Plombare cu asfalt la rece. Restul lucrărilor, din primăvară
Chiar dacă lucrările de asfaltare sunt sistate, potrivit legii, până în primăvară, autoritățile locale au luat decizia de a plomba gropile apărute după ultima zăpadă cu asfalt la rece. Angajații Serviciului de Administrare A Domeniului Public și Privat sunt cei care execută aceste lucrări de întreținere. Zilele trecute, au peticit gropile de pe DN1 , iar astăzi au continuat cu strada Octavian Paler și 13 Decembrie . Aceste lucrări se vor executa în tot orașul. „Era normal ca după ce am dat cu sare pe drumuri și odată cu topirea zăpezii să apară gropile iar ADPP-ul procedează la întreținerea și plombarea gropilor cu asfalt la rece“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
„Asfaltarea la rece”, cum mai este cunoscută această metodă de reparație, este provizorie, iar în primăvară, odată cu redeschiderea stațiilor de asfalt, se vor face reparații mai ample pe toate străzile unde asfaltul s-a degradat din cauza intemperiilor și a perioadelor de îngheț-dezgheț.
De asemenea, din primăvară e posibil să înceapă și lucrări ample de asfaltare. Proiectul mult discutat, pentru care sunt bani obținuți încă din 2014, este pe cale să fie demarat în această primăvară. Din anul 2014, Făgăraşul a câștigat un proiect pentru asfaltarea a peste 16 km de drumuri. Însă, fondurile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 25 de milioane de lei, nu au putut fi folosite până acum, proiectul nefiind realizat corespunzător. Cu aceşti bani, urmează să fie turnate covoare asfaltice pe străzile: Negoiu, 13 Decembrie, Şoseaua Combinatului, străzile din Combinat şi din cartierul Florilor.
„Aceste drumuri, incluse în PNDL, nu puteam să le includem pe altă finanțare pentru că le avem pe această finanțare și nu avem voie să avem dublă finanțare. Acest proiect a fost realizat prost sau chiar foarte prost și a durat până l-am refăcut, până am convins proiectanții din 2014 să vină să-l refacă, ne-am luat și un consultant ca să-i ajute, ca să putem să scoatem la licitație. Am avut foarte mult de lucru la refacerea proiectului“, a spus Gheorghe Sucaciu.
Lucrările de infrastructură sunt costisitoare iar bugetul Făgărașului nu poate face față unor lucrări ample de acest gen. De aceea, anul acesta, cel mai probabil, din bugetul local va fi modernizată o singură stradă.
„Din bugetul local poate vom reuși să modernizăm o stradă. Anul acesta, avem în vedere strada 1 Decembrie pe care vrem să o finalizăm în totalitate, respectiv drumul și trotuarele și cred că această stradă va fi singura pe care o vom realiza din bugetul local. Cu noul Cod Fiscal, am pierdut la bugetul local, 7,2 milioane de lei. Trebuie să ținem cont că noi avem în întreținere și spitalul, și școlile, și infrastructura, și curățenia, și spațiile verzi, și, și. Pe 1 Decembrie, în 2016, am refăcut jumătate din stradă după ce au venit cei de la canalizare, iar realizarea trotuarelor se afla într-un proces cu o firmă pe o lucrare anterioară. S-a finalizat procesul, iar acum noi o să finalizăm lucrarea pentru că până acum nu puteam să modernizăm din cauza procesului“, a mai spus primarul Făgărașului.
Și pentru a reface așa cum trebuie străzile ș trotuarele din oraș, dar și centrul orașului, este nevoie de sume impresionante de bani iar acești bani pot veni doar din surse externe. În acest sens, în luna februarie, Primăria Făgăraș va depune alte trei proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, proiecte la care se lucrează încă de anul trecut. Fiecare proiect este în valoare de aproape 10 milioane de euro.
„Avem alte trei proiecte. Unul pentru zona centrală unde va fi reabilitat centrul. Va fi refăcut centrul cu piațetă, parcul din fața primăriei, în jurul cetății, refacem acele alei din piatră cubică. Un alt proiect va fi pentru zona începând cu Libertății- Bulevardul Unirii- Octavian Paler- 13 Decembrie- Șoseaua Combinatului- Șoseaua Hurezului- Combinat- cart. Ion Creangă- DN1- ieșire spre Brașov- Libertății. Un alt proiect este pe ruta :Teiului- Uniunii- Str. Negoiu- Libertății. Acestea sunt niște zone de trasee de autobuze care vor fi reabilitate. Noi am început acest proiect din primăvară ca temă de proiectare. Pe urmă, când am venit în teren, am găsit foarte mari probleme pentru că nu am avut intabulările făcute. Am avut mult de lucru până în acest stadiu și mai avem. Două din proiecte sunt finalizate și încă mai avem de lucru. Sunt intabulări suprapuse, virtuale de la proprietari și acolo nu ne finanțează până nu își rezolvă proprietarul intabularea“, a mai spus primarul orașului.
Dacă vor fi declarat câștigătoare aceste proiecte, de anul viitor sunt șanse să înceapă aceste lucrări ample în orașul nostru.
„Ca să poți să începi o lucrare, trebuie să și aștepți să se deschidă finanțarea respectivă, pentru că bugetul local nu ne permite să alocăm bani pentru fiecare lucrare de infrastructură. Bugetul este foarte mic și noi trebuie să atragem bani din finanțări exterioare“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.
De asemenea, mai sunt și alte lucrări de reabilitare trotuare, întreținere drumuri, lucrări care vor demara din luna martie a acestui an.