„Învăț, mă joc, sunt fericit la școală“, în comuna Voila
Din luna noiembrie, școlarii și preșcolarii din comuna Voila vor beneficia de un program after school unde își vor putea face temele, vor lua masa și vor desfășura diferite proiecte. Totul va fi gratuit, în urma unui proiect finanțat cu fonduri europene, derulat pe parcursul a aproximativ 3 ani. Astăzi a avut loc un eveniment dedicat lansării acestui proiect la Școala Gimnazială din Voila, la care au luat parte toți factorii implicați în proiect.
Asociația pentru Egalitate de Șanse și Nediscriminare Brașov, în parteneriat cu Comuna Voila și Școala Gimnazială Voila, implementează proiectul “ ÎNVĂȚ, MĂ JOC, SUNT FERICIT LA ȘCOALĂ”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa prioritară 6:„Educație și competențe”cod apel POCU/74/6/18.
Echipa de management al proiectului a fost prezentă astăzi la Școala din Voila, acolo unde, alături de reprezentanții administrației locale, a susținut o conferință de presă, la care au luat parte atât reprezentații mass-media, cât și educatori, învățători și profesori.
„Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar și primar de calitate, pentru preșcolarii și școlarii din Comuna Voila și la reintegrarea în educație și formare a tinerilor și adulților care nu și-au finalizat educația obligatorie din zona rurală a Regiunii Centru, prin crearea unui cadru adecvat pentru exersare și consolidarea cunoștințelor și creșterea atractivității programelor educaționale, sporirea interesului și a componentei motivaționale. Îndeplinirea acestui obiectiv, pe termen lung, va crea premisele formării unei generații educate care să aibă șansa depășirii statutului economico-social al familiilor din care provin.“, a spus Marcela Nedelcu, manager de proiect.
„Astăzi ne aflăm în această locație pentru a marca începutul programului de after school, care se derulează pe raza comunei Voila. Este un proiect foarte interesant și care se numește „Învăț, mă joc, sunt fericit la școală“. Este un proiect derulat cu bani europeni, prin POCU, în valoare de 3 milioane de lei. Scopul acestui proiect este e a motiva copiii să vină la școală, pentru a împiedica abandonul școlar și e un proiect binevenit, pentru că se desfășoară în toate locațiile din școlile existente în comună, respectiv la Școala din Cincșor, Grădinița din Voivodeni, Școala din Voila, Grădinița din Dridif și sediul primăriei, unde vor fi arhivate documentele care se întocmesc pe timpul derulării proiectului. Grupul țintă al proiectului este format din 160 copii, respectiv preșcolari și școlari și 50 de tineri care au abandonat școala.“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.
Activitățile principale care vizează / implică in mod direct membrii grupului țintă sunt:
– Organizarea unei campanii de informare și conștientizare cu privire la importanța educației și a promovării valorilor incluziunii sociale în dezvoltarea personală și social-economică în rândul locuitorilor Comunei Voila, jud. Brașov.
– Realizarea unei campanii de identificare, recrutare și înscriere a copiilor la grădiniță, școală, a tinerilor care au abandonat școala și de adulți care nu si-au finalizat educația obligatorie din Comuna Voila, jud. Brașov, inclusiv prin colaborare cu asistenții sociali și prin mobilizarea altor servicii locale.
-. Creșterea calității procesului educațional prin asigurarea de mese calde membrilor grupului țintă, preșcolari, școlari, tinerilor care au abandonat școala și adulților care nu și-au finalizat educația obligatorie înscriși/reînscriși în sistemul de învățământ.
-Organizarea unui program educational de tip școală după școală, denumit “Învăț prin joc în fiecare zi” pentru prescolari în cadrul grădinițelor: Voivodeni, Voila, Sâmbăta de jos, Cincșor și Dridif, organizat timp de 5 semestre, de luni pana vineri, cu excepția vacantelor școlare.
– Organizarea unui program educational de tip școală după școală, denumit “Învat mai mult, învat prin joc, in fiecare zi”.
– Organizarea unui program săptămânal de consiliere cu personal specializat: psiholog, consilier medical etc.
-Organizarea unui program de prevenire a părăsirii timpurii a școlii prin educație în aer liber si jocuri intitulat: “De la COMUNA NOASTRĂ – la PLANETA ALBASTRĂ”.
– Realizarea de activități care facilitează colaborarea personalului didactic și de sprijin cu alți profesioniști pentru rezolvarea problemelor care stau în calea accesului copiilor la educație
– Activități pregătitoare, educative și de orientare, pentru copiii care urmează să intre într-un alt ciclu școlar, în vederea sprijinirii tranziției școlare a copiilor în momentele critice pentru evitarea riscului educațional (copiii de 2 ani care urmează să intre în grădiniță
-Organizarea unui program de sprijin de tip „a doua șansă”,
-Dezvoltarea de parteneriate între școli și autorități locale și/sau angajatori locali, în scopul asigurării sustenabilității din perspectivă instituțională, financiară și/sau a responsabilității sociale.
– Acțiuni de promovare de bune practici prin diseminarea rezultatelor proiectului către 30 de școli din mediul rural
Bugetul proiectului: Valoarea totală a proiectului este de 3.010.073,92 lei, din care finanţarea nerambursabilă este în valoare de 2.973.026,46 lei, echivalentă cu 98,77% din valoarea eligibilă aprobată, iar valoarea co-finanațării este de 37047,15 lei (1,23%).