Făgărașul a primit cea mai mare sumă din județ la repartizarea din cote defalcate din impozitul pe venit

Consilierii județeni s-au întâlnit astăzi în ședință de îndată. Pe ordinea de zi a fost și proiectul privind repartizarea pe unități administrativ- teritoriale a sumei de 14.306 000 lei, din impozitul pe venit cota de 17,25%, reprezentând fondul la dispoziția Consiliului Județean Brașov , care se repartizează integral în anul 2018, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură.

Cea mai mare sumă din întreg județul, respectiv 700.000 de lei a fost repartizată Municipiului Făgăraș.

În urma negocierilor pe care le-am avut în comisia de buget-finanțe, am reușit să atragem la Făgăraș cea mai mare sumă, din cote defalcate, pe rectificarea de acum. Este cea mai mare sumă care este acordată unei unități administrativ teritoriale din județul Brașov. Mă bucur că am reușit acest lucru, să sprijinim primăria, atât eu, cât și colegul meu, Iosif Suciu, fiind singurii făgărășeni care am participat astăzi la ședința de plen“, ne-a spus Radu Mitric, consilier județean.

Totuși acești bani nu vor fi folosiți în comunitate și vor ajunge din nou la Consiliul Județean, după ce Curtea de Conturi a obligat Consiliul Județean să recupereze o sumă importantă de bani, alocată în mandatul 2008-2012 către Făgăraș.

În primul rând, avem o datorie la Consiliul Județean, printr-o  hotărâre judecătorească din 2015 iar Consiliul Județean trebuie să recupereze de la Municipiul  Făgăraș o sumă în valoare de 16 miliarde lei vechi. Până acum am achitat o parte din sumă și mai avem o restanță de 760.000 de lei. Această sumă nici măcar nu ne este suficientă pentru a putea plăti toată datoria. 

În urma unui control a Curții de Conturi în anul 2014, aceasta a obligat Consiliul Județean să recupereze o sumă în valoare de 8 miliarde și cu penalitățile aferente, adică încă 8,3 miliarde. Primăria Făgăraș s-a judecat cu Curtea de Conturi și cu Consiliul Județean, dar a pierdut. S-a definitivat hotărârea judecătorească în anul 2015 și am fost nevoiți să achităm acele sume. Au fost niște bani alocați de Consiliul Județean în mandatul 2008-2012, bani care nu au fost alocați conform procedurii. Suma aceasta nici nu ne este suficientă să ne acoperim datoria către Consiliul Județean“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Din sume defalcate din impozitul pe venit, 400.000 de lei a primit și orașul Victoria  iar comunele Țării Făgărașului au primit între 150.000 lei și 200.000 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.