Administrativ

Şansă europeană pentru Parcul Regina Maria şi Casa de Cultură

Cândva, unul din principalele puncte de atracție ale Făgărașului,  Parcul Regina Maria, fostul Parc 1Mai, a  rămas de izbeliște zeci de ani la rând. Pe ici-pe colo s-au mai realizat câteva reabilitări, însă nu suficiente pentru a atrage făgărășenii în număr mare aici. Dacă în anii 60-70, în Parcul 1 Mai, în fiecare duminică, se organizau  teatru de vară cu reprezentații ale Casei de Cultură, jocuri populare, muzică ușoară, acum mai poți zări prin parc doar câțiva făgărășeni.

 

 

Un proiect pentru revitalizarea vieții cultural-educative și recreative, în Făgăraș

Ani la rând, Făgărașul a stagnat, iar realizările cu adevărat importante au cam lipsit după Revoluție. Reprezentanții Primăriei Făgăraș spun că sunt conștienți că fără fonduri externe nu vor putea realiza lucrări de anvergură, care să dăinuie peste ani. Bugetul local este limitat, iar investițiile mari  ar bloca activitatea administrației locale. Așadar, mai multe proiecte pentru accesare de fonduri europene au fost depuse sau sunt în proces de realizare. Unul din acestea a ajuns pe masa Consiliului Local la sfârșitul lunii iunie. Este vorba despre proiectul „Integrare socială prin dezvoltarea activităților cultural-educative și recreative  în Municipiul Făgăraș“, un proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Proiectul are două obiective de investiții: „Modernizare Casa de Cultură Făgăraș și înființare Centru Cultural Făgăraș“ și „Modernizarea Parcului Regina Maria“.

„Da, am aprobat un proiect integrat Reabilitarea Casei de Cultură și aici vorbim de reabilitarea totală: de arhitectură, rezistență, instalații, spații amenajate pentru activitatea de la Casa de Cultură și alt proiect „Modernizarea Parcului Regina Maria“, fostul Parc 1 Mai“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Municipiului Făgăraș.

foto: Muzeul Țării Făgărașului

Unul din locurile emblematice ale Făgărașului de-a lungul timpului a fost Parcul Regina Maria. Încă de la 1725, aici exista o manufactură de hârtie, drept pentru care parcul purta denumirea de „Moara de hârtie“. Documentele arată ca aceasta a funcționat până  în 1835, când a fost distrusă într-un incendiu.

Potrivit istoricilor, înainte de 1918, parcul se numea Șenchea, cel mai probabil după numele proprietarului, Ioan Șenchea, ca mai târziu, în jurul anului 1921 să primească numele Regina Maria.

Parcul a fost numit Regina Maria in cinstea Reginei Maria, sotia Regelui Ferdinand care a vizitat Făgărașul în iunie 1919. Parcul a păstrat acest nume până la instaurarea regimului communist, când numele i-a fost schimbat in Parcul 1 Mai.

Din 2011, la inițiativa consilierului local, Ion Mehedințu și la propunerea  reprezentanților Muzeului Țării Făgărașului, parcul va reveni la vechea denumire de Regina Maria. Însă, doar denumirea i s-a schimbat în cele aproape trei decenii postdecembriste, pentru că investiții majore nu au fost făcute aici. Dacă în perioada comunistă, parcul  era viu prin spectacolele care se dădeau aici, zona de picnic care atrăgea în zilele libere zeci sau chiar sute de făgărășeni,  în zilele noastre, parcul nu mai reprezintă niciun interes. Doar pe alocuri vedem câțiva făgărășeni care aleg să se plimbe la răcoarea vechilor arbori.

„Îmi amintesc că, din primăvară până-n toamnă, nu doar de 1Mai sau de 23 August, parcul era plin. Oamenii se plimbau pe alei, ieşeau la iarbă verde, la picnic. Duminica, mai mereu pe scena amenajată aveau loc spectacole: de muzică populară, uşoară, muzică de fanfară, scenete umoristice, mai toate susţinute de artişti locali. Ştrandul era plin de lume, terenurile de handbal si tenis de câmp, ca şi şi stadionul mare, erau mereu ocupate de tineri care făceau sport. Se desfăşurau competiţii de amatori sau din ligile naţionale. Parcul era viu, oamenii îl căutau chiar şi doar pentru o plimbare şi o bere băută pe terasa restaurantului din zonă. Pe insulă erau bănci şi pe acolo vedeai mereu perechi de îndrăgostiţi“, îşi aminteşte un făgărăşean trecut de prima tinereţe.

El speră că parcul va avea şansa unei noi vieţi, dacă se va investi inteligent. „Idei, proiecte au mai fost, s-a tot vorbit despre amenajarea parcului. Din păcate, s-a făcut foarte puţin, s-a schimbat doar denumirea şi s-au dărâmat garajele, iar ştrandul e lăsat în paragină. Dacă ar fi reamenajat parcul, poate că ar prinde viaţă şi făgărăşenii l-ar căuta din nou, ca să găsească aici linişte şi relaxare. Ştiţi cum e, oferta poate dirija şi cererea şi se poate crea un obicei nou, asemănător celui vechi, dar în vremurile noastre“, ne-a mai spus acelaşi făgărăşean.

Spații verzi, locuri de joacă, alei modernizate

Locul ar putea fi revitalizat, dacă proiectul  realizat de administrația locală pentru finanțare prin POR, ar fi declarat câștigător. Peste 10 milioane de lei s-ar atrage pentru investiții în parcul Regina Maria.

Administrația locală a pregătit un proiect amplu pentru revitalizarea activităților cultural-educative și recreative în Municipiul Făgăraș, iar o parte din proiect se referă la „Modernizarea Parcului Regina Maria“.

Proiectul prevede modernizarea aleilor pietonale. Aleile existente sunt din beton asfaltic și pământ, iar cele din beton sunt degradate și distruse de rădăcinile arborilor din apropiere. Dacă va obține finanțare, prin acest proiect, administrația locală și-a propus  să refacă aleile cu pavaj, iar unde există spațiu disponibil, să fie prevăzută și pistă pentru biciclete.

Un alt obiectiv inclus în proiect este modernizarea podului pietonal peste râul Berivoi și peste lacul 1 Mai, pod aflat în stare de degradare.

Realizarea de parcări, dar și amenajarea spațiilor verzi și dotarea cu echipamente sunt alte obiective ale proiectului. Sunt prevăzute locuri de joacă pentru copii, dotate cu leagăne, balansoare, castele și jocuri recreative; spații pentru relaxare și socializare, dar și amenajarea unei scene de teatru în aer liber.

De asemenea, proiectul prevede sistem de monitorizare video, conectat la dispeceratul local, dar și zone de picnic.  Nu vor lipsi nici băncuțele și coșurile de gunoi sau refugiile sau copertinele. În parc vor fi amenajate și grupuri sanitare mobile, racordate la rețeaua de canalizare.

„Sunt lucrări de amenajare a aleilor, de reabilitare a podului metalic de trecere spre acea insulă, iar insula va fi amenajată ca zonă de agrement. Se va dota parcul cu o scenă fixă pentru evenimentele Municipiului Făgăraș și va fi mobilată cu elemente pentru tineri, cu părculețe pentru copii, cu iluminat arhitectural, cu băncuțe, vor fi plantați pomi, se vor igieniza arborii existenți. Vrem să realizăm un parc în adevăratul sens al cuvântului, pentru a avea făgărășenii unde să-și petreacă timpul liber și să se recreeze“,ne-a mai spus primarul Făgărașului.

Proiectul cuprinde și modernizarea integrală a Casei de Cultură

Tot în același proiect este cuprinsă și modernizarea  Casei Municipale de Cultură. Nici aici nu s-au făcut lucrări ample de aproximativ 50 de ani. În urmă cu patru ani s-au realizat câteva reparații în sala de spectacole, când au fost schimbate și scaunele iar podeaua a fost raşchetată şi paluxată.

Propunerea tehnică de modernizare, reabilitare și consolidare a Casei de Cultură presupune în primă etapă realizarea unei expertize tehnice, prin care să se stabilească măsurile de intervenție asupra structurii existente atât în parte de subsol, cât și în zona de suprastructură. De asemenea, se vor efectua reparații la tencuieli, reparații la instalaţiile sanitare, termice și electrice. Aleile din jurul instituției vor fi reabilitate și adaptate și pentru persoanele cu dizabilități.

În proiect se mai propun și echipamente antifoc și antiefracție. De asemenea toate sălile vor fi modernizate pentru activități artistice: pictură, dans, cursuri de teatru, conferințe, spectacole.

Până acum au fost realizate doar reparații; sistemul electric e foarte vechi și devine destul de periculos dacă se foloseste multă aparatură. Sistemul de încălzire a fost reabilitat, dar sunt probleme mari cu el pentru că apar defecţiuni tot mereu. Doar sala de spectacole a fost modernizată cu scaune tapițate. În rest, scena nu a fost reabilitată, rezistența nu a fost reabilitată, la instalații avem probleme, iar spațiile pentru activități cultural, la fel, trebuie reabilitate“, a mai spus primarul Făgărașului.

Dacă proiectul va fi declarat câștigător, cele două obiective vor fi modernizate în totalitate, ducând astfel la revitalizarea vieții cultural-educative și recreative, în Făgăraș.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *