Doi arhierei au binecuvântat paraclisul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei”, din satul Berivoi
S-a sfințit, prin punere de sfinte moaște, altarul Paraclisului cu hramurile „Sfântul Ierarh Iosif de la Partoș, Mitropolitul Banatului” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” de la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei”, din satul Berivoi, comuna Recea, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului alături de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos). În sobor s-a aflat exarhul mănăstirilor arhimandritul Calinic Teslevici, preotul Iulian David, protopop de Făgăraș, arhimandritul Iosif Toma, duhovnicul așezământului monahal, diaconi şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Credincioşii din localităţile apropiate de mânăstire, dar şi pelerini veniţi din mai multe părţi alte ţării, au participat la Sfânta Liturghie alături de oficialități locale. La finalul Sfintei Liturghii, diaconul Ovidiu Fătu a fost hirotonit arhidiacon.
În cuvântul de învățătură, ÎPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre rânduielile sfințirii mesei sfântului altar prin punere de Sfinte moaște și ungere cu Sfântul și Marele mir.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost stropit cu apă sfințită și a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a noului clopot a complexului monahal, situat la poala munților Făgăraș.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei despre Luarea Crucii și urmarea lui Hristos așa cum reiese din Evanghelia din Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oferit distincții monahiei Procopia Huza, stareța așezământului monahal ordinul ctitoricesc pentru femei „Anastasia Șaguna”, Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru laici, domnului arhitect Mărgărit Chelbea și Ordinul „Dimitrie Cunțan” , domnului Ioan Opriș iar binefăcătorii Mănăstirii au primit acte de cinstire. Arhiereii au primit în dar câte o icoană cu ocrotitorii paraclisului.
Lucrările la noul Paraclis au fost inițiate de către Arhim. Iosif Toma în anul 2009, cu sprijinul credincioșilor din împrejurimi și al Secretariatului de Stat pentru Culte, prin mijlocirea Conf. Univ. Dr. Adrian Nicolae Lemeni, la acea vreme Secretar de Stat pentru Culte. Proiectul locașului de cult a fost realizat de arhitectul Mărgărit Chelbea din Brașov.
Din anul 2016, așezământul monahal a fost transformat în mănăstire de monahii, fiind rânduită stareță monahia Procopia Huza, sub a cărei coordonare s-au realizat noi lucrări de înfrumusețare a locașului de cult. Între anii 2020 și 2024, Paraclisul a fost pictat în tehnica fresco, de către maica stareță Procopia Huza, ajutată de celelalte viețuitoare ale mănăstirii. Portretele votive au fost realizate de către pictorul Mihai Zigman din Brașov. Iconostasul a fost realizat din lemn de frasin de către Pr. Dan Alexandru Streza, iar strănile au fost confecționate de către Ierom. Dosoftei Matei. Paraclisul a fost împodobit cu policandre noi și cu cele necesare serviciului liturgic.
Reporter: Costin Chesnoiu
foto: Costin Chesnoiu(mitropolia-ardealului.ro)