Şezătoare centenară la Veneţia de Jos
La 100 de ani de la Marea Unire, Muzeul Satului Veneţia de Jos şi-a deschis din nou porţile pentru a marca evenimentul. De data aceasta în haină nouă, tradiţională, cu accente pe vatra veche a satului.
Chiar dacă nu a fost o şezătoare cu joc şi lucru de mână, organizatorii evenimentului au organizat ziua festivă prin oficierea unui serviciu religios la monumentul eroilor, apoi cu o horă a unirii în curtea Căminului Cultural. Amfitrionul evenimentului, interpretul de muzică populară Marian Comanici, a prezentat fiecare moment în parte, a cântat şi a încântat audienţa prin cânte patriotice şi nu numai. Tot el a anunţat şi prestaţia formaţiei cântăreţului Florin Bratu, care a interpretat imnul de stat, imnul eroilor, câteva marşuri ostăşeşti, cântecul horei unirii şi alte piese patriotice.
Localnici preocupaţi de trecutul satului
Pentru a motiva localnicii să-şi redescopere istoria locului, Nicoleta Grancea le-a vorbit celor prezenţi despre câteva date istorice în legătură cu trecutul satului.
Spre încântarea participanţilor la frumosul eveniment dedicat Centenarului, profesoara Dorica Stoica a ţinut localnicilor o frumoasă prelegere despre trecutul satului: „astăzi vreau să vă vorbesc despre familia preotului Ioan Stoica, originar din Veneţia de Jos, dar slujitor la altarul bisericii din Ticuşul Nou. A fost preot în Ticuş chiar în timpul primului război mondial. A încurajat pe localnici să se opună regimului habsburgic, motiv pentru care a fost arestat, ulterior s-a refugiat în Bucureşti. A avut un destin tragic între anii 1914-1920, căci doar doi copii de-ai săi au reuşit să supravieţuiască, ceilalţi murind la scurtă vreme de la naşterea lor. Am vrut să subliniez această tragedie a familiei preotului Ioan Stoica pentru că numai aşa le putem cinsti memoria”. De altfel, o parte din localnici au aflat despre acest localnic doar acum, prin prelegerea profesoarei.
Preotul Alexandru Socaciu le-a reamintit localnicilor despre istoria ridicării monumentului eroilor din sat şi a festivităţilor de sfinţire şi inaugurare, evocând importanţa pe care a avut-o familia învăţătorului Nicolae Stoica şi a soţiei sale, Viorica. „Cei doi dascăli nu doar au strâns fonduri pentru ridicarea monumentului, ci s-au ocupat şi de a căuta modele sau şabloane în alte localităţi. Apoi, tot ei s-au ocupat de festivităţi şi de evocarea eroilor rămaşi în viaţă”.
După cele câteva discursuri, seara a continuat cu un moment emoţionant al unui grup de copii de la Şcoala Gimnazială Veneţia de Jos, coordonaţi de Anca Muntean, dascălul lor. După ce au rostit câteva poezii patriotice, copiii au împărţit participanţilor cocarde tricolore lucrate la şcoală.
Seara a continuat, apoi, cu cântece patriotice şi folclorice, multe dintre ele făcând parte din patrimoniul local, spre bucuria tuturor. Toţi au plecat spre casele lor cu gândul că astfel de evenimente trebuie să se mai organizez în sat, ele sunt o bucurie pentru localnici şi pentru toţi cei care vor să descopere istoria locului.