Beclean: localnicii prezenți la ședința ordinară le-au adus aminte consilierilor că ei au fost votați să fie în slujba cetățenilor și nu a partidelor politice
Ședință de consiliu cu scântei vineri, 19 aprilie, la Beclean. Asta după ce unul din proiectele importante, puse pe ordinea de zi a ședinței ordinare, cel privind realizarea unei stații de epurare și extindere canalizare în Beclean și Luța, risca să nu treacă de votul consilierilor locali. Numai că, aleșii locali au votat proiectul de hotărâre în unanimitate, după ce localnicii prezenți la ședință le-au adus aminte că ei au fost votați să fie în slujba cetățenilor și nu a partidelor politice.
Ședința ordinară de la Beclean din această lună s-a desfășurat în Căminul Cultural din sat, în prezența a zeci de localnici, veniți să vadă cum se iau deciziile în comuna lor. Unul din punctele de pe ordinea de zi care a iscat discuții aprinse a fost cel privind realizarea stației de epurare. În acest sens s-a realizat documentația iar pentru amplasarea stației de epurare s-a ales o locație pe o fostă investiție realizată în urmă cu 25 de ani, având destinație asemănătoare. Numai că aleșii comunei în CL din partea PSD s-au împotrivit inițial proiectului pe motiv că această stație este prea aproape de locuințe și necesită acordul vecinilor.
„Aici am documentația proiectului de canalizare ce leagă Becleanul de Luța și cu o stație de epurare proprie, astfel încât să nu depindem de nimeni. Această stație de epurare proprie trebuie s-o amplasăm conform expertizelor care s-au făcut de către proiectanți în acel loc, în aval de satul Beclean, după ultima casă, unde s-au cheltuit banii dumneavoastră și sunt niște decantoare pe care inginerul care a făcut studiul de fezabilitate a considerat că acele betoane se pot folosi. Este foarte bine că putem adapta acele betoane, acele decantoare . Totodată ca să nu avem probleme cu vecinii de acolo, este într-adevăr un om care are o casă în apropiere, dar acolo este prevăzută o stație de epurare tip container, unde inclusiv aerul care iese de acolo trece printre niște filtre care sunt prevăzute în proiect. Scrie clar că sunt agreate de Ministerul Mediului, de toate instituțiile abilitate. Consider că acest proiect este extrem de important, nu mai putem trăi așa cu mizeria“, a spus Claudiu Motrescu, primarul com. Beclean.
Așadar, motivul pentru care o parte din consilierii locali nu era de acord cu acest proiect era obținerea acordului de la cei care locuiesc în apropiere și să fie amplasată în altă locație.
„Să ajungem să dăm autorizația de construcție, noi trebuie să luăm avize de la mai multe instituții: de la Mediu, de la SEGA. Ne-ar da acordul dacă nu ar fi în regulă“, a mai spus primarul comunei.
Sătenii prezenți la ședință s-au arătat revoltați de faptul că unii aleși se împotrivesc proiectelor de dezvoltare din comună.
„Dacă există acord de la Ministerul Mediului, Garda de Mediu, nu înțeleg de ce vă împotriviți?“, i-a întrebat un localnic pe consilieri.
„Atâta timp cât veți primi niște dispoziții de undeva de sus sau de la cineva care vă dă indicații împotriva comunei, nu se poate așa ceva. Ceea ce am văzut astăzi aici este inadmisibil. Domnule primar, vă rog să ne primiți la toate ședințele de consiliu, pentru că altfel ajunge această comună de tot râsul“, a mai spus un localnic prezent în ședința ordinară a CL Beclean.
În urma nenumăratelor discuții în contradictoriu între consilierii locali PSD și localnicii prezenți la ședință, proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate.
„Am avut un proiect important care a fost supus atenției Consiliului Local în ședința de luna trecută, însă acum în fața cetățenilor, consilierii locali au votat în unanimitate acest proiect. Acest proiect este de o foarte mare importanță, e vorba de sănătatea oamenilor din satele Beclean și Luța vizavi de canalizare, de apele epurate, de dejecțiile care sunt din fiecare gospodărie și care vor fi conform studiului de fezabilitate epurate într-o stație de epurare, containerizată, dispusă pe același loc pe care înaintașii noștri, acum circa 25 de ani, au considerat că acest proiect început de atunci, că este bun acel loc. Acolo s-au turnat niște betoane, sunt niște decantoare iar expertiza actualilor proiectanți arată faptul că acești bani publici folosiți la decantoarele respective se pot folosi astfel încât să n aruncăm pe apa Sâmbetei acei bani iar acel teren poate fi folosit pentru această stație de epurare, tip container, care nu face niciun disconfort nimănui“
Valoarea proiectului este de 12 milioane de lei iar autoritățile vor să obțină fonduri externe pentru realizarea acestei investiții.
Reamintim că nu este primul proiect al administrației locale boicotat de opoziția din Consiliul Local. Proiectul privind modernizarea drumului ce leagă Becleanul de satele Luța- Ludișor și Voivodeni nu a fost aprobat în forma propusă de executivul administrației locale, după ce o parte din consilieri nu s-au prezentat la ședința de la sfârșitul lunii ianuarie.