„Aș vrea să terminăm lucrările pentru ca la sfârșitul mandatului, în 2020, să avem apă și canal în toată comuna“
A început un nou an în care toți ne dorim tot ce e mai bun. Și ca la fiecare început, ne facem planuri pentru următoarea perioadă și ne uităm în urmă la ceea ce am realizat în anul care tocmai s-a încheiat. La Șercaia continuarea și finalizarea lucrărilor de apă-canal sunt o prioritate și în acest an. Despre aceste proiecte și despre cât de greu merg lucrurile, am discutat cu primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.
Ca la fiecare început de an, vreau să ne prezentați o sinteză a proiectelor desfășurate în anul care s-a încheiat!
Începem anul 2019 cu zero lei, ca și anul trecut, de la Bugetul Consolidat al Statului pentru comuna Șercaia. Și anul trecut, ca și anul acesta, am avut fond de Rulment. Acest fond e constituit prin grija noastră la taxe și impozite, prin proiectele accesate la care sunt avansuri date către Primărie. Normal că nu am putut să le consum, neavând lucrări pe care să le confirm. Eu nu pot să dau banii pe lucrări care nu există. Au rămas bani în fondul de Rulment și pe aceia o să-i împărțim și o să facem un buget, până ne vin banii. Dar probabil, vor veni, ca și anul trecut, în septembrie. Anul trecut, atunci i-am primit, în septembrie 2018, banii aferenți anului 2018! Anul acesta nu știu dacă îi vom primi sau când. După ce că i-am primit târziu, am primit și cu 400.000 de lei mai puțin decât se cuvenea să primim, la nivel de comună!
Din acest punct de vedere, un an negru pentru noi, un an greu. Este foarte greu să te descurci în a gestiona problema financiară a localității, pentru că până la urmă este problema financiară a comunei Șercaia, vizavi de pretențiile îndreptățite și așteptările oamenilor, de a face ceva pentru ei într-un mandat, pentru că mai e un an de zile și s-a terminat mandatul, tragem linie și spun: ce ai făcut în mandatul acesta?
Din fericire pentru noi, avem proiecte în derulare, dar toate sunt întârziate.
Din ce cauză sunt întârzierile?
Nu din vina noastră. Aceeași cauză: constructorii se plâng că nu găsesc oameni cu care să lucreze și nu numai la Șercaia.Când am fost la Ministerul Dezvoltării, doamna care răspunde de județul Brașov m-a întrebat cum stăm cu lucrarea și mi-a spus că la nivel de țară este o problemă pe tot programul, pe pilonul 1, pe care suntem prinși, pe extinderea pe Șercaia: toți primarii se plâng că nu se țin de cuvânt constructorii, că nu au oameni cu care să lucreze.
Nu au oameni, haideți să fim serioși! Este exact rezultatul politicii pe care au dus-o din 1990 și până acum, de a descuraja oamenii să lucreze, de a le da bani, ajutoare sociale sau diferite forme stimulative. Iar cea mai mare problemă a fost de a nu face investiții masive în România, în infrastructura mare, adică autostrăzi și să aducă investitori ca să dai de lucru oamenilor. După părerea mea, asta este problema României.
Să vorbim punctual despre proiecte. Unul realizat este la Hălmeag.
Lucrarea la Hălmeag este în fază finală, puteam să facem recepția finală, dar am amânat-o, practic toate lucrările sunt executate. Mai sunt de făcut niște branșamente, care nu erau prevăzute în proiect, dar trebuie să le facem, pentru a le da posibilitatea oamenilor să se branșeze. De asemenea, să ducem ceea ce rezultă de la băile oamenilor în stația de epurare, pentru a putea să facem proba. Probele sunt făcute în stația de epurare, dar cu apă, ori eu nu vreau să fac cu apă probele, vreau să fac exact cu material de epurare. Nu am făcut recepția finală în decembrie, pentru că o recepție nu se face în lunile de iarnă. Aștept să vină primăvara, am făcut o amânare pentru recepția finală. Lucrările sunt terminate, aducerea terenului la fază inițială, mai sunt mici artificii, dar suficient timp până în iunie să terminăm. Apa este deja pe coloană, la Hălmeag. Nu avem niciun fel de problemă din acest punct de vedere, rețeaua este bine executată, nu avem pierderi și aș încheia acel proiect pe Fondul de Mediu.
Cât a costat acest proiect?
5,6 milioane de lei. 58% a fost de la Fondul de Mediu și 42% de la Primăria Șercaia. A fost mult pentru o primărie de comună, dar zicem „sărut mâna!“ și pentru cei 58% dați de Fondul de Mediu, pentru că asta este, trebuie să fim ajutați pentru că ne paște un alt pericol: o să apară taxa de infringement și o să fie penalizate toate comunele. Nu știu dacă o să fie exprimată pe nivel de locuitor sau pe primărie. Poate știți, poate nu știți, aceasta reprezintă o penalitate pe care noi toți o vom plăti pentru că am avut la dispoziție bani în preaderare, până în 2007, bani pentru aderare la UE, din 2007-2020 și noi nu am fost în stare să îi luăm și acum vom plăti.
Vor fi penalități plătite de fiecare localitate în parte. Sunt la limita de a scăpa Șercaia de aceste taxe de infringement, dacă tot am ajuns aici, pentru că partea de Șercaia este funcțională, Hălmeagul este gata și trebuie să trec undeva la peste 50%. Problema este ca oamenii să se branșeze la rețea. Nu este o problemă la Șercaia, în general oamenii s-au branșat. A fost și gândită bine modalitatea de a se branșa oamenii la rețeaua de apă și am scăpat de această taxă de infringement.
Ca să revin la subiect, la Șercaia e o lucrare în întârziere, așa cum v-am spus. O mare parte din rețea este executată, vorbesc de Peste Vale. Este apă pe coloană, dar o greșeală a constructorului este că la branșamentele deja executate, undeva a greșit și nu a perforat țeava, după ce a pus legăturile de branșament. Deci, îi vom mai deranja o dată la modul cel mai sincer: la fiecare poartă vor mai săpa o dată la țeava principală, ca să-și facă treaba, dar nu pe cheltuiala noastră. Este greu, este construcție, dar ce mă interesează pe mine este să avem o rețea bine făcută ca să funcționeze atât pentru mine, cât și pentru următorii care vor veni după mine, pentru că dacă este o rețea funcțională, este bine pentru oamenii din Șercaia.
Eu văd ce se întâmplă cu rețeaua care deja funcționează, pe care mare parte suntem branșați, peste 95%. O mare problemă pentru mine ar fi să nu avem apă pe rețea, este catastrofal. Odată ce ai apă în casă, după aceea să ajungi la o problemă de avarie.
În sensul acesta, încerc să creez și un serviciu de apă canal la Șercaia. Sunt undeva la peste 60% cu ceea ce trebuie să îndeplinesc pentru serviciu. Și trebuie să ne gestionăm noi.
La Vad s-a început lucrarea, cu siguranță nu se va încheia în 2019. Nu se va încheia pentru că dacă voi fi în stare să execut rețelele de apă și canalizare, nu voi fi în stare să obțin alte avize, avize modificatoare, pentru că și acolo, ca și la Hălmeag, aceeași problemă, nu am găsit apă potabilă. Trebuie regândită sursa de apă, am și regândit-o, dar asta înseamnă reproiectare, modificarea avizelor, aprobare a noii soluții, pentru că este pe fonduri europene, din cauza situației din teren. Cu toate că știu unde trebuie să merg, durează. Este vorba de hârtii, aprobări, pentru că dacă nu faci vreo hârtie, mâine ai putea fi acuzat de cine știe ce abuz în serviciu. Tu ești bine intenționat să faci un lucru sănătos și te trezești cu altele… De aceea, vom întârzia puțin, dar nu se pune problema să pierdem finanțarea.
Aș vrea să terminăm pentru ca la sfârșitul mandatului să avem apă și canal în toată comuna.
Asta în 2020!
Da, până în 2020. Este un obiectiv al meu, al nostru, al grupului care ne-am angajat.
De câți ani ați început să lucrați la rețeaua de apă și canal în comuna Șercaia?
Primul pas a fost de când am intrat la primărie, prin 2008, când au început să apară primele ghiduri orientative pentru PNDR, cu fonduri europene, unde a fost bătaie mare pe măsura 322, unde ne-am bătut și s-au depus mii de proiecte și s-au finanțat destul de puține, cinci la nivel de judeţ, și niciunul de apă-canal.
Pentru mine a fost și motivul pentru care am venit la primărie, să avem apă și canalizare. Nu am crezut că e așa greu. Deci practic din 2008 am început, sunt peste 10 ani de când lucrăm și cu siguranță o să ajungem până la 12-13 ani ca să zicem că avem totul încheiat!
Cât plătesc oamenii pentru apă și canal?
Deocamdată destul de puțin, și vreau să rămână puțin; este unul dintre motivele pentru care încercăm, eu și Consiliul Local, acel serviciu de apă-canal, ca să-l putem gestiona noi. Altfel suntem obligați să concesionăm toată rețeaua unui operator. Asta se realizează prin licitație și nu ne convine. Asta înseamnă să ne alinieze la prețul lor și prețul lor este pe undeva la peste 8 lei mc de apă, noi suntem la 2,5 lei. Acum, când vom actualiza prețurile, categoric, cu 2,5 lei pe metrul cub nu poți să acoperi salariile la 2-3 oameni pe care îi ai în serviciul de apă-canal; și nu vorbesc de alte cheltuieli cum ar fi buletine de analize. Cred că o să ajungem undeva la 3,4 lei, vreau să rămână prețul mic.
Pentru anul acesta, care sunt planurile?
Să continuăm aceste lucrări, să terminăm licitația pe drumuri, pe modernizare drumuri sătești, contractul e semnat. Sunt 5,8 km de drumuri. Sunt împărțiți în toate cele 3 sate, nu în mod egal, că nu am cum să împart în mod egal, dar în toate cele trei sate. În principiu, vă pot spune așa toate drumurile care duc către cimitire, care la ora actuală sunt praf, vor fi asfaltate, dar nu înainte de fi terminată rețeaua de apă-canal.
Practic, acestea au mai rămas?
Cam acestea, mai sunt câteva ulicioare. Dacă vom căuta, vom mai găsi și am pregătit un alt proiect, pentru finanțare pentru alte drumuri.
Sunteți mulțumit de ceea ce ați realizat până acum în comună?
Puteam mai mult, dar în general sunt mulțumit, pentru că este multă muncă. Este o satisfacție pe măsura muncii.