Distracție și multă voie bună la „Zilele comunei Lisa“

Satul Lisa a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Sătenii, de la cei mai mici până la cei mari, au participat la prima ediție a evenimentului „Zilele comunei Lisa“, eveniment prilejuit de împlinirea a 490 de ani de atestare documentară a localității. Programul sărbătorii a cuprins o serie de evenimente culturale, religioase, dans, muzică și multă voie bună. Iar alături de liseni, la eveniment au luat parte și invitați de seamă. IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, dar și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca au ținut să fie în satul lui Octavian Paler la ceas de sărbătoare.

Localnicii din Lisa au îmbrăcat cu mândrie straiele populare tradiționale, mai ales că este pentru prima dată când se organizează o sărbătoare a satului. Evenimentul a debutat cu slujba religioasă de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ și cu slujba religioasă de la monumentul eroilor. IPS laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului a ținut să fie alături de enoriași, în satul unde a fost pentru prima data paroh.

Sărbătoarea a continuat apoi în centrul satului unde autoritățile au amenajat și un târg pentru petrecăreți. În cadrul sărbătorii, Octavian Paler a fost declarat post- mortem cetățean de onoare al comunei Lisa. De asemenea, a avut loc premierea concursului de eseuri intitulat „Lisa, leagănul copilăriei mele“ și decernarea de diplome familiilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.

„Am încercat să facem ediția întâi a sărbătorii comunei Lisa. Pe 9 iulie s-au împlinit 490 de ani de la prima atestare documentară a Lisei și am încercat să facem o unitate între cetățeni, cu un mic muzeu ca să arătăm tradițiile și portul din Lisa și sper ca acestă primă ediție să fie de bun augur și să urmeze multe alte ediții.

Un invitat de marcă pe care l-am avut a fost IPS Laurențiu Streza care ne-a onorat cu prezența, mai ales că Lisa a fost prima parohie a părintelui mitropolit. Alți invitați de marcă au fost ministrul Marius Dunca, dar și consilieri județeni care au ținut să fie alături de noi la ceas de sărbătoare“, ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

„Este o comună la care țin, este un primar aici, din punctul meu de vedere cu potential uriaș pentru dezvoltarea acestei zone, după cum vedeți este și primul eveniment de acest gen. Mă bucur că sunt promovate tradițiile, este promovată istoria, promovăm lucrurile care ne-au adus nouă și sunt pentru noi valoarea esențială ca și români. Foarte multe costume populare am văzut și o premiere a celor care împlinesc 50 de ani de căsnicie. Să le dea Dumnezeu sănătate și la mulți ani! Am văzut solidaritate pe stradă, ceea ce ne este tipic nouă românilor. Văd tot mai mulți români care poartă iile și costumele populare cu mândrie. Pot să spun că este un lucru extraordinar și suntem spre normalitate. Acestea sunt valorile noastre și  nu trebuie să le uităm. Și în primul rând trebuie să respectăm istoria, să ne respectăm părinții, bunicii și cred că este un prim pas spre evoluție“, ne-a declarat Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului.

„Se împlinesc 490 de ani de la atestarea comunei Lisa și este mare sărbătoare cu muzică, cu dansuri. Este ziua în care Octavian Paler a fost decretat post mortem cetățean de onoare al comunei Lisa. Pentru prima dată, în Lisa s-au reunit atâția cântăreți, ansambluri de dansuri, veselie, frumusețe și tot ce se poate“, ne-a spus Elena Nemeș.

Cei prezenți la eveniment au putut vizita muzeul amenajat în incinta Căminului Cultural. De asemenea nu au lipsit de la sărbătoare meșterii populari. Reprezentanții Asociației GAL Microregiunea  Valea Sâmbetei, din a cărei componență  face parte și comuna Lisa,  i-au întâmpinat pe cei prezenți cu materiale de informare privind programele de finanțare disponibile în cadrul asociației.

Echipa GAL împreună cu primăriile vine în sprijinul oamenilor pentru ca aceștia să afle măsurile care sunt cuprinse în strategia noastră din 2014-2020. Venim cu cu stand de prezentare, cu materiale informative și sperăm să avem foarte mulți beneficiari și mulțumim Primăriei Lisa pentru invitație la acest eveniment“, ne-a spus Cristina Fogoroș, manager GAL Microregiunea Valea Sâmbetei.

Muzica și voia bună au fost ingredientele principale pe parcursul întregii zile la Lisa. Pe scena amplasată lângă primărie au urcat grupul local „Horița“, și grupul femeilor din Lisa dar și alte grupuri de dansuri și cântăreți de muzică populară din Țara Făgărașului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *