A încetat din viață meșterul cojocar Dumitru Sofonea, declarat de UNESCO – „TEZAUR UMAN VIU“

A încetat din viata Meșterul Cojocar Dumitru Sofonea declarat de catre UNESCO „tezaur uman viu” ! O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Drum lin spre cer Nea‵ Trasuc !“, este mesajul plin de durere postat în această dimineață de drăgușeni, pe pagina Primărie Drăguș. Dumitru Sofonea a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.

Dumitru Sofonea din Drăguș a fost unul dintre cei mai mari meşteri cojocari ai României, pe care UNESCO l-a declarat în anul 2011 Tezaur Uman Viu. De asemenea în anul 2015, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu medalia Meritul Cultural.

FOTO: tvfagaras.ro

De-a lungul vieții a fost încununat de aprecieri şi diplome pentru ceea ce a realizat. Miile de cheptare lucrate cu mâna lui sunt purtate astăzi cu mândrie de consăteni, dar şi de oameni de seamă. Unul dintre ei a fost chiar Tudor Arghezi, care i-a trimis o scrisoare de mulţumire! Pentru dăruirea sa, Dumitru Sofonea a primit  în anul 2011, diploma de „Tezaur uman viu“. O astfel de diplomă a fost acordată unui număr de doar cinci 5 personalităţi din toată ţara, nea Trăşuc, cum îl strigă cunoscuţii, fiind una dintre ele.

Cetăţean de onoare al comunei Drăguş, Dumitru Sofonea a scris o filă de istorie cu fiecare cojoc care a ieşit din atelierul său.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.