„În acest mandat s-ar putea să avem șansa ca toată lumea din comună să aibă apă și canalizare“

Problema apei și canalizării este una stringentă în multe din comunele Țării Făgărașului. În timp ce în unele comune oamenii se pot bucura de aceste utilități, în altele se lucrează de zor la aceste proiecte mari de infrastructură. Mai rău este că în unele nici măcar nu s-au început aceste lucrări. În comuna Șercaia, proiectele de apă și canal sunt în plină desfășurare. În timp ce în două sate ale comunei ele aproape au fost finalizate, din acest an vor începe lucrări și cel de-al treilea sat, respectiv în Vad. Mai multe amănunte am primit de la primarul comunei, Cristinel Paltin.

Vreau să ne spuneți ce lucrări mai aveți de finalizat anul acesta?

Ca să vă spun drept, anul acesta vorbim despre încheierea lucrărilor pe care le avem contractate sau apropierea de finalizare a acestora. E vorba despre investiția apă uzată din Hălmeag, derulată prin Fondul de Mediu; este cea mai costisitoare investiție: avem o cofinanțare de 48%, aproape jumătate din investiție trebuie suportată din bugetul local.

Cât ați reușit să realizați din lucrare?

Este o lucrare foarte complexă și aproape 50% din ea este executată. Nu am ridicat banii de la Fondul de Mediu – contravaloarea lucrărilor executate – dar suntem la zi  cu plățile către constructor și acesta este un lucru bun. Sper ca anul acesta să ne apropiem de final cu atât mai mult cu cât la Hălmeag nu găsesc apă potabilă ori lucrările – cel puțin cele finalizate – s-au finalizat cu documente. La Șercaia lucrările au licență, suntem operator de apă-canal. Este un lucru bun pentru că avem o lucrare finalizată și putem să trecem la exploatarea ei fără probleme și fără alte dureri de cap. Ca să revin la Hălmeag, trebuie să modificăm soluția proiectului pentru că nu am găsit apă și trebuie să luăm de la Șercaia. Apa de la Șercaia este pe un proiect cu fonduri europene și atunci trebuie alte documente pentru că nu putem să ne legăm fără o argumentație și o aprobare. Nu se găsește apă, nu numai la Hălmeag, ci pe tot malul drept al Oltului. Cu acest aviz de la AFIR Alba va trebui să trecem apa pe sub Olt și să facem o stație de pompare în Hălmeag. Sunt două variante: ori mergem pe o stație de pompare având aici capacitate și rezerva de apă în Șercaia, ori mergem pe un deal din jurul satului și apoi coborâm. Asta implică mai multă cheltuială și trebuie să alegem soluția optimă: pentru a face o instalație de apă îți trebuie aviz ISU, iar acest aviz impune hidranți stradali și s-au întâmplat cazuri când hidranții nu aveau apă în alte localități. Asta e o lucrare la care ne-am înhămat și eu și Consiliul Local și vom lucra la ea anul acesta.

La Hălmeag finalizați lucrarea în acest an?

Nu cred că vom finaliza anul acesta, dar ne vom apropia de final.

De asemenea, sunt în fază aproape finală, mai avem o înfățișare la Curtea de Apel în luna martie, pentru lucrarea „Extindere apă, apă uzată din  Șercaia“. Asta după aproximativ un an de zile în care ne-am tot duelat cu achizițiile acestea publice, cu desemnarea constructorului, am ajuns în fază finală. Vom demara lucrările și cu siguranță o bună parte din localnicii din Șercaia care încă nu au apă și canalizare vor avea.

Cât la sută din oameni nu beneficiază de aceste utilități?

Cam 30% nu au. Vreau să subliniez că va fi un lucru destul de ușor, având trunchiul comun de apă și canalizare pus în opera vom face doar legături la toți cei care nu au. Nu o vom finaliza anul acesta, probabil vom lucra și anul viitor, dar depinde și de ce capacitate avem de a urmări lucrările. Sunt lucrări multe, sunt de infrastructură și necesită oameni care să urmărească pentru a nu cădea în extrema cealaltă: să avem prea multe și să ne blocăm.

Începem licitația pentru un alt proiect accesat: „ Apă și apă uzată la Vad“. Nu cred că vom desemna anul acesta constructorul pentru că oferta este atât de atrăgătoare încât vor fi mulți ofertanți , iar noi nu o să avem capacitatea să finalizăm destul de repede această selecție. Este pe bani europeni, pe Măsura 62. Nu prea am ratat noi proiecte, avem proiecte pe absolut toate fondurile, toate programele care s-au derulat. Am avut, unele le-am încheiat și în perspectivă avem și alte proiecte din programul nostru pe care l-am oferit localnicilor din comuna Șercaia și pe care îl urmărim împreună cu Consiliul Local. Practic, facem cam tot ce se poate face și sper că în mare parte le vom finaliza. Nu aș vrea să detaliez, prefer să dau mai multe amănunte în momentul în care obținem finanțările pentru că este mai ușor așa. Sunt foarte multe necesități la nivel de comună și cu cât faci mai mult, cu atât îți dai seama cât de puțin ai făcut față de nevoile comunității.

Ca să vă fac o imagine completă, în acest mandat s-ar putea să avem șansa ca toată lumea din comună să aibă apă și canalizare.

Asfalt urmează să facem, am făcut pentru că așa era prevăzut în proiect, dar am preferat să las la urmă asfaltul pentru că acum introducem apa și canalul și funcționează. Apoi putem să turnăm și asfalt, iar ulterior nu se va mai interveni și oamenii vor avea un alt confort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *