Lucrări importante la biserica din Boholț

Biserica din localitatea Boholț, veche de peste 130 de ani, beneficiază în această perioadă de ample lucrări de reabilitare. Pentru aceste lucrări a fost alocată suma de 20.000 de lei de la Consiliul Județean, dar și fonduri de la bugetul local al Primăriei Beclean.

Lucrările de la locașul de cult din Boholț erau mai mult decât necesare după ce apa s-a infiltrat în pereți și în pardoseală afectând mobilierul din biserică. Pe lângă banii alocați din bugetul local, autoritățile au încercat să obțină o sursă de finanțare printr-un proiect depus la Consiliul Județean pentru a realiza aceste lucrări necesare pentru enoriașii din localitate. Lăcașul de cult orthodox cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul este declarat monument istoric și a fost construit în 1881 din piatră și cărămidă. Igrasia  din pardoseală i-a determinat pe muncitori să scoată un strat de pământ pentru a pregăti șapa peste care se va monta o podea nouă.

„Se fac lucrări de înlocuire a pardoselii. Mai mult decât atât, se scoate la o adâncime de un metru încărcătura de sub podea. Se înlocuiește cu piatră , cu beton și se montează podeaua nouă. Se fac lucrări de hidroizolație pentru că erau avansate infiltrările de apă iar fundația, podeaua, stranele sunt afectate de umiditate. Pentru această lucrare, s-a depus un proiect de către Biserica din Boholț și am fost împreună cu parohul la Consiliul Județean și am făcut demersuri și până la urmă s-a aprobat acest proiect.  A fost alocată suma de 20.000 lei de la Consiliul Județean în baza OG 82/2001 pentru cultele religioase. În acest demers ne-a ajutat și consilierul județean Ioan Mareș. Am alocat bani și din bugetul local pentru că aceste costuri sunt mari și atunci prin efortul conjugat al primăriei, al enoriașilor și Consiliului Județean căruia îi mulțumim pe această cale, se rezolvă această problemă. Anul acesta se fac 700 de ani de atestare documentară  a localității și cu această ocazie va fi o slujbă religioasă de resfințire a bisericii“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Și la Calbor este în plan reabilitarea celor două biserici, monumente istorice. În acest sens, autoritățile vor să obțină finanțare europeană pentru aceste lucrări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.