Tradiții și obiceiuri de Sânziene, la Boholț

Satul Boholț a îmbrăcat haine de sărbătoare. De la cel mai mic, la cel mai mare, localnicii au sărbătorit hramul bisericii din sat, dar și Sânzienele sau Drăgaica, un obicei străvechi din mitologia românească. Și așa cum cere tradiția, sătenii au îmbrăcat costumele populare tradiționale și au adus la locașul de cult coronițe sau cruci confecționate din sânziene.  

 

boholt1Și pentru că e o sărbătoare cu tradiție în sat, foarte multă lume, îmbrăcată în straie populare a luat parte la Sfânta liturghie și la obiceiurile din jurul acestei tradiții.

 

În primul rând mă bucur foarte mult că am putut fi astăzi în biserica noastră, dar mai mult decât atât ați purtat cu dumneavoastră portul popular tradițional boholțean, astăzi de ziua Iei. În momentul în care veniți la Sfânta Liturghie, îmbrăcați în costumul popular, nu veniți singuri, veniți împreună cu părinții și cu strămoșii dumneavoastră și pentru acest lucru vreau să vă mulțumesc“, a spus pr. Cătălin Socaciu, părintele paroh din Boholț.

 

IMG_9731„Astăzi e hramul bisericii din Boholț, de Sânziene și lumea se adună în număr mare, oamenii sunt îmbrăcați în port popular și cinstesc această zi de sărbătoare, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. A fost o slujbă frumoasă, oficiată de mai mulți preoți și mă bucur că lumea din Bohol și Calbor, din cele două sate au venit astăzi aici la biserică, respectă în continuare tradițiile, nu își uită rădăcinile și de asemenea portul popular, acest stindard peste veacuri, este respectat și dus mai departe“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean. 

„Nu aveam cum să lipsesc de la o asemenea sărbătoare. Mă bucur că văd că lumea începe să vină tot mai mulți. Le-aș dori la toți consătenii mei să vină cât mai mulți acasă, să vină la sărbători și să vină să mai și rămână aici. Am senzația că lumea înspre care ne ducem ne cam ajută să mai ajungem pe acasă“, a spus Vasile Joantă, fiu al satului Boholț. 

boholt3Și pentru că în sat este un obicei străvechi, boholțenii au venit la biserică la coronițe și cruci confecționate din sânziene. Tradiția spune că sânzienele sunt culese cu o zi înainte și se fac cruci și coronițe. Crucile se pun la porțile fiecărei case. În ziua de sânziene, coronițele se aruncă pe case iar dacă acestea nu cad e semn bun.

 

Ziua de Sânziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Se spune că, în noaptea de Sânziene , se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Așadar, ziua de azi este o zi cu o puternică încărcătură simbolică, care celebrează viața autentică a țăranului.

IMG_9711 IMG_9712 IMG_9715 IMG_9723 IMG_9726 IMG_9729 IMG_9733 IMG_9735 IMG_9736 IMG_9739 IMG_9741 IMG_9743 IMG_9747 IMG_9755 IMG_9757 IMG_9761boholt2

Tradiții și obiceiuri de Sânziene!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.