Spectacol in memoriam Maria Trîmbițaș, la Beclean

Maria Trâmbițaș, cea care a fost sufletul Ansamblului Junii Becleanului, dar și sufletul tradițiilor din sat, a fost omagiată ieri, în cadrul unui spectacol emoționant, care a avut loc la Căminul Cultural din Beclean.

„Ne-am bucurat cu Ansamblul Folcloric și totodată am adus un gând de recunoștință pentru Maria Trâmbițaș, Țușca, pentru că ea nu mai este printre noi și îi purtăm veșnică recunoștință acesteia, care a fost sufletul Ansamblului Folcloric Junii Becleanului de pe Olt“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

„Astăzi a fost un eveniment inedit la noi în sat, pentru că am fost nevoiți să trăim și aceste momente nefericite când cineva drag nouă pleacă dintre noi. A plecat una din susținătoarele noastre cele mai înfocate, una din cele mai mari dansatoare pe care le-a avut Becleanul și cred că singura dansatoare profesionistă din Beclean și Făgăraș care a dansat la Ansamblul Profesionist Banatul și nu numai. Și-a dedicat întreaga viață carierei de dansatoare și după ce s-a retras din dansuri, a continuat acasă, la Beclean să păstreze tradiția prin noi, prin Junii Becleanului. N-ea dat sfaturi, ne-a creat costume, pentru că ea ne-a cusut o parte din costumele de Banat și ne-a dăruit și coregrafia acestui dans. A fost, de când a venit la Beclean, a fost mereu alături de noi și cu sfaturi și cu idei, dar acum am căzut de acord să facem acest spectacol în cinstea ei, pentru că i-a plăcut dansul și s-a mândrit întotdeauna cu satul ei natal, Beclean“, ne-a spus Florin Șerban. instructorul Ansamblului Junii Becleanului.

foto: facebook

Maria Trîmbițaș (Țușca) a încetat din viață în 29 mai.  Dansator profesionist al Ansamblului Banatul din Timisoara, pășește pentru prima dată pe scena folclorului în anul 1967, în cadrul Ansamblului Doina Banatului din Caransebeș, pentru ca mai apoi să fie alături de colegii ei de scenă la înființarea Ansamblului Profesionist Banatul din Timisoara in anul 1970. Urcă pentru ultima dată pe scenă, alături de colegii de o viață, în anul 2014 in cadrul Festivalului Tradiții la Români. Energia debordantă și dragostea față de arta populară o fac să fie colaboratoare a Ansamblului Junii Becleanului, până în ultima clipă a vieții sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *