Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului
Pe 28 noiembrie se împlinesc 35 de ani de la dispariția lui Arsenie Boca, unul dintre cei mai populari și iubiți duhovnici ai României. La Catedrala Ortodoxă „Sf. Ioan Botezătorul“ din Făgăraș a fost săvârșită duminică o slujbă de pomenire a părintelui, la care au luat parte credincioșii prezenți la locașul de cult.
În data de 28 noiembrie 1989, Arsenie Boca a plecat la Dumnezeu. A fost adus la mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat în 4 decembrie, în locul pe care îl alesese cu doi ani înainte.
Astăzi, mormântul părintelui Arsenie a devenit loc de pelerinaj pentru români. Preoţii spun că e chiar cel mai vizitat mormânt din România.
Părintele a oferit alinare miilor de credincioși și a înfăptuit multe minuni în numele Domnului. Chiar și acum, când acesta nu mai este fizic printre noi, foarte mulți oameni continuă să se roage și să creadă cu tărie în puterea lui divină.
Părintele Arsenie Boca a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română
Potrivit deciziei luate de Sinod, în şedinţa de vineri, 12 iulie 2024, alături de acesta, au mai trecut în rândul sfinților și alți 16 preoți care și-au păstrat credința, în pofida persecuțiilor din timpul regimului comunist, printre care și Dumitru Stăniloaie și Ilie Cleopa.
Supranumit „omul lui Dumnezeu”, Arsenie Boca
Cei 16 clerici români, consideraţi mărturisitori ai credinţei în timpul regimului comunist, vor fi proclamaţi sfinţi până în 2025, când se împlinesc 100 de ani de când Biserica Ortodoxă Română are rangul de Patriarhie .Supranumit „omul lui Dumnezeu”, Arsenie Boca s-a născut în 1910, într-o comună din judeţul Hunedoara și botezat Zian Vălean. A fost preot, teolog şi pictor de biserici, şi a slujit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi Prislop. În 1945 a intrat în atenţia securităţii şi a fost închis într-o închisoare comunistă. În singura înregistrare cu Arsenie Boca, părintele îndeamna poporul român la reflecţie: „Fericirea nu vine aşa, ea se dobândeşte. Şi cum se dobândeşte ea? Numai prin muncă, muncă. Muncă interioară”. Canonizarea, în Biserica Ortodoxă Română, este propusă de o eparhie. Trebuie îndeplinite anumite condiţii. Printre acestea, puterea de a suferi chiar şi moartea pentru dreapta credinţă, capacitatea de a-și închina viața celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase şi minunile săvârşite în viaţă sau după trecerea în rândul celor drepţi. Propunerea este înaintată Cancelariei Sfântului Sinod, care o trimite spre analiză Sinodului Mitropolitan. În cazul Părintelui Arsenie Boca, procesul a început în urmă cu 8 ani.
„Analizează foarte riguros, ceea ce e şi foarte complicat, toată opera scrisă a părintelui Arsenie Boca, mărturii ale celor care l-au cunoscut, care eventual mai trăiesc, ecouri ale faptelor sale, totul pentru a pune într-o lumină realistă rigoarea ortodoxiei părintelui Arsenie Boca”, spune Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al BOR.
Prigonit în închisori ale regimului, Arsenie Boca s-a stins din viaţă în toamna anului 1989 şi este considerat unul din cei mai mari duhovnici ai ţării.
Când va fi sărbătorit Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop
După hotărârea Sfântului Sinod se aprobă icoana sfântului şi slujbele religioase în cinstea acestuia. Arsenie Boca se va numi „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop” şi va fi sărbătorit pe 28 noiembrie.