua de canalizare, Apă Canal Sibiu SA își asumă și rolul de formator în comunitățile deservite. Este o misiune normală pentru o companie de utilitate publică aflată într-o continuă modernizare”, a subliniat directorul general al companiei, ing. Vasile Maier.

O lucrare aparte aparține unui elev din clasa a II-a A din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 13 Sibiu, David – Andrei Vlad, care a realizat o instalație de filtrare mecanică a apei. ”Mă bucură interesul pe care copiii îl au față de tot ceea ce înseamnă gestionarea apei în procesul de potabilizare, distribuție și epurare. Implicarea lor în astfel de proiecte este garanția că vom avea în viitor o generație de utilizatori responsabili ai rețelelor de apă și canalizare”, a mai precizat directorul general, ing. Vasile Maier.

IMG_20210322_111009  Toți copiii au primit, în format electronic, Diploma de ”Prieten al Apei”, restricțiile sanitare nepermițând acordarea de premii.

Grija pentru apă, pentru gestionarea eficientă a acesteia, este definitorie pentru activitatea Apă Canal Sibiu SA. Cu o populație deservită de aproximativ 300.000 de locuitori, compania a demarat cel mai ambițios proiect investițional din întreaga sa existență de 126 de ani: 225,5 milioane de Euro pentru infrastructura de apă și canalizare, majoritatea fondurilor provenind de la Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Pentru municipiul Sibiu sunt prevăzute lucrări de extinderi și reabilitări de rețele apă potabilă și colectoare de canalizare, reabilitarea aducțiunilor din sursele Gura Râului și Sadu, îmbunătățirea tratabilității Uzinei de apă ”Dumbrava”, modernizarea Laboratorului central de analize apă, precum și îmbunătățiri ale proceselor Stației de epurare Mohu, unde va fi extinsă treapta mecanică de reținere a deșeurilor și construită o instalație de uscare a nămolului tehnologic. Practic, este vorba de cea mai mare investiție în infrastructura de apă și canalizare a Sibiului, ce va genera o creștere a nivelului calitativ al serviciilor din municipiu si localitățile limitrofe.

La nivelul județului Sibiu, noul program investițional va permite alimentarea cu apă a zece noi localități (Miercurea Sibiului, Dobârca,  Apoldu de Sus, Roșia, Daia, Nou, Cașolț, Cisnădioara, Săcădate și Ruși), canalizarea din comuna Poplaca va deveni funcțională prin construirea unui colector de transport apă uzată până în Sibiu, iar în orașul Miercurea Sibiului vor fi construite rețele noi de apa potabilă si de canalizare precum și o stație de epurare ape uzate.  Acestora li se adaugă construirea de noi aducțiuni – cele mai importante fiind Sibiu – Tilișca și Sibiu – Șura Mare – Slimnic – Ruși, reabilitarea de uzine de tratare și stații de epurare, a rezervoarelor de înmagazinare a apei potabile, a rețelelor de apă și canalizare.

În județul Brașov vor fi construite rețele pentru apă potabilă în  localitățile:  Mândra, Toderița, Recea, Berivoi, Dejani și Gura Văii. Municipiul Făgăraș va beneficia de reabilitarea aducțiunii Pojorta, iar Stația de epurare va fi modernizată și adusă la standardele actuale vizând protecția mediului. De asemenea, vor fi construite și reabilitate rezervoare de înmagazinare apă potabilă, stații de pompare apă potabilă și apă uzată, stații de clorinare etc, toate pentru a asigura cadrul necesar unui serviciu continuu și de calitate.

Semnat în luna ianuarie a acestui an, Contractul de finanțare permite deja evaluarea lucrărilor în înlocuire a unui segment de aducțiune apă DN 800 în zona Calea Dumbrăvii din Sibiu, urmând ca în perioada imediată să fie publicate Contractele de lucrări pentru Reabilitarea aducțiunii Sadu – Sibiu și Reabilitarea Stației de epurare Făgăraș, potrivit comunicatului de presă transmis de ing. șef Sucursala Făgăraș, Cristina Breneșu Rădoiu.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.