Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei

 Institutul Cultural Roman din Venetia împreună cu Asociația Culturală “Ioan Cavaler de Pușcariu” organizează expoziția “Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei”.

Expoziția prezintă costume populare din satul Veneția de Jos, județul Brașov, Romania și fotografii din viața satului.

Localnicii din Veneția Transilvaniei sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice și destul de puțin cunoscute publicului larg. Pe lângă minunatele exponate vestimentare, în cadrul expoziției vor putea fi admirate și o serie de fotografii din viața satului realizate în cadrul a două proiecte de documentare etnografică a portului popular:  “Acasă la Origini”– La Blouse Roumaine, prin fotograful Dinu Constantin și Etnotique, prin fotograf  Ileana Rădulescu și cercetător Alexandra Negrilă.

“Ca orice proiect fotografic, musai să spună o poveste, o poveste despre oameni, despre obiceiuri, despre cine sunt ei cu adevărat, despre origini, despre moșteniri primite, despre moșteniri ce vor fi dăruite. O poveste despre ce ne definește, despre ce ne face să fim unici, despre un fir roșu pe care să-l lăsăm de urmat alor noștri.”, spune  fotograf Dinu Constantin.

„Fotografia este și va rămâne o dovadă extrem de importantă în cercetarea etnografică. De la ce a fost, la ce a rămas, de la căița cu pomeselnic la cârpa de cap, de la cheptăruț la laibăr, evoluția portului popular în satul Veneția de Jos poate fi ușor etapizată prin intermediul fotografiilor. Expozița vizată aduce în atenția publicului principalele tipologii de port din satul Veneția de Jos și parcursul evolutiv al acestora prin intermediul pieselor și al fotografiilor. O incursiune într-o zonă etnografică mai puțin studiată, extrem de valoroasă prin unicitatea acesteia, care merită să fie promovată dincolo de granițele țării.”, spune cercetător etnografic Alexandra Negrilă.

Un eveniment dedicat expoziției va avea loc în 26 februarie 2022, ora 13.00, ocazie cu care sunt bineveniți cât mai mulți români din Italia. Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 februarie – 01 martie 2022, de Luni până Duminică, între orele 10.00 – 13.00 si 15.00-19.00 la Palazzo Correr, în incinta Institutului Cultural Român din Veneția.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *