Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Vremea se va încălzi în toată ţara în zilele următoare, apoi va deveni rece, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor creşte după data de 9 decembrie, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă în intervalul 3 – 16 decembrie. 

În Crişana, procesul de încălzire va continua până în 4 decembrie, când ziua vor fi 10 grade ziua, apoi se va răci uşor, spre valori de 4 – 6 grade. Ulterior este prognozată o nouă încălzire, astfel că, pe 8 decembrie, media regională a maximelor va fi de 6 – 8 grade, iar până la sfârşitul intervalului se va răci continuu, până la valori ce nu vor mai depăşi 0 grade.

Nopţile vor fi calde, cu valori pozitive până în 5 decembrie, când minimele vor fi de 3 – 4 grade, dar se va răci accentuat în noaptea imediat următoare, spre valori în jurul a minus 2 grade.

Vor urma nopţi uşor mai calde până în 9 decembrie, dar apoi scăderea de temperatură prognozată va determina minime în medie de minus 6 grade pe data de 16 decembrie. Se vor semnala precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, însă pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ se prognozează a fi în intervalul 8 – 10 decembrie.

În Transilvania, temperaturile scad în intervalul 4 – 7 decembrie de la 6 la 2 grade, apoi cresc în 8 decembrie, urmând o scădere treptată şi continuă până la valori de minus 2 grade spre finalul celei de-a doua săptămâni. Nopţile se vor înregistra între minus 8 grade la începutul intervalului până la 0 grade. În intervalul 6 – 9 decembrie vor fi variaţii între minus 4 şi minus 2 grade, apoi se va răci semnificativ, culminând cu medii de minus 10 grade. Se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, dar cu probabilitatea să cuprindă arii mai extinse în perioada 8 – 13 decembrie.

În Maramureş, în prima săptămână valorile în timpul zilei vor avea uşoare fluctuaţii, cu creştere până la 6 – 7 grade în data de 4 decembrie, scădere spre 2 – 3 grade şi din nou creştere la 4 grade în data de 8 decembrie, urmând ca în intervalul 10 – 16 decembrie scăderea să fie continuă şi semnificativă, până în jurul unei medii regionale de minus 2 grade. Temperaturile minime vor marca o creştere până la medii în jurul a 2 grade în data de 5 decembrie, vor varia puţin în intervalul 6 – 9 decembrie, la valori între minus 4 şi 0 grade, apoi vor scădea semnificativ, atingând în medie minus 8 grade. Se vor semnala precipitaţii, ce se estimează a fi chiar moderate cantitativ, în perioada 3 – 10 decembrie.

În Moldova, se vor înregistra variaţii termice în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime care în medie vor oscila între 2 şi 5 grade şi minime cuprinse, în general, între minus 4 şi 0 grade. După data de 10 decembrie este prognozată o scădere treptată a temperaturii spre valori negative de minus 4 – minus 2 grade la finalul intervalului. Nopţile vor fi tot mai reci, încât pentru finalul intervalului media regională va ajunge la minus 8 grade. Probabilitate pentru precipitaţii va creşte după 4 decembrie, dar pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 9 – 12 decembrie.

În Dobrogea, în prima săptămână de prognoză se vor înregistra variaţii termice în jurul mediilor multianuale. Astfel, media temperaturii maxime va scădea uşor de la 7 – 8 grade în primele două zile, până spre 4 grade la mijlocul săptămânii, apoi se va încălzi, încât pentru ziua de 9 decembrie sunt estimate maxime în jur de 10 grade. După această dată, este prognozată o scădere treptată a maximelor, astfel că, pentru mijlocul lunii decembrie, media acestora va ajunge la 0 grade. Temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 0 grade, nopţi mai calde urmând să se înregistreze în perioada 9 – 11 decembrie, când media acestora va fi pozitivă, de 3 – 4 grade, dar spre finalul perioadei, după 13 decembrie, sunt prognozate minime uşor negative de minus 2 – minus 4 grade. Probabilitate pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ va fi mai mare în perioada 9 – 12 decembrie

În Muntenia, în intervalul 3 – 9 decembrie, temperaturile maxime vor avea variaţii de la o zi la alta şi vor fi cuprinse în medie între 3 şi 6 grade, urmând ca în a doua săptămână temperaturile medii diurne să scadă treptat până la valoarea de 0 grade. Intervalul de prognoză va debuta cu valori medii nocturne negative, în general de minus 7 – minus 5 grade, însă ulterior, între 5 şi 8 decembrie, temperatura minimă medie va fi mai ridicată, în jurul unei medii de minus 2 grade. În a doua săptămână minimele termice vor fi în scădere, până la o medie de minus 6 grade în zilele de 15 şi 16 decembrie.

Temporar vor fi precipitaţii, cu o probabilitate mai mare de apariţie în intervalul 9 -12 decembrie.

În Oltenia, vor fi în prima săptămână variaţii termice de la o zi la alta, urmând a se înregistra medii ale valorilor maxime cuprinse între 3 şi 8 grade. Ulterior este prognozată o scădere a valorilor termice diurne, astfel că pentru finalul intervalului de prognoză este estimată o medie regională a valorilor maxime de numai 0…2 grade. Temperaturile minime, la începutul intervalului, vor fi în medie de minus 6 – minus 4 grade, apoi se va încălzi, iar pe 5 decembrie se va ajunge la o medie a acestora de 1 grad. În intervalul 6 – 8 decembrie, temperatura minimă nocturnă va fi constantă la valori, în medie, de minus 1 grad. Începând cu 9 decembrie, când se vor înregistra minime în jur de 0 grade, şi până la sfârşitul intervalului, scăderea va fi continuă, până la valoarea medie de minus 6 grade (în zilele de 15 şi 16 decembrie). Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în intervalul 8 – 12 decembrie.

La munte, în prima săptămână de prognoză, temperatura medie diurnă va avea variaţii. Astfel, în zilele de 3 şi 4 decembrie se vor înregistra 3 grade, apoi temperatura va scădea până la minus 1 grad şi se va menţine constantă în intervalul 5 -7 decembrie, urmând ca pe 8 decembrie să se atingă o medie de 1 grad. Începând de pe 9 decembrie, temperatura maximă medie va marca o scădere treptată până la minus 7 grade, în zilele de 13 şi 14 decembrie, apoi, până la sfârşitul intervalului, va creşte până la minus 5 grade. Şi temperatura minimă nocturnă va avea variaţii în prima săptămână, astfel că media va fi cuprinsă între minus 7 şi minus 2 grade, însă după 9 decembrie nopţile vor fi tot mai reci, media minimelor urmând să scadă spre minus 12 – minus 10 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, însă cantităţi mai însemnate vor fi posibile în intervalul 8 – 12 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.