14 cauze pentru care vom pedala la Bikeathon Ediția a 12-a!
În fiecare vară, comunitatea din Țara Făgărașului se strânge pentru a da startul unei provocări care nu doar că pune la încercare limitele fizice, dar și ale solidarității, ale visurilor și ale schimbării. Bikeathon nu este (doar) o competiție de biciclete, ci o adevărată cursă pentru viitorul nostru, un eveniment în care pedalele devin motoare ale unei transformări reale. Este locul în care fiecare kilometru parcurs, fiecare pedală, fiecare gest de sprijin contează enorm pentru proiectele înscrise.
Anul acesta, pe 7-8 iunie 2025, Bikeathon Țara Făgărașului ajunge la ediția a 12-a. Acesta este principalul eveniment sportiv de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală organizat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului. Prin Bikeathon sprijinim spiritul de inițiativă al comunității, susținem cauzele în care credem și combinăm bucuria de a face fapte bune cu beneficiile sportului în natură.
Mecanismul pentru strângerea de fonduri propus de Bikeathon Țara Făgărașului este dezvoltat în jurul unui concurs de ciclism, deschis persoanelor fizice, companiilor și organizațiilor.
Prima ediție ”Bikeathon” s-a petrecut în 2014 și a crescut exponențial de la an la an, obținând până acum următoarele rezultate: 121 de proiecte comunitare, 3032 donatori, 1.022.402 lei – suma mobilizată, 6.287 de bicicliști, 1.215 de voluntari, 76.181 de kilometri pedalați. Cel mai tânăr concurent Bikeathon a avut 2,5 ani, iar cel mai vârstnic 76 de ani, astfel încât vârsta nu reprezintă un obstacol în regulamentul de înscriere al evenimentului sportiv.
Anunțăm cu bucurie cele 14 proiecte – cele mai multe din ultimii 5 ani – care au fost selecționate pentru a beneficia de susținerea participanților, fie în calitate de bicicliști, ambasadori, donatori. Toate cele 14 cauze înscrise răspund nevoilor fundamentale ale comunității și contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Iată proiectele pentru care vom pedala/dona/susține:
-
„Activități în aer liber, pentru copiii de grădiniță” – propus de Grădinița cu Program Prelungit Albinuța din Făgăraș. Proiectul își propune să îmbogățească experiența educațională a celor 214 copii care frecventează grădinița anual, prin crearea unui spațiu optim pentru activități în aer liber: echipamente adaptate vârstei preșcolarilor, precum căsuțe pentru joc, mese de scris cu cretă, coșuri de minibaschet și mobilier.
-
„Continuăm împreună pentru prichindeii noștri” – Grădinița cu Program Prelungit „Prichindeii” Făgăraș – își dorește să îmbogățească experiența educațională a celor mici prin crearea unui spațiu de învățare versatil și prietenos, care să răspundă nevoilor lor de dezvoltare în aer liber. Fondurile strânse la Bikeathon vor fi utilizate pentru achiziționarea și montarea unui foișor în curtea grădiniței, care va oferi preșcolarilor un loc sigur, umbrit și protejat de intemperii, unde se vor desfășura activități instructiv-educative variate pe tot parcursul anului.
-
„After School Grow and Know-Parau” – Asociatia Grow and Know – Creștere și Cunoaștere – își propune să sprijine copiii din clasele I și a II-a din Părău, județul Brașov, oferindu-le o șansă reală de recuperare academică și sprijin educațional, prin activități adaptate nevoilor lor. Proiectul, deja implementat în alte localități din județele Prahova și Brașov, vizează consolidarea abilităților de literație și matematică, reducerea decalajelor educaționale și prevenirea abandonului școlar. Copiii vor beneficia de activități adaptate nevoilor lor, precum teme și exerciții, într-un mediu interactiv și sigur și oferirea unei mese calde zilnice.
-
„Copiii Munților 2026” – Asociația Montană Carpați Filiala Făgăraș
Proiect dedicat educației ecologice și montane pentru tineri, care încurajează protejarea și valorificarea resurselor naturale ale regiunii. Organizația colaborează cu Salvamont Brașov pentru întreținerea și modernizarea traseelor montane, iar programul include atât ture de inițiere, cât și sesiuni de pregătire intensivă. În cadrul proiectului, 100 de copii vor participa la activități de introducere în drumeția montană, în timp ce 40 dintre ei vor continua pregătirea intensivă, aprofundându-și cunoștințele și abilitățile de drumeție. -
„Dreptul la Șanse Egale – Pedalează pentru copiii cu CES” – Asociația Dreptul la Șanse Egale – vizează sprijinirea copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Făgăraș. Peste 200 de elevi cu CES, provenind din medii socio-culturale diverse, beneficiază de un cadru educativ adaptat nevoilor lor, iar acest proiect își propune să le îmbunătățească bazele materiale pentru dezvoltarea lor intelectuală și socială. Fondurile strânse vor contribui la achiziționarea de jocuri, jucării și materiale audio-video care să sprijine dezvoltarea copiilor și să le faciliteze integrarea socială
-
„EduVara” – Asociația de Părinți Drăguș își propune să ofere copiilor din comunitatea Drăguș o vară educativă, plină de învățătură și distracție, printr-un program diversificat de activități interactive și ateliere educaționale. Destinat celor 100 de copii participanți, proiectul include activități care sprijină dezvoltarea abilităților de comunicare, matematică, științe și gândire logică, precum și ateliere de artă, teatru, muzică, storytelling și proiectare 3D. Pe lângă învățarea prin joc și metode non-formale, copiii vor beneficia de sesiuni de leadership, de dezvoltare personală și vor explora tradițiile locale, ecologia și natura prin drumeții.
-
„Fondul YouthBank Făgăraș” – Proiectul Fondul YouthBank Făgăraș își propune să sprijine tinerii din Făgăraș, oferindu-le oportunitatea de a fi agenți ai schimbării în comunitatea lor. YouthBank le permite tinerilor cu vârste între 14 și 18 ani să administreze un fond dedicat finanțării proiectelor lor, promovându-le ideile și inițiativele. Acest proces îi ajută să devină lideri activi, să dezvolte abilități de management de proiect, fundraising și lucru în echipă, și să învețe despre responsabilitatea civică.
-
„Grădina, o oază de relaxare pentru preșcolari” – Grădinița cu Program Prelungit Pinochio își propune crearea unui spațiu outdoor dedicat relaxării și învățării pentru cei mici. Echipa de educatori dorește să amenajeze un mediu sigur, stimulativ și plin de culoare, unde preșcolarii să poată socializa, explora natura și învăța prin joc. Grădina va include zone de joacă interactive, colțuri de lectură și spații pentru activități creative, astfel încât fiecare copil să se poată dezvolta fizic, cognitiv și social.
-
„Copiii salvează Valea Mândrei” – Mândra Project își propune să salveze și să transforme Valea Mândrei într-un „Refugiu climatic și cultural”, un spațiu curat și sustenabil, protejat de degradare și schimbările climatice. Acesta vizează restaurarea relației afective a locuitorilor cu valea lor și educarea comunității despre importanța protejării apei și biodiversității. În cadrul acestui proiect, se va crea o expoziție manifest, realizată împreună cu copiii satului și artiști invitați, care va conștientiza importanța patrimoniului hidrologic și va stimula implicarea comunității în activități de protejare a mediului.
-
„Lectura în Viața Tinerilor” – Clubul de Lectură „Cu Nasul prin Cărți”
dorește să încurajeze tinerii să descopere plăcerea lecturii și să creeze un mediu sigur unde își pot împărtăși gândurile și opiniile despre cărțile citite. În cadrul acestui proiect, vor organiza evenimente literare și culturale, cum ar fi concursuri de lectură, întâlniri surpriză cu o carte, spectacole de teatru și seri de poezie, pentru a adresa tinerilor teme relevante din prezent și din trecut. Scopul principal este de a transforma lectura într-o activitate plăcută și accesibilă, stimulându-le curiozitatea și înțelegerea culturală. -
„Liliecii încotro?” – Asociația Transilvania Epică
Educație ecologică privind rolul liliecilor în ecosisteme, prin acțiuni de conștientizare și reducerea miturilor și prejudecăților legate de aceștia. Proiectul dorește să crească gradul de conștientizare în rândul locuitorilor din Țara Făgărașului cu privire la importanța liliecilor în ecosistem. Activitățile planificate includ amenajarea unui pavilion informativ pentru evenimente publice, cu materiale educaționale despre lilieci, montarea unei camere de observare într-un pod de biserică din Lisa, pentru a transmite live comportamentul liliecilor, și promovarea pe rețelele sociale pentru a atrage mai mulți susținători. -
„Riderii ‚Științescu’ – în cursa pentru cunoaștere” – Fundația Comunitară Țara Făgărașului
Sprijinirea educației tinerilor prin activități interactive care încurajează descoperirea și învățarea în domeniul științei. Proiectul „Riderii „Științescu” își propune să lanseze o nouă ediție a acestui program educativ, implicând întreaga comunitate în susținerea activităților destinate copiilor și tinerilor din regiune. Scopul este de a atrage fonduri și sprijin prin evenimente dedicate, precum și prin campanii de donații și susținere. Proiectul oferă oportunitatea de a contribui la creșterea accesului la educație de calitate și la dezvoltarea tinerelor talente din comunitatea noastră. -
„Șura @HomeinFăgăraș – Spațiu pentru ONG-uri și inițiative locale” – @HomeinFăgăraș
Crearea unui spațiu de co-working pentru organizațiile locale, în care inițiativele comunitare pot colabora și se pot dezvolta sustenabil. Țara Făgărașului este plină de inițiative valoroase în domenii precum educația, cultura, sportul, mediul și serviciile sociale, dar există o lipsă de spații adecvate pentru desfășurarea acestor activități. Prin proiectul Șura @HomeinFăgăraș, se dorește crearea unui loc dedicat, unde persoanele și organizațiile care contribuie la binele comunității pot să își pregătească proiectele, să organizeze ateliere și să colaboreze eficient. -
„TAMI (TAti & maMI), prietena copiilor și consilierul adulților” – S.O.S. Țara Făgărașului
Promovarea personajului TAMI pentru educație nonformală, care să contribuie la transmiterea mesajelor educaționale și ecologice către copii și tineri. Proiectul își propune să crească notorietatea lui TAMI, să atragă cât mai mulți copii și tineri în Centrul Demonstrativ de Tehnologii Inovative Justin Capră și să producă o primă carte educațională dedicată acestui centru. Înființat de cercetași cu experiență în educația nonformală, TAMI va ajuta la învățarea unor teme interesante și va sprijini educația ecologică, contribuind la formarea de cetățeni responsabili.
Iată care sunt etapele următoare:
- 20 februarie 2025 – START înscrieri Ambasadori
- 21 februarie 2025 – START înscrieri Susținători/Donatori
- 1 martie 2025 – START înscrieri Bicicliști
Bikeathon Țara Făgărașului 2025, ediția a 12-a este proiect finanțat parțial de Fundația C.S. Mott în cadrul programului Global Challenges Local Solutions, implementat de Academia pentru Dezvoltarea Filantropiei din Polonia.