Autoizolarea la domiciliu. Prefectul Brașovului: „Vom lua măsuri de natură contravențională și chiar penală“

Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a convocat astăzi ședința Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Brașov. Au participat, de asemenea, președintele Consiliului Județean, Adrian-Ioan Veștea, și subprefectul Adrian-Laurențiu Folea.
S-au prezentat ultimele decizii ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și s-au discutat aspecte organizatorice privind pregătirea unităților spitalicești și a spațiilor de carantinare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus.
După ședință, prefectul Mihai-Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean, Adrian-Ioan Veștea, și purtătorul de cuvânt al DSP Brașov, Anca Bâtiu, au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au făcut apel la o informare corectă, serioasă, responsabilă a situației, provenind din surse oficiale, pentru a nu induce în mod nejustificat panica în rândul populației.
Prefectul județului Brașov a declarat: „Suntem în momentul în care s-au suspendat cursurile școlare. Din păcate, nu toți cei ce prestează servicii after school sau organizează diferite cursuri cu copiii au înțeles să ia aceleași măsuri. Îi rog pe reprezentanții acestor unități să ia în considerare să-și întrerupă activitatea pe perioada suspendării cursurilor școlare, pentru că este vorba despre siguranța copiilor și a familiilor acestora. O altă problemă este că autoizolarea la domiciliu nu se prea respectă. Vom lua măsuri de natură contravențională și chiar penală, dacă este cazul, în asemenea situații. Colaborăm foarte bine cu jandarmii și polițiștii, alături de Direcția de Sănătate Publică. Toate structurile MAI ne ajută ori de câte ori sunt solicitate. Am decis să restricționăm accesul la Pașapoarte și la Serviciul Permise și Înmatriculări. Vom prelua numai programările online. La nivelul Instituției Prefectului am decis, la fel, să primim petiții online și am informat cetățenii pe site și pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Brașov cum ni se pot adresa. Îi rog pe oameni să înțeleagă situația. La serviciul de Apostilă nu am restricționat accesul, dar remarcăm că sunt oameni care vin cu acte din Italia, ceea ce nu este în regulă. La nivelul județului, pentru început au fost 33 locuri de carantinare, ce respectă toate normele DSP. Acum avem un singur carantinat, aflat de două zile în carantină. În urma videoconferinței pe care prefecții au avut-o azi-noapte cu autoritățile guvernamentale am solicitat tuturor UAT-urile să ne ajute să identificăm spații de carantinare suplimentare”.
La rândul său, președintele Consiliului Județean a informat asupra măsurilor de restricționare a accesului la instituțiile din subordine, pentru reducerea riscului de îmbolnăvire. „Am solicitat instituțiilor medicale aflate în administrarea Consiliului Județean să ne prezinte necesarul de aprovizionare cu medicamente. Avem o evaluare exactă a situației din toate spitalele brașovene. Suntem alături de Instituția Prefectului, de Direcția de Sănătate Publică și de celelalte instituții cu atribuții în gestionarea acestei situații și vom face front comun. Vom pune la dispoziție și sume, din fondul de rezervă al bugetului județean, pentru a cumpăra tot cea ce este necesar”, a spus Adrian Ioan Veștea.
S-a mai anunțat că laboratorul de biologie moleculară din Spitalul de Boli Infecțioase Brașov este pregătit pentru a începe să facă testarea pentru coronavirus, nemaifiind nevoie să se trimită probele la București, ceea ce va scurta considerabil perioada până la aflarea rezultatelor.

The specified slider is trashed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *