Joi, 10 ianuarie, făgărășenii sunt așteptați în număr mai mare la dezbaterea publică privind modificările la salubritate
Făgărășenii sunt așteptați joi, 10 ianuarie, de la ora 18.00, în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș, la o nouă dezbatere publică, organizată în vederea analizării prevederilor cuprinse în Regulamentul Serviciului Public de Salubrizare al Municipiului Făgăraș și în Regulamentul privind aplicarea taxei de salubritate.
Este cea de-a doua întâlnire publică pe această temă, după ce la începutul lunii decembrie, doar doi făgărășeni s-au prezentat la prima dezbatere publică.
Potrivit noului regulament, plata acestui serviciu se va transforma într-o taxă specială, pe care o vom plăti la Primărie. Dacă până acum am plătit 8,4 lei/pers, pentru persoanele fizice (TVA inclus) și 100 lei pentru persoanele juridice(TVA inclus), din 2019 vom plăti:
- 13,61 lei /persoana fizică – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.
- 160 lei/mc / persoane juridice – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.
Făgărășenii, care vor avea obligația colectării selective, vor primi o bonusare dacă vor preda deșeurile la unul din cele 12 puncte de precolectare cu cântărire de pe raza municipiului.
Valoarea bonusării:
– pentru deșeuri de tip PET si doze – 1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg
– pentru deșeuri de tip carton & hârtie – 2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg
– pentru deșeuri de tip sticlă – 3 lei/ sac cu greutatea minimă de 10 kg
Astfel fiecare cetățean își va putea recupera parțial sau total din costurile serviciului de salubritate achitate prin taxă.
Următoarele categorii de deșeuri nu vor mai fi colectate în amestec și prețul pentru gestionarea acestor fluxuri nu este inclus în valoarea taxei special de salubritate:
- Deșeurile verzi/vegetale din gospodării, deșeurile din construcții și desființări deșeurile voluminoase.
Acestea vor fi preluate vor fi preluate cu titlu gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.
Dacă se dorește ca acestea să fie ridicate de la sursă, se vor efectua comenzi pentru servicii suplimentare și se vor practica următoarele tarife propuse:
- 70 lei/mc pentru deșeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
- 70 lei/mc pentru deșeurile din construcții și desființări– valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
- 49 lei/mc pentru deșeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
- Deșeurile periculoase din deșeul menajer .
- Deșeurile de echipamente electrice și electronice
Acestea vor fi ridicate cu titlu gratuit de către operator pe bază de comandă.
SANCȚIUNI APLICABILE pentru gestionarea neconformă a deșeurilor sunt între 1.000 și 3.000 lei pentru persoane fizice respectiv între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.