„SUFLETUL SATULUI“, LA DRĂGUȘ. Foto-video
Drăgușul a îmbrăcat din nou haine de sărbătoare, iar oamenii s-au adunat cu mic, cu mare duminică, 21 ianuarie, așa cum cere tradiția de șapte ani încoace, la Festivalul „Sufletul satului“. Ediția din acest an a fost una mai deosebită, care a stat sub semnul centenarului Marii Uniri.
Paradă pe străzile din Drăguș
Evenimentul a debutat cu o paradă a portului popular pe străzile din Drăguș. Cei prezenți la festival au putut admira costumele tradiționale din satele Țării Făgărașului, dar și din alte localități precum comuna Prejmer sau chiar o localitate din județul Constanța, Topraisar, prezentă prin ansamblul comunei la evenimentul de la Drăguș.
În debutul evenimentului, cei prezenți la festival au încins o horă în fața Căminului Cultural, mai ales că peste câteva zile sărbătorim Mica Unire.
Dascălii drăgușenilor, cetățeni de onoare ai comunei
Evenimentul din Căminul Cultural a debutat cu acordarea titlului de cetățean de onoare pentru doi dascăli din Drăguș „în semn de recunoștință pentru promovarea unei educații de valoare la nivelul comunității“.
„Este cea de-a șaptea ediție a Festivalului „Sufletul satului“, festival de tradiții locale și iată că Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem la această ediție care este cea mai consistentă și în cantitatea reprezentațiilor scenice, dar și în calitatea lor. În debutul festivalului, am oferit titlul de cetățean de onoare pentru doi foști dascăli ai școlii drăgușene: învățătoarea de 85 de ani, Tătar Letiția și domnul profesor de matematică, Sofonea Ioan.
Astăzi este o ediție în care tema sau cuvântul nucleu este unitatea. O să vedeți în ceea ce va fi pe scenă că ne-am unit astăzi și muntele cu marea. Avem pentru prima dată un ansamblu din comuna Topraisar, din județul Constanța, ansamblul Hora, avem nou veniți în rândul nostru cum sunt Școala de la Hârseni, satul Boholț, dar și grupurile care au devenit prietene sau chiar frați de sânge prin această cultură sătească cum sunt Prejmerul, Comorile Arpașului, Victoria, Lisa și toate celelalte comune. E o ediție pe care am legat-o de ceea ce înseamnă anul centenarului și bineînțeles,Unirea Principatelor, iar totul este ca un fir roșu începând de la mapele pe care le-am realizat, în care avem țolul Piuă drăgușan până la manifestările scenice. E o contopire între ceea ce înseamnă cultură sătească și cultură istorică“, ne-a spus Maria Racu, directoarea C.N. „Radu Negru“ și organizatoarea festivalului.
„Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o și cinstea pe care mi-ați făcut-o de a mă întâlni cu dumneavoastră la vârsta de 85 de ani în satul meu natal în care am profesat și în care am învățat atâtea generații de copii“, a spus învățătoarea Letiția Tătaru, profund emoționată de distincția acordată.
Cel de-al doilea titlu de onoare a fost acordat profesorului de matematică, Ioan Sofonea „un român autentic și un drăgușan veritabil“, așa cum a fost prezentat pe scenă.
„Împreună cu ceilalți colegi de la școală am căutat ca școala noastră din Drăguș să fie una din cele mai bune din județul Brașov“, a spus profesorul Ioan Sofonea.
Tradiția continuată prin copii și tineri
Pe scena festivalului au urcat rând pe rând și au prezentat spectatorilor tradiții locale Dragoș Gușeilă și echipa de dansuri din Drăguș, Grupul de femei din Drăguș, Ansamblul „Hora“ din Topraisar, jud. Constanța, Grupul de folk „Românașul“, din Prejmer, Școala Gimnazială Hârseni, Ansamblul „Comorile Arpașului“, Grupul „Sirinx Music“ de la Școala din Arpașu de Jos, Grupul „Clopoțeii Muzicali“ de la Colegiul Național „Radu Negru“, Grupul de elevi „Coronițele“ de la Liceul Teoretic din Victoria, eleva Șerban Mihaela de la Școala din Lisa, Grupul de elevi din Boholț, Ceata de elevi de la Liceul Teoretic„I.C. Drăgușanu“ din Victoria, Grupul de elevi „Sirinx“ din Ucea de Jos, Grupul de copii de a Clubul copiilor din Victoria, Ansamblul „Horița“ din Lisa.
„Am urat bun venit tuturor la cea de-a șaptea ediție a festivalului „Sufletul satului“, evenimentul care a devenit o tradiție pentru noi și e o păstrare a tradițiilor moștenite. Mulțumim tuturor invitațiilor și din localitățile vecine și nu numai, de la Consiliul Județean și avem oaspeți chiar din județul Constanța“, ne-a spus Cornel Greavu, primarul comunei Drăguș.
„Sunt din nou prezentă la Drăguș, ca de fiecare dată mă simt foarte bine aici, iar spiritul tradițional și spiritul de român este foarte bine reprezentat aici și astăzi pot să spun că la Drăguș se face Marea Unire“, ne-a spus Gabriela Brebeanu, consilier județean.
„Am venit astăzi la Drăguș cu Ansamblul Horița înființat acum o jumătate de an și suntem bucuroși că am fost invitați la festivalul din Drăguș drept pentru care le mulțumim organizatorilor“, ne-a spus Mia Greavu, coordonatorul ansamblului din Lisa.
„Ne bucurăm că se păstrează tradiția, iar doamna directoare care a fost pe timpuri, Rogozea, ne cheamă la repetiții și ne pregătim mult pentru aceste evenimente, iar noi participăm cu plăcere“, ne-a spus Valeria Sofonea.
Invitat special la festival a fost îndrăgitul interpret de muzică populară Robert Târnăveanu.