Video. Gheorghe Sucaciu- despre investițiile din Făgăraș, cu bune și rele

O nouă conferință de presă a avut loc joi, 16 mai, la sediul Partidului Social Democrat din Făgăraș, iar tema principală a discuțiilor au fost investițiile din Făgăraș, cu bune și rele. Gheorghe Sucaciu, primarul actual al Făgărașului și candidat pentru un nou mandat la această funcție din partea PSD, a răspuns la întrebările cele mai arzătoare, întrebări pe marginea cărora majoritatea contracandidaților își fac campanie electorală. Astfel, a vorbit despre necesitatea unui consiliu majoritar, care să fie de partea primarului și a dezvoltării Făgărașului, pentru a se evita blocajele de care a avut parte executivul în ultimii ani, a vorbit despre politica PNL de la nivel județean de a bloca Făgărașul, a vorbit despre investițiile din municipiu, investiții de aproximativ 140 de milioane de euro, din fonduri europene și guvernamentale, despre gestionarea acestora, dar și despre neconformități, blocaje și soluțiile găsite de Primăria Făgăraș. Alături de primar a stat și Roxana Mînzatu, în prezent secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și candidat la alegerile pentru Parlamentul European.

În ultimii ani, Făgărașul, prin administrația locală, a atras fonduri europene și guvernamentale în valoare de peste 140 de milioane de euro, o sumă impresionantă, fără de care investițiile realizate și în curs de realizare nu s-ar fi putut face nici în următorii 20 de ani, din bugetul local. Totuși, aceste proiecte, mai ales cele cu fonduri europene, presupun o muncă laborioasă și o birocrație destul de mare și așa cum bine știm, executivul a avut parte și de numeroase blocaje în urma votului din Consiliul Local. Pentru asta, primarul le-a transmis cetățenilor să fie atenți pe cine pune ștampila la Consiliul Local.

Screenshot 20240517 104101Dacă vă uitați pe lista Partidului Național Liberal, veți vedea oameni și aici vorbim de Lucian Cupu, care a fost împotriva tuturor proiectelor și  a dorit încetinirea tuturor proiectelor de dezvoltare ale Făgărașului. Dacă vorbim de Adrian Mardare, nu știu dacă putem spune ceva bun, că a făcut ceva bun în viața lui. Cetățenii trebuie să fie atenți la aceste liste pentru Consiliul Local. Vreau să transmit cetățenilor că eu doar împreună cu o echipă în Consiliul local pot grăbi și finaliza proiectele începute, dar și să le demarăm pe cele noi, pe care le avem. Dacă votul va fi doar la primar, pentru mine, iar pentru Consiliul Local va fi pentru alte partide, va fi o situație ca și până acum, pentru că în continuare va fi acel circ în Consiliul Local de care cu toții ne-am săturat. Dacă vin acele „sirene“ precum sunt Lucian Cupu și Adrian Mardare sau acei oameni de la USR,  care întotdeauna sunt împotrivă va fi același circ în Consiliul Local și lucrurile nu pot merge înainte“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului și candidat la funcția de primar din partea PSD la Primăria Făgăraș.

Un alt subiect abordat a fost legat de calitatea lucrărilor și unele neconformități. Un exemplu a fost strada Uniunii.

Dacă l-ați văzut pe domnul Adrian Veștea, când spunea într-un clip video, la Jibert, că acum în campanie vor veni unii care vor arăta că unele lucruri nu sunt făcute bine, însă el nu s-a gândit că la Făgăraș exact asta a făcut el: a dat ordin să se filmeze că nu sunt bine făcute lucrările. Strada Uniunii este realizată cu o infrastructură pentru o stradă din oraș. Bineînțeles că acum tonajul TIR- urilor e mult mai mare față de cât sunt normativele. Am vorbit cu constructorul, care va face  o reparație în momentul de față, iar după ce dăm drumul la ocolitoare și nu mai circulă TIR-urile pe acolo, o vor reface în totalitate, doar pe banii constructorului. Sunt lansate niște zvonuri de oameni care nu știu ce înseamnă administrație, pentru că nu ai cum să  plătești o lucrare de două, de trei sau de cinci ori, așa cum cred ei. Există în toată această perioadă de implementare a proiectului o situație de lucrări pe care o vizează dirigintele de șantier, pe care se mite o factură și apoi se face plata. Nu poți plăti aceeași lucrare de 2 ori, nici măcar un metru pătrat. După ce se face recepția, se intră în perioada de garanție, iar în perioada de garanție constructorul trebuie să asigure funcționalitatea și stadiul lucrării, efectiv ea trebuie să rămână așa cum ne-au lăsat-o. Dacă la lucrare apar anumite neconformități,de exemplu se crapă asfaltul, atunci pe banii lui,  constructorul vine și toarnă asfaltul. Am convenit cu acesta, pe strada Uniunii, să facă o reparație acum, iar când vom scoate  traficul greu, la sfârșitul anului, constructorul va veni și va reabilita toată strada și vorbim de stratul suport de asfalt pentru că acolo sunt problemele. Iar toate aceste lucruri se fac pe banii constructorului“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Screenshot 20240517 103614Prezentă la conferința de presă a fost și Roxana Mînzatu, în prezent secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și candidat la alegerile pentru Parlamentul European. Precum deja multă lume știe, Roxana Mînzatu s-a implicat și a ajutat foarte mult la constituirea și funcționalitatea Microregiunii ITI Țara Făgărașului.

„Această microregiune înseamnă pentru făgărășeni fonduri europene care nu sunt la competiție la nivel național, adică pot aplica doar cei din microregiune. Vor fi linii de finanțare pentru primării și entități publice, dar  și pentru antreprenori, dar totul în cadrul unui buget care va fi doar pentru microregiune, deci nu concurăm pe acele linii de finanțare cu restul țării, așa cum se întâmplă acum. Aceste fonduri se obțin într-un sistem competitiv, nu vine nimeni să își dea fonduri doar pentru că ești frumos. Trebuie să depui proiectul și concurezi cu  toată țara, unii câștigă, alții nu. Și pornind de la exemplu  Delta Dunării care a avut o finanțare distinctă, noi am cerut să avem o finanțare dedicată și în alte zone, inclusiv Microregiunea Țării Făgărașului și continuăm pe acest proiect“,a spus Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și candidat la alegerile pentru Parlamentul European .

De asemenea, primarul Făgărașului a vorbit și despre investițiile următoare , dar a mai răspuns și întrebărilor venite atât din partea jurnaliștilor, cât și din partea urmăritorilor privind lucrările din oraș, dar și  anumite probleme din Țara Făgărașului, una din acestea fiind transportul public în comun la nivel de zona Făgărașului, inexistent în acest moment.

Vezi în video de mai jos întreaga conferință de presă.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Brașov

Executat de Presamfag 2017 SRL

CMF 21240002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *