În comuna Lisa s-a dat startul lucrărilor de asfaltare a drumurilor

În comuna Lisa au început lucrările de asfaltare, lucrări mult așteptate. Este vorba despre două proiecte, câștigate de autoritățile locale în anul 2017, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, proiecte în valoare de aproximativ 9, 5 milioane lei. Astfel, drumul ce leagă satul Lisa de zona turistică Plaiul Lisei, dar și alte drumuri din satele comunei, totalizând în jur de 11 kilometri, vor fi asfaltate.

Deși lucrările trebuiau să înceapă anul trecut, firma constructoare care a câștigat licitația nu a început lucrările. Motivul a fost, susține primarul, prețul prea mic licitat de firmă și care nu acoperea costul lucrărilor. Astfel că acel contract a fost reziliat iar lucrările au fost scoase din nou la licitație. O altă firmă a câștigat licitația iar de câteva zile s-a dat drumul asfaltărilor în comuna Lisa.

Am reușit să obținem autorizația de construire pe cele două proiecte „Drumul DC75A- Lisa Plaiul Lisei“ și pentru „Drumurile de interes local din toată comuna“, care mai sunt de asfaltat. Anul acest văd că se lucrează, nu ca anul trecut când am semnat contracte de execuție și ulterior, la cinci luni, le-am reziliat din cauza firmei care a câștigat licitația, pentru că nu s-a apucat de treabă. Anul acesta, până în toamnă, sperăm să avem terminate toate asfaltările, inclusiv drumul spre Plaiul Lisei, dar și cele din comună“, ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Lucrările vor fi făcute ca la carte, susține primarul comunei,  ca să reziste în timp, pentru a nu se întâmpla la fel ca anii trecuți, când după o perioadă scurtă asfaltul să se degradeze.

Când asfaltezi un drum trebuie să fie totul corespunzător, nu să pui 2-3 centimetri de asfalt pe noroiul care exista, fără decopertări, fără piatră spartă, fără multe alte necesare. Avem cu ce să facem comparație, și mai exact cu asfaltările realizate anii anteriori. O să vedem cât țin acestea și cât, celelalte. S-au făcut asfaltări în 2014, un inel de vreo 900 de metri, ulterior în 2015 s-au mai făcut vreo 600 de metri și în 2016, un inel de vreo 800 de metri. Aceste drumuri arată foarte rău, cel puțin din punctul meu de vedere. Chiar am adus o dată firma care a dat garanție doar un an de zile, nu știu cine a reușit să semneze un contract pentru asfaltări cu garanție cu un an de zile, când ești obligat să ceri garanție trei ani. Le-au reparat, dar peste o lună s-au făcut gropi în alte părți. Pentru drumurile ce le facem vrem lucru de calitate, care să reziste“, ne-a mai spus primarul comunei Lisa.

Deși Plaiul Lisei este o zonă turistică cu tradiție, proprietarii cabanelor și cei ai pensiunilor nu se puteau bucura de foarte mulți clienți. Și asta din cauza drumului de acces spre această locație. În prezent, DC 75 A, cu o lungime de peste 5 km, este pietruit şi degradat, unele şanţuri şi podeţe sunt colmatate, astfel că în atunci când plouă, circulaţia este aproape imposibilă. De asemenea, având în vedere că este un drum pietruit, în perioadele secetoase traficul rutier este afectat din cauza prafului.

„Drumul spre Plaiul Lisei era socotit un drum forestier, cu o lățime de patru metri, cu balast, cu gropi, cum e un drum forestier. Ideea pentru care ne-am zbătut să asfaltăm acest drum, a fost faptul că fără infrastructură sub nicio formă nu dezvolți zona. Având infrastructura rezolvată, zona, din punctul meu de vedere, dezvoltă zona“, a mai adăugat primarul.

Reamintim că Primăria Lisa a câștigat patru proiecte finanțate prin PNDL 2. Este vorba de  „Modernizare drum comunal DC 75A în comuna Lisa, județul Brașov“, „Modernizare drumuri de interes local în comuna Lisa, județul Brașov“, „Reabilitare pod peste Valea Lisei la Ciocea, comuna Lisa, județul Brașov“, „Realizare pod peste pârâul Breaza, comunei Lisa, județul Brașov“. Și ultimele două lucrări sunt în execuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.