„Chiar în condițiile acestea vitrege, trebuie să găsim soluții să putem să avansăm cu lucrările propuse“

  Anul 2019 a fost unul încărcat pentru autoritățile locale din comuna Beclean, un an în care, după un drum anevoios privind birocrația românească, câteva din proiectele importante au demarat. În plus, a fost un an în care s-au realizat pași importanți pentru alte investiții mult așteptate de locuitorii celor cinci sate. Nu au lipsit nici evenimentele culturale. Așa cum ne-a obișnuit, Becleanul este printre comunele fruntașe în susținerea și păstrarea obiceiurilor și tradițiilor, iar numele localității s-a făcut cunoscut atât în țară, cât și peste hotare. De remarcat este și faptul că opinia cetățenilor chiar contează în această comună și de fiecare dată, la decizii importante pentru comunitate, cetățenii au fost invitați și chiar au luat parte pentru a-și putea spune direct părerea. Am stat de vorbă cu primarul comunei, Claudiu Motrescu, care a încercat să ne facă un rezumat al investițiilor din această comună, investiții în diferite stadii de implementare. Nu lipsesc nici proiectele pentru viitor, pentru că sunt multe lucruri de rezolvat, iar banii sunt destul de puțini. 

Investiții cu fonduri europene

Ca în orice instituție, la început de an, se face un bilanț al anului care tocmai s-a încheiat. Cum a fost anul 2019 în comuna Beclean?

Pentru comuna Beclean, anul 2019 a fost unul bun, unul cu șantiere, s-au implementat proiecte. Avem proiecte în derulare și aici pot să exemplific și să vorbim de proiectul de modernizare, renovare și dotare a căminelor culturale din Beclean și Calbor, un proiect finanțat de către Uniunea Europeană. S-au făcut toate procedurile și s-a trecut efectiv la faza de construcție, de șantier. La acest proiect avem cam 40% din lucrări executate.

Mai exact, ce lucrări se vor executa la aceste cămine culturale? Știm că sunt lucrări destul de mari.

Sunt lucrări mari, e o sumă mare de bani, e vorba de 500.000 de euro, pe care i-am primit din fonduri europene. Proiectele prevăd o modernizare structurală, o modernizare privind efectiv structura, rezistența căminelor culturale. Ele au fost, în decursul anilor, mai mult sau mai puțin modernizate, însă acum facem un lucru trainic și care va schimba fața acestor clădiri.

Se și observă la Calbor că s-a înlocuit acoperișul deoarece acolo era țiglă metalică și acum învelitoarea este din țiglă ceramică, deoarece avizul Ministerului Culturii a fost condiționat de înlocuirea tablei cu țiglă, având în vedere faptul că biserica ce ce afla în apropiere de cămin, la câțiva metri, este monument istoric și obligatoriu a fost să punem țiglă. Arată foarte bine acoperișul și personal optez pentru țiglă, mai ales că arhitectura din aceste sate este una pe care vrem să o conservăm și țigla ceramică este cea care a fost folosită de-a lungul timpului aici.

Acest proiect prevede și modernizarea interiorului căminelor, modernizarea bucătăriilor, dar și lucrări la curtea căminelor, împrejmuirea cu gard, parcări, alei, spații verzi.

Sunt incluse și dotările necesare?

Inclusiv cu dotări. Dacă revenim la acest aspect, vreau să specific că ne apucăm din nou de muncă. Vorbeam cu constructorul zilele trecute și de luni, din data de 20 ianuarie, se prezintă constructorii cu câte o echipă și la Calbor și la Beclean ca să se lucreze la interioare.

Pentru căminul de la Beclean va trebui să așteptăm temperaturile pozitive ca să putem să construim zidurile de peste placa de beton și să punem acoperișul pe cămin, dar avem front de lucru, pentru că se poate lucra la interioare.

Dacă vorbim de modernizarea de cămine, lucrăm și la Căminul din Hurez. Acolo s-a lucrat cam jumătate din proiect. Este un proiect în valoare de 1.842.750 lei, finanțat de către Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Aici, lucrările urmează să fie finalizate până la finele lunii aprilie, conform contractului și de asemenea, se va lucra în această perioadă la interior. Tot așa, de luni vor începe lucrările și la Hurez.

Drumuri asfaltate

În toamna anului trecut, știm că ați predat amplasamentul pentru modernizarea unui drum comunal. Ce proiecte de modernizare de drumuri sunt în comună?

O altă investiție a noastră este asfaltarea Drumului comunal 71 al comunei Beclean, care este amplasat la ieșirea din Hurez, spre Săsciori și care face legătura cu comuna Recea.

De unde aveți fonduri pentru această modernizare a drumului?

Sunt fonduri din PNDL 2, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale. Acolo s-a început investiția, în toamnă. Proiectul prevede proiectare și execuție. Am trecut de faza de proiectare și chiar s-a executat podețul care este în apropierea drumului județean, de unde începe DC 71 spre Iași. Urmează, când vremea va fi bună, când temperaturile vor permite, să reînceapă derularea acestui proiect.

Cu privire la drumul care duce la Luța, drumul județean, care mai este stadiul proiectului?

Licitația drumului județean, care leagă Becleanul de Luța, a fost câștigată de firma Diferit. Și în acest caz sunt prevăzute proiectare cu execuție. S-a lucrat la ridicările topografice și la execuția proiectului. Zilele trecute, am vorbit cu directorul firmei Diferit și spunea că așteaptă ca zilele acestea să primească proiectul pe care să-l predea Consiliului Județean pentru a obține avizele necesare ca să putem avea autorizația de construcție pentru execuția acestui drum. În primăvară, după ce se va încălzi, din spusele dânsului, se va începe execuția drumului.

Proiectele de apă și canal, foarte importante

O problemă stringentă a multor localități din Țara Făgărașului este cea legată de apă și canal. Care este situația în comuna Beclean?

Un alt proiect extrem de important al nostru este alimentarea cu apă potabilă a satelor Calbor și Boholț. Aici, încă de mult timp, chiar din vremea fostei conduceri a Primăriei Beclean, s-au săpat niște foraje, pe niște terenuri, nu vreau să intru în amănunte acum, dar vreau să vă spun că am legalizat acest proiect, l-am făcut viabil. A durat foarte mult timp, am muncit continuu pentru a putea lua aceste foraje în proprietatea primăriei, pentru că ele erau săpate pe terenuri proprietate privată. Am obținut avize, autorizații, iar la momentul de față se află pe masa Compartimentului Urbanism de la Consiliul Județean Brașov, cu propunerea de autorizare a acestui proiect.

Când preconizați că va fi finalizat?

Vreau să urgentăm autorizația de construcție și eliberarea ordinului de începere a lucrărilor și când permite vremea, firma Consal, cu care s-a încheiat acest contract, să înceapă să lucreze acolo. E o problemă stringentă, faptul că apa potabilă este o problemă pentru locuitorii satelor Calbor și Boholț și sper ca în scurt timp constructorul să își facă treaba și să putem să avem apă potabilă la Calbor și Boholț. Cu siguranță așa va fi, am purtat discuții cu directorul firmei Consal, dânsul așteaptă să primească ordinul de începere a lucrărilor, pentru a începe activitatea, să implementăm acest proiect de anvergură al comunei Beclean.

Alte proiecte care se află în fază de solicitare de finanțare, unul extrem de important este canalizarea satelor Beclean și Luța. Aici, încă din anul 2017, din luna martie, am făcut solicitare către Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru a ne finanța acest proiect de canalizare, pentru că știm cu toții că este extrem de important și este vital pentru sănătatea oamenilor, de a avea canalizare. Am făcut un studiu de fezabilitate și am arătat autorităților că suntem pregătiți cu un proiect viabil, cu o stație de epurare proprie, amplasată în avalde satul Beclean, în apropierea pârâului Beclean-Săvăstreni și inclusiv satul Luța este legat de acest proiect, de această stație de epurare.

Chiar și ieri am vorbit cu oficialii din cadrul Ministerului Dezvoltării și sperăm că suntem înțeleși și vom primi această finanțare, pentru acest proiect și să-l demarăm în scurt timp.

De asemenea, la Hurez unde este construită canalizarea și această stație de epurare care, din păcate, nu a fost predată la timp operatorului zonal și de aici au derivat multe probleme și mă refer la mandatul 2012-2016, al fostului primar. Acum, legalizăm aceste lucruri, le rezolvăm, mai avem câțiva pași și în scurt timp vom preda această stație către operatorul zonal, Apă Canal Sibiu.

Cât despre canalizarea satelor Calbor și Boholț, va urma un proiect. După discuțiile cu reprezentanții AFIR, de la Alba Iulia, cu siguranță vor fi finanțate pe axa următoare aceste obiective și pregătim un proiect pentru canalizarea în aceste sate.

Suntem la nivelul de canalizare și de înlocuire a conductelor de apă, aici este un alt proiect care e finanțat din bani europeni, e un proiect de anvergură, pe ADI Apă Canal Sibiu, cu schimbarea conductelor de apă potabilă care sunt foarte vechi în satele Beclean, Hurez și Luța. S-au făcut pași importanți în acest sens, dar de asemenea, birocrația este extrem, extrem de anevoioasă. Discutam cu directorul Apă-Canal zilele trecute și dânsul face eforturi uriașe pentru a putea implementa acest proiect. Sunt bani alocați, dar mai sunt niște lucruri de pus la punct, astfel încât să putem în scurt timp să implementăm proiectele care sunt până la nivelul solului, adică: apă, canal. Ulterior să putem face într-o ordine logică a lucrurilor, să facem trotuare, șanțuri, podețe și mai departe asfaltări.

Iluminatul public, o altă prioritate

Un alt proiect mult discutat și în cadrul Consiliului Local a fost cel privind modernizarea iluminatului public!

Da, un alt proiect important, care a fost discutat în Consiliul Local și s-au întâmpinat unele piedici este iluminatul public, pentru că în comuna Beclean am rămas puțin în urmă față de celelalte comune din Țara Făgărașului, vizavi de iluminatul public. Avem lămpi vechi, care nu oferă lumină suficientă și au un consum prea mare. Nu am găsit înțelegere la Consiliul Local ca să implementăm proiectul, astfel încât să putem avea și noi ca și celelalte comune din Țara Făgărașului calitatea respectivă la iluminatul public, astfel, am luat legătura cu ministrul Mediului, care ne-a asigurat că în scurt timp ne va finanța un astfel de proiect.

Nu mai este un fapt necunoscut faptul că birocrația întârzie foarte mult proiectele, nu doar în comuna Beclean, ci în toată țara. Știm că sunt multe proiecte demarate din 2016,2017 și doar de anul trecut au început efectiv lucrările!

Aveți dreptate, este o birocrație mult prea stufoasă, ne luptăm și ne consumăm foarte multă energie cu această birocrație. Este adevărat că instituțiile statului ne sprijină, însă procedurile statului sunt extrem de anevoioase și ne pun multe piedici. Așteptăm ca factorii de decizie să simplifice aceste proceduri. Suntem de acord să executăm totul conform legii, conform unei bune gândiri, ca proiectele să fie viabile, să funcționeze foarte bine, însă considerăm că ar putea fi mult mai simple, astfel încât de la faza de proiect și până la implementare să fie o fază mai scurtă. Ne-am putea dezvolta mult, mult mai rapid. Îi înțeleg pe cetățenii noștri că ne cer, pe bună dreptate, ne-au votat ca să arătăm, să demonstrăm și efectiv, să implementăm proiecte, însă suntem cumva prinși între ciocan și nicovală, pentru că nu putem să sărim peste niște pași, care durează foarte mult. Fazele acestea trebuie respectate, sunt de durată și de asta ne ia foarte, foarte mult timp. Sper ca cetățenii noștri să înțeleagă aceste lucruri. Cred că văd și dumnealor, cei care au construit o casă sau le-a trebuit un aviz de la instituțiile statului, că este destul de anevoios acest lucru, darămite la aceste proiecte care sunt de anvergură, dar îi asigurăm de toată puterea noastră de muncă, de toată implicarea pentru a duce la bun sfârșit aceste proiecte și altele care vor veni.

Planuri pentru 2020

Pentru anul acesta, în afară de lucrările începute, ce lucrări v-ați propus din bugetul local?

Un alt proiect, extrem de important din punctul meu de vedere este modernizarea, asfaltarea Drumului comunal 68 care leagă satele Beclean și Hurez. Este un drum de 3,1 km, extrem de circulat, mai ales când apar aglomerări pe drumul național, în zona Făgăraș, Beclean și acest drum evită Făgărașului. Este un proiect pe care ne dorim să-l finanțăm. Din păcate, din bugetul local nu putem susține aceste proiecte, veniturile sunt extrem de mici aici. De asemenea, am făcut solicitări către București ca să putem să avem acest drum finanțat, să-l putem moderniza. După cum vedem cu toții la televiziunile naționale și în presa scrisă, banii sunt extrem de puțini, avem un deficit bugetar la nivel de țară, dar chiar în condițiile acestea vitrege, trebuie să găsim soluții să putem să avansăm cu lucrările propuse, lucru care se vede, atunci când ai șantiere în comună, poți să spui că faci treabă. Dar toate durează, nu se poate să bați din palme și să înfăptuiești totul, toate trebuie făcute cu timp.

Titluri de proprietate pentru beclereni

În ceea ce privește fondul funciar, care este situația la Beclean?

Un alt lucru care ne interesează extrem de mult și cu care lucrăm și găsim soluții cu diverse firme de topometrie, este cel al titlurilor de proprietate. Am lucrat pe toate satele, s-au depus lucrări la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară de la Brașov, și aici e o procedură extrem de anevoioasă, însă avem rezultate, deja sunt unele titluri pe care chiar le avem la Primăria Beclean, așteptăm altă serie, după discuția cu directorul OCP Brașov și îi vom chema pe oameni să le înmânăm aceste titluri de proprietate.

Cât la sută din populația comunei are titlu de proprietate în acest moment?

Cam 60%, pe comuna Beclean. În continuare se fac măsurători, topografii sunt pe teren, depun acte la Oficiul de Cadastru, sunt și multe probleme juridice pe care le-am moștenit și încercăm cu comisia locală de fond funciar, cu doamna secretar a primăriei să găsim soluții la aceste proiecte și în sensul acesta fac și un apel la cetățenii noștri să răspundă prezent atunci când îi convocăm în scris, să vină să găsim soluții și să facem astfel încât să avem titluri de proprietate. Mulți sunt plecați din țară, unii sunt decedați, este o muncă anevoioasă, dar care merge înainte, cu pași mici, dar pașii sunt făcuți cu consecvență și perseverență.

În cadrul planurilor parcelare, o suprafață de teren pe care am revendicat-o printr-un proces, unde există o hotărâre judecătorească definitivă. Este vorba de cele 64 de hectare de la Agenția Domeniilor Statului, care au fost luate de la comuna Beclean cu mai mulți ani în urmă și pe care noi le-am revendicat. Am câștigat acel teren, am făcut demersuri la ADS, demersuri pe care noi le vom continua până când vom prelua acel teren ca să-l putem da cetățenilor noștri care sunt proprietari de drept ai acestui teren.

„Cine-i de una, e de toate!“

Și în ce privește viața culturală, socială, v-ați implicat mereu în toate activitățile din comună iar numele localității Beclean este pomenit frecvent din acest punct de vedere!

Știu că este o vorbă în Țara Făgărașului: Cine-i de una, e de toate! Adică dacă ești de muncă, ești și pentru cultură, pentru dans, pentru joc. Toate aceste aspecte trebuie duse înainte și da, ne-am implicat în diverse activități culturale. Suntem alături de Ansamblul Folcloric Junii Becleanului de pe Olt. Sunt niște tineri deosebiți, care au dus numele comunei Beclean în țară și în străinătate. De asemenea, Grupul Vocal care este afiliat ansamblului folcloric Junii Becleanului, este unul activ. A fost pe diverse scene din Țara Făgărașului și nu numai. De asemenea, în fiecare sat al comunei noastre împreună cu preoții și preotesele cărora le mulțumesc pentru implicare, facem diverse activități culturale și de asemenea, cu directorul școlii, cu domnul Grama, care se implică foarte mult în viața culturală, facem diverse activități. Amintesc aici, la Beclean, nu mai departe de 15 august 2019 a fost festivalul „Fiii satului și zilele comunei“ și în fiecare sat vizavi de sărbătorile de Crăciun s-au făcut activități, chiar dacă nu am avut cete de feciori anul acesta, deoarece se lucrează la căminele culturale, s-au făcut alte obiceiuri specifice de iarnă ale comunei noastre. Chiar și la Luța, am lucrat la Căminul Cultural de acolo, arată cu totul altfel. Am avut un alt constructor acolo, care a lucrat foarte bine.

Învățământ, recreere

S-au realizat investiții și la unitățile de învățământ!

În continuare ne vom ocupa de școala de la Calbor, pentru că este clădirea noastră. Este în conservare, va fi și ea reabilitată.  Nu am reușit să o facem anul trecut, deoarece procedurile, de care vă spuneam, ne îngreunează situația, însă ceea ce nu am făcut anul trecut, vom face anul acesta. Mai sunt și alte clădiri ale comunei Beclean pe care trebuie să le conservăm, să le îngrijim pentru că dacă noi, comuna Beclean, Primăria Beclean nu arătăm că ale noastre clădiri sunt așa cum trebuie, nu putem să le cerem cetățenilor să-și îngrijească casele, fațadele caselor și aici îi rog foarte mult pe cetățenii din cele cinci sate să aibă mai multă grijă la curățenia din fața caselor, la fațadele caselor lor, care nu trebuie să fie extrem de costisitoare, se poate face chiar și cu bani mai puțini, astfel încât casele să arate așa cum trebuie.

În cea ce privește învățământul, ne-am propus ca în acest an, cu acordul Consiliului Local, să facem niște reparații care se impun și la școala din Boholț.

Un alt aspect care nu este de lăsat pe ultimul loc, este viața sportivă a comunei, pentru că tinerii noștri trebuie să crească și cu mintea sănătoasă, să învețe bine, să ajungă oameni de nădejde ai acestei țări, dar să crească și sănătos. Astfel, am făcut investiții și în baza sportivă care se află la Beclean. Aici, amintesc de curentul electric pe care l-am dus la vestiare și la terenul de sport, amintesc de apa potabilă pe care am rezolvat-o și de asemenea, amintesc de împrejmuirea terenului de sport, astfel încât să fie conform normelor cerute. La Hurez, avem și acolo echipă de fotbal, implicarea este de asemenea, la același nivel ca și la Beclean. Acolo, ni s-a predat zilele trecute proiectul pentru extinderea rețelei de apă și canal și vom rezolva și problema curentului electric.

De asemenea, în satele comunei noastre, începând cu satul Beclean, din anul 2017, am construit locuri de joacă, pe care copiii le folosesc aproape tot timpul. În satele Beclean, Hurez, Calbor avem, acum pregătim și pentru satul Boholț să amenajăm un loc de joacă.

Și pentru bisericile din toate satele comunei am fost alături și suntem alături cu tot ce se poate. Din banii puțini pe care îi avem, am alocat sume și pentru culte.

Problema socială este una importantă, urmărim și acest lucru, iar cei care au probleme sociale să fie bine îngrijiți și să beneficieze de toate drepturile pe care le au.

Încercăm să susținem și să dezvoltăm și turismul. Am realizat trasee pentru biciclete care interconectează comunele din Țara Făgărașului, pentru promovarea turismului, în zona Calbor-Boholț.

 Primăria știm că v-ați preocupat permanent de lucrări de curățenie, igienizare a spațiilor verzi, a șanțurilor!

Aceasta este o activitate permanentă de curățenie și de tăierea ierbii de pe domeniul public și ne descurcăm bine cu oamenii pe care îi avem și de asemenea, cu buldoexcavatorul pe care l-am achiziționat din fonduri europene, cu cofinanțare a noastră, a Primăriei, facem curățirea șanțurilor, facem tot ce trebuie. De asemenea, o activitate permanentă este întreținerea drumurilor comunale, pe care am dus piatră și cu resursele noastre le îngrijim, astfel încât să fie practicabile.

 Toate problemele, toate investițiile consider că sunt de însemnătate majoră pentru noi și le derulăm pe toate.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

 

 

 

 

 

Un comentariu la „„Chiar în condițiile acestea vitrege, trebuie să găsim soluții să putem să avansăm cu lucrările propuse“

  • ianuarie 21, 2020 la 3:23 pm
    Permalink

    Bravo,domnule primar ! Bravo Claudiu !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.