Visul American, văzut prin ochii unei adolescente de 15 ani, din Făgăraș

 

După 20 de ani de speranțe, după 20 de ani de așteptări „Visul American“ a devenit realitate pentru o familie din Făgăraș. Carmen și fiica ei, Nicole, au fost primele românce care au pus piciorul în „Țara tuturor posibilităților“, în anul 2018. Au câștigat „Loteria Vizelor“, iar la începutul lunii februarie au ajuns în SUA.

După 20 de ani de așteptări…

Nicole are 15 ani și nici nu era născută când mama ei, Carmen, asistentă medicală în Făgăraș, visa la „țara tuturor posibilităților“. La fel ca mulți alți români care an de an „joacă“ la „Loteria vizelor“ pentru a-și împlini „visul american“, Carmen nu a renunțat, iar anul 2017 a fost unul cu noroc și unul decisiv. A aflat că a câștigat „Loteria Vizelor“, iar până în martie 2018 trebuia să ajungă în America. „Nu spun că mi-a fost ușor să iau această decizie. Aveam acasă tot: loc de muncă, locuință, mașină, o viață. Acum trebuie să o iau de la zero, trebuie să plec de jos, chiar și cu munca,pentru că diplomele mele nu sunt recunoscute. Stau la prietena mea cea mai bună din copilărie și încet-încet, trebuie să încep munca, iar Nicole, școala“, ne-a spus Carmen.

„Visul american“ al mamei a devenit mai mult „visul american“ al fiicei de 15 ani, care este fascinantă de lumea pe care a găsit-o: exact ca în filme. Primele impresii despre „Țara tuturor posibilităților“ a vrut să le împărtășească cu prietenii ei din Făgăraș și nu numai. Astfel că și-a creat un blog, „New life with Nicole“, unde a așternut experiența primelor zile pe tărâm american.

„Când am aterizat în faimosul aeroport LAX și am plecat spre San Diego, unde locuiesc eu, era noapte, așa că nu am văzut prea multe. Eram și extrem de obosită, așa că am dormit jumătate din drum. A doua zi am fost întâmpinată de un soare mirific, de un cer extrem de senin și fără pic de imperfecțiune. Odată cu orele care treceau, soarele ardea din ce în ce mai tare și am ieșit la cumpărături. Am fost la un magazin extrem de mare unde găseai absolut tot ce ți-ai dori: toate dulciurile pe care le vezi de mic în filme și toate sucurile și chips-urile care apar în cele mai îndrăgite seriale americane. Ei bine, la intrare era un fel de fast-food și chiar aș putea să îl numesc așa, pentru că totul se mișcă extrem de repede și prețurile erau extrem de mici, așa că țin să vă spun că cu 2 dolari și 60 de centi am mâncat o felie de pizza combo și într-un pahar de suc de 500 ml; plăteai doar paharul iar băuturile ți le alegeai tu de la un dozator. Plăteai 60 de cenți și puteai să umpli și să reumpli paharul. Dacă nu îți plăcea vreun gust îl vărsai înapoi și umpleai cu altul. Am rămas plăcut impresionată și de faptul că puteai intra în magazin cu paharul de afară,iar dacă pe parcursul cumpărăturilor terminai băutura, puteai liniștit să mergi și să-l reumpli; puteai să amesteci și aveai și gheață, paie și capace de siguranță. Odată intrat în acest magazin, fiecare produs scos nou pe piață are și stand de gustat așa că de ce să nu guști!? Am gustat fructe, chiftelute, cârnăciori, varză murată, mini tacos, mango sauce, batoane cu fibre, băuturi cu proteine (care se găsesc inclusiv pentru copii cu vârste destul de fragede) și multe altele pe care nu mi le mai amintesc. Problema era că tocmai ce mâncasem la intrare și îmi era greu să gust, dar parcă nu voiam nici să nu gust, așa că am testat în mare parte cam tot ce era în magazin și avea stand de gustat! Data viitoare când mai merg acolo, promit solemn că nu mai mănânc înainte cu vreo două zile și atunci mă satur! Au fost chestii care m-au impresionat și care mi-au plăcut la nebunie, dar unele aveau niște gusturi ciudate pe care nici să vreau, nu le pot descrie“, a scris Nicole pe blogul ei, newlifewithnicole.

O altă lume

Iar surprizele nu s-au încheiat aici. Tânăra adolescentă povestește că a rămas surprinsă atunci când, într-un magazin, nu a fost nevoită să-și împacheteze ea produsele cumpărate.

La casa de marcat, altă surpriză. După ce am pus produsele pe bandă și casierul le-a scanat, un alt om mi-a băgat lucrurile în plasă și apoi în cutii. Era totul perfect ambalat și după toată operațiunea asta, am primit un zâmbet, un zâmbet sincer pe care l-am simțit până în adâncul inimii. De mult nu mai văzusem așa ceva la o persoană care mă vede pentru prima și probabil, ultima oară. Impactul meu cu lumea a fost la fel de bun ca și cel cu mâncarea. Oamenii întotdeauna zâmbitori și plini de viață,iar văzându-i așa, parcă îți transmit și ție din starea lor. Ai altă stare când vezi zâmbete în stânga și în dreapta, mai mult sau mai puțin sincere. Oricum, prima mea zi de explorare a fost una extrem de reușită. Din păcate sau din fericire (nu știu încă), asta a fost doar prima impresie a primei zile. Ce va urma mai încolo, nu știu…în schimb sunt pregătită, am început cu dreptul și vreau să o țin tot așa“, a mai scris Nicole.

Pentru Carmen și pentru tânăra Nicole începe un alt capitol al vieții, departe de casă, departe de prieteni, departe de Făgăraș, însă cu speranța că America le va oferi o altă șansă. Noi le dorim succes, iar acest vis să fie exact așa cum și l-au imaginat!

(Mihaela BĂRGĂOANU)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *