Țara Făgărașului

Investiții și planuri la început de an în comuna Beclean. Discuție cu primarul Claudiu Motrescu

Desfășurarea unor proiecte majore și esențiale continuă în comuna Beclean, în timp ce altele așteaptă finanțare externă pentru a fi implementate. Administrația locală își propune să îmbunătățească semnificativ condițiile de trai pentru locuitori prin investiții necesare. Lucrările de infrastructură, precum rețeaua de apă și canalizare, sunt în plină derulare, alături de proiecte ce vizează modernizarea școlii, realizarea lucrărilor cadastrale și alte investiții obligatorii anului 2025. Despre stadiul acestora și planurile pentru anul în curs am discutat cu primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

 Suntem la început de an și bănuim că și anul acesta aveți multe planuri! La ce lucrați în aceste momente, ce proiecte noi aveți pe listă?

Mă concentrez, în primul rând, să finalizez  lucrările începute, pentru că sunt proiecte de anvergură, de mare importanță și sunt mai dificil de implementat, având în vedere amploarea lor și faptul că se lucrează în subsol. Mă refer aici la canalizarea de la Beclean, Hurez , care a necesitat mult timp și resurse financiare importante. Acum avem aceste resurse, pentru că am avut nevoie de niște bani pe lângă împrumutul pe care l-am făcut noi, comuna Beclean, pe lângă banii din programul „Anghel Saligny“, tot prin „Anghel Saligny“ am semnat un act adițional  al contractului de finanțare și atunci vom avea toată resursa financiară. Și se lucrează, având în vedere temperaturile scăzute care au fost în ultima perioadă, au lucrat la ceea ce s-a putut executa: la stația de epurare, să finalizeze acolo, la împrejmuire, la interiorul stației de epurare și în scurt timp vom da în folosință această canalizare.

În ce stadiu este lucrarea?

Este în stadiul de 98 %.

Înseamnă că anul acesta recepționați lucrarea?

Da, asta e dorința noastră și nu cred că vor fi impedimente, ca să nu putem face acest lucru.

Se lucrează intens în Hurez și în Beclean la rețeaua de apă potabilă, la înlocuirea ei și  sperăm să finalizăm, deși aici mai e mult de lucru. Se finalizează în satul Beclean tronsonul de rețea de apă potabilă  pe strada care va fi asfaltată din satul Beclean și de asemenea în Hurez este finalizată acea stradă. care va fi asfaltată, care face parte din drumul comunal 68, care leagă satul Beclean din drum național 1 cu satul Hurez.

Trebuie să finalizați această etapă înainte de a începe asfaltarea DC68?  Care e stadiul proiectului?

Încă nu s-a făcut licitația. Trebuie relocată o conductă de gaz metan, trebuie protejată, e o procedură mai complexă, vizavi de acea conductă de gaz metan, care intersectează DC 68 și bineînțeles că e obligatoriu să facem acest lucru deși sunt cheltuieli în plus, dar n-avem ce să facem. Asta ne-a mai întârziat puțin procedura în vederea asfaltării drumului comunal 68,  un drum de altfel intens circulat, care leagă  partea de sud a Țării Făgărașului cu drumul național, cu artera principală, care traversează Țara Făgărașului, Drumul Național 1.

Se lucrează și aici la documentație, suntem aproape gata și vom continua astfel să ajungem să asfaltăm anul acesta.

De  asemenea pentru canalizarea de la Calbor și Boholț, am fost la Administrația Fondului pentru Mediu și am discutat cu factorii de conducere de acolo și mi s-a spus că se analizează proiectele și în scurt timp vom primi un răspuns. La momentul de față, vizavi de aceste sate și vizavi de apă -canal, suntem în gestionarea rețelei de apă potabilă de acolo. Pe această cale,  îi rugăm pe cetățeni, pe sătenii din Calbor și Boholț, să gestioneze apa cu chibzuință pentru că observăm că în toată Europa, cel puțin apa potabilă, este o problemă. Apa potabilă din rețea nu se ia din rețea și se duce în fântâni, apa potabilă din rețea nu se ia în cantități mari pentru a o da la fermele de vaci sau de oi, apa potabilă din rețeaua respectivă este destinată gospodăriilor.

S-a întâmplat să rămâneți fără apă?

Da,  s-a întâmplat să rămânem fără apă deoarece încă sunt oameni care nu înțeleg acest aspect și iau din rețea și fac risipă pentru că în momentul de față nu se plătește apa. Noi suntem în procedura aceasta de a o preda către operatorul autorizat.

Oamenii nu plătesc apa?

Nu, pentru că noi acum avem contractul cu DSP și facem periodic analize apei astfel încât să avem parametrii optimi pentru a o preda către  Apă Canal Sibiu. De asemenea, aici suntem în procedură de a o autoriza din punct de vedere ISU și sunt o serie întreagă de documente care nu se  fac așa bătând din palme, necesită timp și asta facem. Cetățenii  din Calbor și Boholț beneficiază de acest serviciu și dacă consumă apa  cu chibzuință  atunci cu siguranță va ajunge pentru tot satul cu caracter permanent.  Suntem în regulă aici, chiar am avut diverse controale pentru că sunt unii care ne ajută foarte tare pe noi, conducerea Primăriei Beclean și ne ajută extrem de tare că fac permanent reclamații la diverse instituții ale statului. Instituțiile statului vin și constată faptul că noi ne facem treaba, dar cu pașii necesari de urmat, pentru că există o procedură complexă, nu ne jucăm cu apa potabilă pentru săteni.

Ce alte proiecte mai aveți în desfășurare?

Avem la școala din Beclean, prin finanțatorul PNRR, contract semnat, în urma unei licitații, cu o firmă, care va demara în scurt timp, cum permit temperaturile în mediul exterior, lucrările de anvelopare a clădirii, lucrări de modernizare. E un proiect complex acolo și o să vă invit acolo să vedeți exact cum se derulează.  Preconizăm ca în această primăvară să începem, au sosit  deja la școală, prin celălalt proiect, prin care am dotat deja instituția de învățământ cu rechizite, cu table inteligente, mobilier, tot ce ține de acest proiect. Au fost montate și copiii noștri, deși destul de puțintei, pentru că mulți merg să învețe în Făgăraș, fiind aproape, dar cei care sunt la Beclean beneficiază de o școală cu rechizite și dotări de bună calitate și de ultimă generație.

De asemenea,  în toată comuna avem iluminat public modern.

Ați avut câștigate două proiecte în acest sens!

Da, au fost două proiecte, pentru că în primul proiect maximum de finanțare ne-a ajuns pentru jumătate din corpurile de iluminat. Le-am înlocuit pe acelea, am recepționat prima investiție, după care am făcut-o și pe următoarea, iar acum avem în toată comuna lămpi de bună calitate și care fac ca noaptea să se transforme în zi.

Ați făcut și extindere a iluminatului public?

Da, au fost și zone unde s-au făcut extinderi și totul funcționează în bune condiții.

Nu vreau să ignorăm partea de cultură și tradiții la Beclean. V-ați preocupat permanent să puneți în valoare aceste comori ale comunei și ale zonei Făgărașului!

După  precum cum știți, la Beclean partea de cultură este în grija noastră și a Ansamblului Folcloric  Junii Becleanului, cât și a Grupului Vocal din Beclean. De asemenea, au fost evenimente și în satul Calbor și în Boholț. Ne ocupăm ca oamenii să nu uite de costumele populare, de rădăcinile pe care le au și să ducem mai departe aceste datini și aceste obiceiuri de cântec popular, de joc popular și ne mândrim cu lucrul acesta.

Anul acesta, organizați Zilele comunei?

Anul acesta suntem în discuții, să vedem ce o să organizăm, dar cu siguranță va fi un eveniment cultural, cel puțin unul și anul acesta în comuna Beclean.

De asemenea, pe partea de sport și anul trecut și în continuare, în funcție de bugetul pe care îl avem, care nu este unul foarte generos, știm cu toții și vedem ce se întâmplă și la nivel național cu fondurile, dar avem grijă și de sport, astfel încât tinerii și nu numai și adulții, care practică sport, să aibă un cadrul optim în comuna Beclean.

Vreți să accesați și alte fonduri anul acesta? Ce aveți în plan?

Suntem cu ochii pe fondurile europene, orice bani care pot fi accesați de comuna Beclean, prin proiecte nu-i lăsăm să ne scape. Din păcate, observăm că fondurile europene sunt din ce în ce mai puține. Dacă vorbim de drumul acesta DC68, maximum de bani pe care i-am obținut, pentru că mai mult nu putea să acceseze o comună, este un milion de euro, ori acest drum costă 2,7 mil de euro, dar vom încerca să ducem proiectul la bun sfârșit, chiar dacă o să-l eșalonăm în mai multe etape astfel încât într-un final să avem drumul asfaltat și în bune condiții executat, la normele cerute la momentul de față.

Nu este de omis faptul că lucrăm la cadastru general. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în urmă cu doi ani și jumătate de când avem contract, a semnat un contract cu o firmă de cadastrare, Total Business Land , care lucrează, iar noi, eu personal și colegii mei, îi sunăm mereu și îi rugăm să se miște mai repede, să aloce resurse umane, astfel încât să ne apropiem de final cu cadastru general. Știm că mai e mult de lucru, suntem concentrați pe acest aspect, pentru că este important ca tot ce se lucrează la fondul funciar să fi bine făcut și actele să fie conforme cu realitatea, să nu se facă greșeli.

Facem ce putem, nu ne putem depăși atribuțiile, nu depinde doar de noi.

Credeți că va fi un an mai greu în comparație cu anii trecuți?

Noi ne facem treaba și „vânăm“ orice bani care pot fi obținuți din fonduri europene sau guvernamentale, deși dacă e să fim obiectivi, observăm că nu sunt niște vremuri tocmai propice. Vedem că fondurile sunt din ce în ce mai puține.

De asemenea, noi la Beclean, din taxe și impozite, din închirierea pășunatului comunal nu obținem foarte mulți bani. Depindem foarte mult de fondurile europene și guvernamentale. De asta, am fost deschiși pentru ca avutul comunei să nu-l înstrăinăm, dar să-l valorificăm astfel încât dacă vorbim de un  heleșteu, care a stat foarte mulți ani fără să producă niciun leu, practic pe 40 de ha era o mare de stuf, o suprafață colmatată, care nu producea nimic, de câtva timp, l-am concesionat și vin la Primărie din redevență 30.000 de euro anual, ceea ce sunt foarte mulți bani pentru comuna Beclean. De asemenea, coturile vechi ale Oltului, care sunt parțial colmatate și care nu produceau niciun ban, le-am concesionat și acelea aduc niște bani la bugetul comunei Beclean. Bineînțeles că suntem alături de cei care vor să investească. Și aici, reclamațiile au curs, pentru sunt consilieri locali, în număr mic, care fac tot felul de reclamații, doar, doar ne blochează activitatea, doar, doar vine Garda de Mediu sau alte instituții alte statului și nu mai putem obține acești bani, pe care îi obținem în mod legal din concesionarea terenului. La Hurez ,am concesionat vechiul corp de clădire al școlii, pentru că de foarte mulți ani nu se mai face școală acolo și am găsit de cuviință să-l concesionăm cu acte în regulă, în urma unei proceduri legale către cineva care vrea să facă o activitate de mică producție. Încercăm să facem bani și din piatră seacă. Cu parcul fotovoltaic, din câte mi-au spus investitorii, în primăvara acestui an, vor să intre în șantier efectiv, pentru că documentele pe care le-au obținut au fost unele complexe și a durat foarte mult pentru a le obține. Sperăm că vor construi acolo, au deja avizele tehnice de racordare, e  deja un proiect matur.

De asemenea, de la Ministerul Energiei, am  semnat contractul pentru amplasarea de panouri fotovoltaice pe școală și pe căminul cultural. Urmează să fie implementat pentru că după cum știm sunt costuri mari pentru energie iar această investiție ne va scuti de foarte mulți bani.

Ne gândim și suntem în discuții avansate pentru a executa acolo, unde nu este pășunatul propice pentru activitatea de pășunat animale, pentru că chiar dacă este în această categorie sunt niște locuri improprii pentru pășunatul animalelor. Pe acele locuri, vrem să aducem un plus valoare, să-l împădurim, pentru că știm foarte bine că o suprafață împădurită este mult mai valoroasă din mai multe puncte de vedere: economic, pentru sănătatea oamenilor e un plus. Atunci, ne gândim ca prin PNRR să accesăm fonduri ca să împădurim unele zone: terenuri degradate în special și să încercăm să venim cu specii care se pretează la vremurile actuale, vedem că a fost secetă, și atunci ne gândim pentru specii care să reziste la secetă.

Avem de lucru, nu ne plângem, iar orice bănuț pe care putem să-l obținem, muncim pentru el și îl obținem. Cu siguranță vor mai fi și alte proiecte pe parcursul acestui an, pentru că ne concentrăm, așa cum am mai zis , să nu ratăm nicio finanțare europeană sau guvernamentală.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *