Făgărașul depunctat la cultură. Primarul vrea să se facă dreptate în instanță

În urmă cu câteva zile, Consiliul Județean Brașov a afișat lista proiectelor culturale din județ care au fost aprobate pentru cofinanțare din bugetul județului. Pe această lisă însă, nu s-a regăsit niciun proiect cultural depus de administrațiile locale sau instituțiile subordonate acestora din Țara Făgărașului. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Făgărașului și-a exprimat nemulțumirea privind acest concurs de proiecte și spune că nici contestația depusă nu i-a ajutat, ci mai mult a depunctat proiectul depus de Casa Municipală de Cultură, în valoare totală de 200.000 de lei. Edilul șef crede că selecția nu a fost corectă. În acest caz, spune că va acționa în judecată Consiliul Județean Brașov.

Proiectul depus de Casa Municipală de Cultură „Uniți în centru“, proiect în valoare de 200.000 de lei, cofinanțarea de la CJ fiind de 100.000 de lei a întrunit 75 de puncte, însă a fost declarat nefinanțabil, întrucât s-a depășit bugetul alocat acestui program.

Proiectul prevedea realizarea a patru evenimente în municipiul nostru, toate sub semnul Centenarului Marii Uniri.

Primul eveniment este programat pentru Ziua Națională a Iei și poartă numele „Hai la fustă ș-ie“.

Hai la fustă ș-ie“ este un eveniment la care participă 100 de femei îmbrăcate cu ii de 100 de ani și care, pe biciclete, vor face o paradă pe străzi, în formă de horă. Vor face apoi hora mare în interiorul cetății. Ele vor primi cadou un caleidoscop personalizat, realizat de Veronica Soare, care a mers 800 de km în Spania pentru a stânge bani pentru copiii cu afecțiuni cardiace. De ce pe bicicletă și caleidoscop? Pentru că bicicleta are anul acesta 200 de ani de când a fost inventată și caleidoscopul la fel. De ce pe bicicletă? Pentru că în urmă cu 50 de ani, Făgărașul era declarat „orașul bicicletelor“, ne-a spus Diana Gribincea Popa, managerul Casei Municipale de Cultură Făgăraș.

Un alt eveniment propus în proiectul cultural, depus la Consiliul Județean Brașov pentru finanțare este Tabăra de Muzică Țara Făgărașului.

Cel de-al treilea eveniment este un seminar de coregrafie „Uniți în centru“ la care vor participa 60 de coregrafi din România, din toate zonele istorice care se vor aduna la Făgăraș, în mijlocul țării.

„La Făgăraș, foaie de ceapă“- eveniment organizat pe parcursul a două zile, în  2 și 3 noiembrie. În prima zi, 2 noiembrie va fi organizată o conferință cu Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și apoi, a doua zi de folclor din toate zonele țării care se reunesc în centrul României.

Nici după contestație, proiectul nu va fi cofinanțat de Consiliul Județean. Din contră, acesta a primit punctaj mai mic. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Făgărașului și-a exprimat nemulțumirea privind acest concurs de proiecte, mai ales că niciun proiect cultural din Țara Făgărașului nu a primit finanțare.

 „Astăzi vorbim de proiectele culturale, cele pe care Municipiul Făgăraș le are în vedere pentru a sărbători centenarul Marii Uniri. Unul din proiecte „Uniți în centru“ este proiectul depus de Casa de Cultură și care are patru activități, activități care se referă strict la Centenarul Marii Uniri. Dar după câte văd, și după contestație, Consiliul Județean, nu este interesat să aloce bani pentru a sărbători în Țara Făgărașului, Centenarul Marii Uniri. Se tot vorbește de acest lucru, dar interesele văd că sunt altele Noi vom ține totuși aceste evenimente, cu bani mai puțini. Proiectul era de 200.000 de lei, din care 100.000 de lei era contribuția Municipiului Făgăraș și implicit a Casei de Cultură și 100.000 lei erau pe acele granturi scoase la finanțare de Consiliul Județean. De ce spun că nu există interes pentru că nicio instituție, nicio primărie nu a primit finanțare, cu toate că aproape toate primăriile au depus proiecte pentru aceste activități culturale în anul Centenarului Marii Uniri. Răspunsul primit a fost că instituțiile nu au știut să-și întocmească proiectele, ceea ce nu cred că este adevărat“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Și pentru că se simte nedreptățit, primarul spune că vrea să acționeze în instanță Consiliul Județean Brașov.

„Noi am depus contestație, după ce inițial am primit 75 de puncte, dar la acest punctaj nu au mai fost bani pentru a fi finanțate. Am verificat să vedem ce proiecte au luat finanțare și am văzut că finanțare au primit doar anumite asociații din Brașov. Nu cred că un Festival de Jazz trebuie finanțat din bani publici pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Nu știu ce componentă ar avea acest festival de jazz. Acea grilă de punctare este foarte subiectivă, adică poți să punctezi o activitate cum ți se pare ție ca membru a comisiei și cu 5 puncte și cu 10 puncte. Este un subiectivism în grila de punctare iar noi ne-am făcut punctajul și am prezentat și în contestație acest lucru, l-am făcut la sânge și aveam undeva la 83 de puncte. La acest punctaj, puteam primi această finanțare. După contestație, noi am primit 68 de puncte. Peste 70 de puncte erau finanțate proiectele dacă exista și suma necesară. Dacă se suplimentează suma, nici așa noi nu putem prinde proiectul. Rezultatele au fost afișate doar pe site, iar noi în contestație, am cerut și grila și motivele și nu le-am primit până în momentul de față. Nu ascund faptul că atunci am spus că ne rezervăm dreptul să-i acționăm în instanță, ceea ce vom face“, a mai spus primarul.

Contactat pentru un punct de vedere privind această situație, președintele Consiliului Județean Brașov spune că acele proiecte au fost evaluate în baza unui ghid, ghid realizat de oameni de specialitate.

Proiectele se evaluează în baza unui ghid. Ghidul respectiv este votat, este transparent și toate criteriile de evaluare sunt făcute de oameni care au specialitatea pe domeniile respective și nu poți să intervii tu ca președinte să spui cine câștigă și cine nu. Comisia aceea de evaluare e formată din oameni de cultură,  dacă vrea să o conteste, poate să o conteste. Anul trecut când a luat punctaj a fost bine, acum e supărare mare. Ghidurile sunt evaluate de niște oameni care sunt directori pe anumite funcții. Nu se apucă cineva să intervină peste ei. Au avut dreptul la contestație, au avut dreptul la proceduri legale. Consiliul Județean a lansat un ghid care are anumite rigori și trebuie făcute procedurile respective, este o licitație de proiecte care trece printr-o perioadă de evaluare“, ne-a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Reamintim că proiectele au fost notate cu punctaje de la 1 la 100, „finanţabile” fiind cele care au obţinut peste 70 de puncte.  Pentru a obţine fonduri de la Consiliul Judeţean Braşov au fost depuse 49 de proiecte, iar în urma evaluării, doar 17 au obţinut  finanţare, suma totală a finanţării de la bugetul judeţean fiind de 993.078 lei. De altfel, mai erau încă 8 proiecte care, au obţinut peste 70 de puncte, însă, pentru că s-a depăşit suma totală alocată de la bugetul judeţean acestea au fost respinse. Alte 24 de proiecte au fost respinse fie pentru că dosarele erau incomplete, fie pentru că nu au obţinut punctajul minim sau au fost solicitate sume mai mari decât cele prevăzute în ghidul de finanţare.
Dintre proiectele aprobate spre finanţare, 4 au un buget total 200.000 de lei, iar cofinanţarea totală de la de la Consiliul Judeţean Braşov se ridică la 396.950 lei (un proiect poate beneficia de o finanţare nerambursabilă de maxim 100.000 lei). Pe lista câştigătorilor se regăseşte „Braşov Jazz & Blues Festivalul, ediţia a VI-a”, „Amural Festival Visual”, „Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, ediţia a 10-a” şi „C’Art Fest – Festivalul Internaţional de Artă Cristian, ediţia a V-a, 15 – 22 iulie 2018”.

 

Nici localitățile Țării Făgărașului nu au obținut finanțare 

„Festivalul de Folk“ din inima țării a Casei de Cultură din Victoria a fost respins pentru nerespectarea cerințelor de conformitate administrativă. Comemorarea Centenarului Marii Uniri „Acasă și peste hotare“, proiectul depus de Primăria Șinca Nouă deși a obținut punctajul necesar, a fost declarat nefinanțabil, întrucât s-a depășit bugetul alocat acestui program. Proiecte au mai depus orașul Victoria, comuna Drăguș, comuna Jibert,comuna Lisa, comuna Beclean, comuna Ucea. Niciunul nu a întrunit punctajul minim de 70 de puncte.

Din comisia de selecție și evaluare au făcut parte: Nicoleta Iureș, Daniela Prahoveanu, Lorena Domocos, Ruxandra Nazare, Radu Popica.

Din comisia de soluționare a contestațiilor: Andreea Popa, Claudia Popescu și Ana Cânpean.

One thought on “Făgărașul depunctat la cultură. Primarul vrea să se facă dreptate în instanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *